Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

15 Mayıs '22

 
Kategori
Dekorasyon
 

Mayısda Meyve Ağaçlarına Bakım

Mayısda Meyve Ağaçlarına Bakım

Merhabalar….Bu ayda boş durmuyoruz, bahçelerden bitkilerden elimizi ayağımızı çekmiyoruz. Yaz mevsiminde; dalından meyveyi iştahla yemek istiyorsanız, şimdiden meyve ağaçlarına bakım yapmayı ihmal etmeyin. Haydi gelin hep birlikte bu ayda meyve ağaçlarına nasıl bakımlar yapmamız gerektiğini öğrenelim.

Tüm meyve ağaçlarınızı kontrol edin. Kırık veya zarar görmüş kısımları kesin, temizleyin.

Meyve ağaçlarına düzenli sulama yapmayı ihmal etmeyin. Şu dönem meyveye yöneldikleri için suya çok ihtiyaç duydukları dönemdir.

Sulamanın daha etkili olması için ağaç dip çevresindeki toprağı; fazla derin olmayan çukur yapın ve suyu bu çukura doldurun. Böylelikle ağaç suyu orantılı alacaktır.

Meyve ağaçlarının topraklarını çok derin olmamak şartı ile tırmık veya havalandırma çubukları ile havalandırın. Bu işlem köklerinin daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.

Sıcakların artması başlarken bitki hastalık ve zararlılarının da artması başlamıştır. Özellikle bitkilerde görülen mantar hastalıkları meyve ağaçlarının yapraklarında sıkça görülmektedir. Bu durumda meyve ağacınızın hastalıklı kısmını zirai danışana gösterin ve önerdiği ilaç ile ilaçlayın.

Meyve ağaçlarınızı zirai ilaçlarla düzenli ve zamanında yapın. Çünkü düzenli ve zamanında yapılmayan ilaçlama meyve oluşumunu ve kalitesini olumsuz etkiler.

Meyve ağaçlarınızın diplerinden çıkan yabani otları temizleyin. Yabani otlar meyve ağacınızı yorar.Bu temizleme işlemini manuel veya kimyasal yöntemlerle yapabilirsiniz.

Yine bu ayda gübrelemeyi ihmal etmeyin. Meyvenizin türüne, cinsine ve büyüklüğüne göre organik veya inorganik gübre kullanabilirsiniz. Organik gübre yanmış olmasına dikkat edin. İnorganik gübrelerde NPK oranlı olanları tercih edin.


 Meyve ağaçlarınızın çatı budaması yapabilirsiniz. Çatı budamasında yandaş dalları budayın. Meyve veren dalları sakın budamayın.

Meyve ağaçlarınızın bazı meyve veren dalları kendi meyvesini taşıyamayacak güçte olabilir. Bu gücü toparlamak için dalları sağlamlaştıracak destek çubuklarla kontrol altına alın. Bu işlem dalın ilerde kırılmasını engelleyecektir.

Asmaların yeni çıkan yapraklarının iri olanlarını hem seyreltme hem yemeklik için toplayın. Asma kollarını destekleyin.

Saksılı meyve ağaçlarınızın daha çok  gün ışığından faydalanmasını sağlayın. Yoğun rüzgar alan yerlerden koruyun.

KOLAY GELSİN…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///// YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-Tarım Teknolojisi Öğrencisi

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..