Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '11

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

Markanızı Çin'de de Kesinlikle Tescillendirin!

Markanızı Çin'de de Kesinlikle Tescillendirin!
 

Çin patent örneği


Bir gün Çin’de kendi markanızın taklidi görürseniz sakın şaşırmayın. Çince tercüman olarak Automecanika fuarını Türkiye’den bir müşterim ile gezerken, en az 15 firmanın müşterimin ürünlerinin taklidini sergilediğini gördük. 2 yıldır Çin'de Çince tercüman olarak birçok fuar ve 150'e yakın fabrika gezmeme rağmen böylesi bir durumda ilk kez karşılaştım. Müşterim piston sektöründe kendini ispatlamış yüzde yüz Türk sermayeli, yurtdışına önemli miktarlarda ihracat hacmi olan markanın sahibi. Kendi markası ile Türkiye’de ürettiği pistonları Çin’de birçok firma tarafından taklit edilmesi bizleri büyük şaşkınlığa uğrattı. 

Pistonların üzerindeki logodan tutunda, model numarasına kadar taklit etmişler. Firmalarla diyalogda pistonların özellikle İran pazarına ihraç edildiğini öğreniyoruz, İran Pazarı ise müşterimin en fazla piston ihraç ettiği ülke. Müşterim ile firmaların birinden randevu talep edip üretimi görmek istedik ve ertesi gün fabrikaya gittik. İlk sorduğumuz soru, taklit mal üretip üretmedikleri yönünde oldu, firma ise asla taklit ürün üretmediklerini, kendi patentli ürünlerini ürettiklerini söyledi. Üretim alanını gezerken kendi pistonumuzu örnek numune olarak kullanıldığını gördük. Müşterim o pistonun kime ait olduğunu sordu, fabrika yetkileri kendi patentli ürünleri olduğunu söyledi, ben üzerindeki logu ve TS ( Türk Standardı) harflerinin ne anlama geldiğini sorunca biraz afalladı firma patronu. Bir şey söylemedi. Ama kendi patentli ürünleri olduğu konusunda ısrar etti. Üretimi gezdikten sonra ofise çıktık ve ürünün patentini görmek istediğimizi söyledik. Patenti gösteremeyeceklerini söylediler. Tabiî ki patentlerinin olmadığını biliyorduk. Biz bastırmaya devam edince neden bu soruları sorduğumuzu anladılar. Neden izinsiz ürünümüzün taklidini ürettiklerini sorduk; ortada hiçbir şey yokmuş gibi güldüler ve bu cevabı verdiler: “bu pistonun sahibi ile tanışmayı hiç beklemiyorduk; pistonunuz çok iyi, çok talep edilen bir marka o yüzden taklidini üretiyoruz.” Biz bunun doğru olmadığını, yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyince şunu dediler: “Çin’de tesciliniz yok, Çin’de tescili olmayan markaların (dünyanın en büyük markaları dahil) taklidini üretmek çok yaygın ve normal”. 

Evet olay bu, ürününüzün ne kadar patentli de olsa Çin’de markanızın tescili yoksa, taklidini üretmek çok normal, yasalar şeffaf değil. Çinliler henüz Çin’de tescil edilmemiş uluslar arası markaların haklarını satın almakta ve bu şekilde kendilerine bir avantaj sağlamaktadır. Yapmanız gereken markanızın Çin’de Çince karakterler ile tescillendirmeniz. Aksi takdirde siz de markanızın taklidi ile karşılaşabilirsiniz. 

Not: İthalat ve Tercümanlık hizmetleri için lütfen irtibata geçiniz. 

 

Hüseyin ATEŞ 

Çince Tercüman & İthalat Danışmanı 

Msn: huseyinates11@hotmail.com 

Tel: 0086 159 00 42 43 57 

Shanghai / Çin 

 
Toplam blog
: 7
: 3771
Kayıt tarihi
: 14.09.10
 
 

Ankara Üniversitesi Sinoloji (Çince) Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra Çin hükümetinin sağladığ..