Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Masal Masal Mas Atar

Konuk Yazar:

MASAL MASAL MAS ATAR

Ünal Şöhret Dirlik

Birdal Can Tüfekçi; Dalaman’da yaşayan Fethiyeli bir yazardır.Beş tane şiir kitabı yayınlamıştır.Altıncı kitabı çoculara yönelik. Adı da: Masal Masal mas Atar.90 Sayfalık kitapta 28 masal var. Bu masalların bir kısmını kendisi derlemiş, bir kısmını arkadaşlarından almış. Kapak resmini Murat Dinçer’in yaptığı eserin basımını da Fethiye Belediyesi Kültür hizmeti olarak üstlenmiştir.

Masal denince akan sular dururdu çocukluğumuzda. O zamandan beri bir yanımız çocuktur ya. Birileri masal okumaya başladığı zaman ağzı açık bakar dururuz. Bazıları bizim bu çocuksu zaafımızdan istifade eder de masal anlatmaya başlarsa, siz de benim yaptığım gibi yapın; dinler gibi görünün.

Bize masal anlatacak kim kaldı ki? Bir anam vardı, ağzından ballar akardı. Tütün dizerken üç kişi ile başlamışsak, masal başlayınca on kişiye çıkardı tütün dizen sayısı. Şimdi öyle masal anlatan yok gayri. Bizim köyde tütün dikimini de vaz geçtiler. Eskiden tütün dikimlerinde, tütün kırımlarında ve dizimlerinde ne güzel masallar anlatırdı anacığım.

“Masal masal maniki, masal masal mas gibi, masal masal masal mas atar” diye masal başlangıçları yaparlardı eskiler. Şimdi masal anlatan yok.

Ta eskilerden dinleyen birkaç kişi kaldıysa onlar anlatır masalları. Ya da okumayı çok seven birileri değerli masalcılarımızın yazdığı kitaplardan

öğrenip birkaç masalı dağarcığına aldıysa, onları anlatabiliyorsa gene iyi.

Bu kadar çocuk yayınının içinde okumaya fırsat bulabilirlerse; çocuklarımıza önce kitap okuyun diyelim, sonra masal kitaplarını okusunlar. Binlerce yıldan beri anlatılan masallar, ağızdan ağza dolaşa dolaşa bugünlere kadar gelmiştir. Çünkü okur-yazar sayısının çok az olduğu zamanlarda masal ve hikâye anlatıcılarının ayrı bir yeri vardı.

Masal anlatanlar, hikâye anlatanlar, ellerinde sazlarla dolaşıp köy odalarında, kıraathanelerde çalıp söyleyenler olurmuş eskilerde. Onun için kahvehanelerin adına kıraathane denirmiş. Kıraat okuma anlamına geliyor.

Sevgili çocuklarımız, eğer TV’lerdeki tele vole programlarından zaman bulup da masal ve hikâye kitaplarına sarılırlarsa okumaları gelişir. Zamanla kendileri de yazı ve şiirler yazmaya başlarlar. Çocuklar bizim yarınımızdır. Sevgili anne ve babalar hiç olmazsa haftada iki gün çocuklarımıza masal okutturalım, hikâye okutturalım.

Bu kitapta da onların hoşlanacağı masallar var. Haydi başlayalım: “Evvel zaman içinde, Kalbur saman içinde.”diye.

Titiz bir çalışma ile bize masallar dünyasının kapılarını açan Birdal Can Tüfekçi’yi tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Ünal Şöhret Dirlik

 
Toplam blog
: 264
: 285
Kayıt tarihi
: 25.06.08
 
 

1952 Fethiye/MUĞLA doğumluyum. Yaklaşık 36 yıldır şiir, çocuk şiiri , masal ve hikaye dallarında ..