Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Lider ve özellikleri

Lider ve özellikleri
 

Liderlik veya insanlari etkileme, belirli bir hedefe yöneliktir. Bir hedefe ulasmak veya basariya ulasmak, insanlari etkilemek icin liderin aktif olmasi gereklidir. Liderlik üzerine tüm fikirlere ve yazılanlara bakıldığında üç önemli nokta dikkati çekiyor: INSAN, ETKILEME ve AMACLAR.

Liderlik insanlara yonelik bir aktivitedir, dinamiklilik, saglam karekter ve vizyon sahibi olmayi gerektirir. Lideri basariya goturen faktörlar arasinda, guvenilir, fedakar, kararlı, İnançlı, tutarlı olmasi onemlidir.

Liderin topluma ve yanindakilerine guvenmesi, motive etmesi ve onlarin güvenini kazanmış olmasi.

Lider beklentilerini vizyonla butunlestirmeli, ilham vermeli, fikirlerinin gelisim odakli olmasina ozen gostermeli ve adalet duygusunun maksimum duzeyde tutmali.

Lider insanlarla açık iletişim kurabilmeli, mütevazı olmalı, iyi bir dinleyici olup, insanlara karşı duyarlı davranmali.

Lider, hızlı ve etkin karar vermeli, esnek ve yenilikçi olmalı.
Lider, zamanı hızli ve etkin kullanabilmelı ve herseyden daha onemlisi bilgi sahibi olmalidir.

Lideri başarısızlığa iten faktörler, etkin olmayan değişim yönetimi, liderin başarısızlığını hazırlayan bir faktördur. Geçmişte edindiği çalışma alışkanlıklarını bırakamayan liderin, geleceğe dönük yeniliklere ayak uyduramayacağı asikardir.

Liderin, dinleme yeteneğinin olmayışı, liderin başarısını etkileyen unsurların arasinda gelir. Bu noktada liderin kendini abartarak beğenmesi, olaylara tepeden bakması ve konulara gerekli önemi vermemesi, önemli konuların gözden kaçmasına neden olur.

Oysa dinlemek, en etkin bir iletişim aracıdır. Enerji ister, dikkat, tasdik ister ve dinlemede dalgınlığa asla yer yoktur.

Lider, ben kaderimi şansa ve dış etkilere bağlamam, irademle kendim çizerim gibi düşüncelere kapilmasi, liderlikle örtüşmez.

Herkes yonettilerinden mesuldur.

Saygilarimla

Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..