Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Liliya

Liliya
 

Mayakovsky kendi deyimiyle "ömrünün en sevinçli günlerinden birinde tanışmıştır, Liliya'yi. Elsanın şiire olan tutkusu Liliya'nın 1915 yılında şair Vladimir Mayakovsky ile tanışmasına aracılık etmiş... Elsa Mayakovsky'i bir toplantı sonrası eve davet ettiğinde Liliya Brik'le tanışan Mayakovsky o gün ona aşık olmuş.

"Lili Brik'e Mektuplar" kitabına yazdığı önsözde Lili, 1915 yılından ölümüne dek tam on beş yıl onun yaşamına ortak olduğunu belirtiyor.
"Ossip Brik ilk kocamdı.. 1912'de evlendik. Mayakovsky'le seviştiğimizi söylediğim zaman, üçümüz oturup birbirimizden ayrılmamaya karar verdik."

Lili belki de Mayakovsky'nin intiharına sebep...

"Seviyorum (şiir) 1922
...
...
sonuç

Hiçbir şey silemez aşkı,
ne tartışmalar,
ne ayrılık.
Bir de bakarsın yeniden gözden geçirilmiş,
ölçülüp biçilmiş,
üstünde düşünülmüştür.
Ve şimdi düzyazı parmaklı sancağımı kaldırıyor,
doğdum doğalı ve yürekten
sevdiğime,
ölene dek seveceğime yemin ediyorum."
Mayakovsky

Liliya Yurevna Brik 1891 - 4 Ağustos 1978 aralığında yaşamış. Pablo Neruda onun için "Rus avantgardın esin perisi" olarak söz eder. İsminin baş harfleri Rusça sevgi kelimesinin ilk üç harfini oluşturur. Elsa ve Lili güzellikleriyle ünlü iki kardeşmiş...

1926 yılında "Yahudi Topraklarında" adında SSCB'de Yahudi komünal çiftliklerini anlatan belgesel bir film üzerinde çalışmış. Filmin senaryosunu Mayakovsky ve Victor Shklovsky birlikte hazırlamışlar. 1928-1929 yılında ise burjuva sinemasının bir parodisi olan yarı kurgu, yarı belgesel formatlı "Cam Gözler"filmini hazırlamış.

1930'dan sonra, Sovyet general Vitali Primakov'la evlenmiş.

1935’de Joseph Stalin’e yazdığı mektubunda, Mayakovsky’nin şiirsel mirasının ihmal edildiğine dair şikayetlerini dile getirmiş ve Stalin, Nikolai Yezhov’a meşhur eleştirisini göndermiş:

Yoldaş Yezhov, lütfen Brik'in mektubunu dikkate alın. Mayakovsky, hala Sovyetlerin en iyisi ve çağımızın en yetenekli şairidir. Onun kültürel mirasına ilgisizlik, bir suçtur. Brik'in şikayetleri, benim düşüncemle, aynıdır.

1938 yılında yazar Vasily Abgarovich Katanyan ile evlenmiş ve kırk yıl birlikte yaşamışlar.
Liliya Brik, 87 yaşında intihar etmiş. Geride heykelleri ve yazıları kalmış. Daha sonradan kardeşiyle, II. Dünya Savaşı’nın altı yılı ayrı tutulursa, yaklaşık beş on yıllık bir dizi mektuplaşması yayınlanmış . Bu mektuplar SSCB’de yaşamsal anlayışları ve kültürel değişimi yansıtan mektuplardır.

Birçok yeteneğe yardım etmeyi amaçlamış ve SSCB veya uluslarası kültürde birçok kişinin tanınmasına katkıda bulunmuş. Bunlardan bazıları: Sergei Eisenstein, Lev Kuleshov, Boris Pasternak, Vsevolod Meyerhold, Kazimir Malevich, Sergei Paradjanov, Maya Plisetskaya, Rodion Shchedrin, Andrei Voznesensky, Yves St. Laurent ve Pablo Picasso...

Kaynak: Lili Brik'e Mektuplar Mayakovsky / De yn.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..