Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '12

 
Kategori
Dünya
 

Malala dünyanın kızı

Malala dünyanın kızı
 

Dünyayı  ayağa kaldıran Pakistan- Swat'lı Malala, 1997 doğumlu bir kız çocuğu. Henüz 14 yaşında bizdeki emsal karşılığı ortaokul öğrencisi iken BBC Blog’da yazılar yazmaya başlıyor. Taliban baskısını ve kadın haklarını  konu eden yazılarını 11 yaşındayken  kaleme döküyor.  Şiirler yazıp, notlar alıyor kendine göre.

Babası  Ziyaddin Yusufzay, kızının yeteneğini görerek politikacı olmasını ister ve dokuz yaşında  kızına geceleri  evde politik konuları içeren haberler anlatır, konuşturur uykuya gitmeden önce.

Malala 2011 ekim ayında ünlü olur birdenbire,  Pakistan Ulusal Gençlik Barış Ödülü ve  Uluslararası Çocuk Barış Ödülü olmak üzere, hem ulusal, hem de uluslar arası iki büyük ödülün sahibi olur küçük yaşında.

Malala şimdi Pakistan askeri hastanesinde yaşam savaşı veriyor. Olacakları sanki hissetmiş gibi bir iki gün önce karışık rüyalar görür, askerler helikopterler…

Taliban’ın  “kız çocuklarını okula göndermeyin” yasağına karşı çıkan ortaokul öğrencisi Malala, fikirlerini BBC blog’unda yazarken bir yandan da aktif rol üstleniyor Taliban’a karşı. Blog yetkilileri takma ad kullanması için onu uyarmalarına rağmen aldırmıyor Malala. Bu arada tehditler alıyor fakat yılmadan mücadelesine devam ediyor. "Yaptığım iş insanlık için bana birşey yapamazlar" diyor kendini uyaranlara.

Tehdit alan okullarda korkudan kız çocuklarının sayısı hızla düşüyor.  Aileler bu yüzden bulunduğu yerleri terk ederek başka şehirlere göçüyor.

Malala; 9, Ekim,2012 tarihinde okuldan sınav dönüşü otobüsle eve dönmek üzereyken Taliban adamları tarafından  vuruluyor.  Mermilerden biri kafasına ,diğeri dizine isabet eden Malala ağır yaralanıyor  ve hastaneye kaldırılıyor. Son alınan haberlere göre yoğun bakım odasında durumu iyiye gidiyor. Emsal kız çocukları Malala’nın iyileşmesi için dualar yolluyorlar. Hindistan Pakistan arasında Taliban’ı protesto yürüyüşleri düzenliyorlar. Afganistan'dan bile destek geliyor.

Taliban, Malala olayını üslenirken benzer tehditlere devam ediyor. Buna karşı dünya, kızına sahip çıkıyor

Terör örgütleri eğitimden ne ister anlamak mümkün değil. 

Eğitimsizlik karanlık demek.  Karanlık uçurum. Eğitim herkese gerekli.  Eğitimde kız erkek ayırımı çağımızla bağdaşmadığına göre eğitime karşı çıkanlar ona sabotaj düzenleyenler karanlığa koşuyorlar.

Terör sadece kan ve göz yaşı demek değil. Terör kabus, terör kaos, yıllarca etkisini sürdürecek insanların psikolojisini alt üst eden, ruhsal dengelerini bozan acımasızca eylem.

Malala daha 14 yaşında dünya’nın kızı oldu. Başta Pakistan,  Hindistan, Afganistan olmak üzere dünyanın dört bir yanından ona destek yağıyor.  Dünya onu koruyamazsa dünyanın ayıbı olacak.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..