Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Mal ve hizmetlerin değiştirilemeyen amacı

Mal ve hizmetlerin değiştirilemeyen amacı
 

Para mı ki bizi bu hale getiren sadece?

Ya da yalnızca bir konuda bu kadar yüklenip belki olabilecek diğer bütün başka ihtimalleri aklımıza bile getirmemişizdir.

Şu anda ve bugüne kadar olan bütün kavgaları sorunları tartışmaları mutsuzlukları ve daha bir sürü ne kadar olumsuz durum varsa onu paraya ya yokluğuna ya da çokluğuna bağlamışız.

Acaba suçu aramamız gereken yer aslında sadece yaşama aracı olan ama zamanla yaşama amacı haline getirdiğimiz kâğıt parçalarında değil de kendimizde aramamız daha doğru olmaz mıydı?

İcat edene ilk kullanana ilk kullandırana bütün bunlara vesile olanlara her paraya ihtiyaç duyduğumuzda söylenmek ağzımıza geleni arkalarından esirgememek yerine yapabileceğimiz daha yaratıcı şeyler yok muydu ki?

Tabi ki var, olmalı. Para sadece basit bir buluş. Bir şekilde bir işimize yarasın diye bulunmuş keşfedilmiş ya da icat edilmiş tasarlanmış bir sürü fikirden sadece biri. Aslında en basit olanı en her yere çekilebileni ama kullanışlı bir fikir işte sadece. Oysa zamanla ve hangi zaman diliminde hangi ara hangi dere olmuş bilmiyorum bilemiyorum ama bir şekilde hayatımızın merkezi haline getirmişiz onu. Paradan bir yatırım yaşama amacımıza yardımcı olan bir araç olarak görmek yerine paradan bir girdap oluşturmuşuz kendimize. Tam ortasına da yerleşmişiz aslında kenarından bakıyoruz zannederek. Hem de çok uzun zamandır bu şekilde yürüyen işler son zamanlarda iyice sarpa sarmış olacak ki işler iyice karıştı.

Paranın eleştirilebilir yanının son derece fazla olması mı yoksa yokluğunun yaktığı canlar mı sebep bilmiyorum ama dolamışız dilimize işte.

Para tanım olarak aslında her yerde görebileceğiniz gibi mal ve hizmetlerin değişim aracı olarak yapılır. Ama artık sevgili insanoğlu tarafından maalesef bir amaç haline gelmiş bu gelişinde ne yönü tam olarak tarif edilebilmiş ne de nasıl bu hale gelindiği konusunda geçerli bir açıklama yapılabilmiştir. Fark etmediğimiz için olmuştur muhtemelen. Bilemedik anlayamadık ki paranın aslın amacından nasıl da uzaklaştığımızı.

Aşk içine girdi işin. İki çıplak bir hamama girmezse eğer işler sarpa sarar ve hiçbir samanlık seyranlığa dönüşmez’e inandık inandırıldık. Eğer yeterince para kazanmazsak ve para kazanabileceğimiz işler bulup mutluluğumuzu emeklilik günlerimize ertelemezsek doğru şekilde yaşamayacağımıza karar verildi ve bu şekilde yaşamak için programlandırılmış bir toplum oluştu.

Bu konuda söylenecek çok söz eleştirilecek çok düşünce var evet. Ama siz en iyisi parayı şimdilik sadece değerlendirmeniz gereken bir araç olarak görmeye çalışın. Ve inadına keyif alacağınız şeylerden kendinizi uzak tutmayı bırakın.

Para çok şey olabilir ama her şey değil.

Ferhan PETEK

Köşem Sultan ®

http://www.facebook.com/pages/Ferhan-Petek/40815501931

https://twitter.com/#!/Fername

 
Toplam blog
: 56
: 358
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Köşem Sultan Ferhan PETEK kimdir ki ? Yaşı olmayan kadın. Kendi yaşar, kendi yazar, kend..