Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Alagöz’ün figüratif çalışmaları Galeri Soyut’ta

Mehmet Alagöz’ün figüratif çalışmaları Galeri Soyut’ta
 

Alagöz'ün sergide yer alan "Nü" çalışması


Bolu'nun Almanya'daki gururu ressim sanatçısı Mehmet Alagöz artık Bolu'da.

1949 Bolu / Seben / Kaşbıyıklar Köyü'nde doğdu.

1975 yılında sanat eğitimine farklı kültürlerde, farklı pencerelerden bakabilme yetisini güçlendirmek, akademik kariyerin yolunu açmak amaçlı gittiği Almanya'da 34 yıl gibi uzun bi zaman dilimi kaldıktan sonra yurda dönerek; Agustos 2009'da İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Yar. Doç olarak göreve başlayan ve 2005 yılında kendisi ile yapılan bir söyleşide : "En büyük amaçlarımdan biri resimde elde ettiğim tecrübeleri bir gün Bolulu genç ressamlara aktarmaktır." diyen ALAGÖZ AMACINA ULAŞTI. Hatta yalnız Bolulu değil; Türkiye'nin genç ressamlarına eğitim tecrubelerini aktarmakla meşgul şimdi.

Alagöz’ün üç dönem örnek çalışmaları 15 Ekim'de Ankara Galeri Soyut’ta izleyiciyle buluştu. Sergi 28 Ekim 2010'a kadar açık kalacak

Sanatsal serüveni, ilkokuldan hemen sora girdiği Yunus Emre İlköğretmen Okulu sınavlarını kazanarak yatılı okumaya hak kazandığı yıl olan 1963 yılında başladı Alagöz’ün.Öğretmen okullarının güzel uygulamalarından biri olan yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1966 yılında yönlendirildiği İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu Resim Semineri’nin uygulamalı yetenek sınavını kazanarak dönemin sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle’nin öğrencisi olarak devam etti.

Temel sanat eğitiminin sağlam atıldığı okulda özellikle araştırmacı ve yaratıcı çabaları ile dikkatleri üzerine çekmekte gecikmedi. Bu sergide yer alan deseni güçlü “Nü” çalışmalarının kübik yapısının nüvesini daha resim seminerinde iken temellendiren Alagöz, resim çalışmalarına öğretmen okulundan mezun olduğu yıl olan1969 yılına kadar aralıksız devam etti.

Güçlü bir desen ve temel sanat eğitimi ile beslenmiş yaratıcı hayal gücünü kullanarak girdiği dönemin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin yetenek sınavlarını kazanarak 1970 yılında “Yüksek Resim Bölümün’de Devrim Erbil’in öğrencisi oldu.

Beş yıl boyunca Akademik resim eğitimi alan Mehmet Alagöz 1975 yılında yüksek lisanslı olarak mezun olur olmaz aynı yıl Almanya’ya gitti. Burada Braunschweig Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde aralıklı olarak beş yıl öğretim görevliliği yapan Alagöz , 1982 yılında “Doktora”ya eşdeğer olan sanatta yeterlik ünvanına sahip oldu. 1983 yılından 2009 yılına kadar Almanya’da aralıksız resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, 2009 Ağustos ayından beri Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Yrd. Doç. olarak çalışmaktadır.

Sosyal içerik barındıran görsel çalışmaları ile başta Almanya ve Türkiye’ye gönderme yapan Alagöz, Dünya global sorunlarının yumağını sunuyor izleyiciye. Değişen bir şeyin olmadığını vurgulamaya çalışırken; öykülenmeyle araç olarak kullanılan sorunlar yumağı görsel çalışmalar ile aynı zamanda izleyiciye plastik ögelere ulaşma fırsatını vermede de gecikmiyor.

Alagöz’ün gerek figüratif çalışmaları; gerekse kökü geçmişin güçlü temel sanat eğitimine salınmış “Kübik” diyebileceğimiz “portre ve “Nü”leri ile son dönem çalışmarını kapsayan doğum yeri Bolu bazlı peyzajları olsun; tümünde acı, tatlı 47 yılın yoğun sanat birikiminin küçümsenemez izleri var. Hem sosyal hem de sanatsal mesajlarla dolu bu izler ki, kökleri Alagöz’ün sanatsal geçmişine salımlı.

Sevgili Alagöz;

Sanat alanında "İz Bırakanlar" arasında yerinizi alacağınız şüphe götürmez bir gerçek olarak biline dursun; geleceğin sanatçı adaylarını da peşiniz sıra sürükleyeceğinizi ümit ederek sanatsal ve akademik çalışmalarınızda da başarılar diliyorum.

Mehmet Kapçak

 

 

 

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..