Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Medyada kültür ve sanat

Medyada kültür ve sanat
 

Ülkemizde yayınlanan binlerce tiraj yapan gazete ve dergiler, haber yazı ve fotoğraflarıyla okuyucuları etkilemekte ve kamuoyu oluşturmaktadır. Medya dördüncü kuvvet olarak bilinmektedir. Medya haber ve yorumlarını objektif vermelidir. Aksi olduğunda tarafsızlığını ve güvenirliğini kaybeder. Basın isterse iktidarda bulunan siyasi partileri gelecek seçimlerde değiştirilmesini sağlayabilir. 

Gazetelerimizin çoğunda kültür ve sanat sayfaları bulunmuyor veya haftada bir gün yarım sayfa, spora ise her gün beş, altı sayfa, magazin haberlerine iki, üç sayfa ayrılmaktadır. Sabah akşam sporla yatıyoruz, magazinle kalkıyoruz. Türkiye’nin başka gündemi kalmadı mı?... Biz spora karşı değiliz.. Spora magazine verilen önem, eğitime, kültüre ve sanata niçin verilmiyor?... Halbuki basınımız her gün en az bir sayfasını eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine ayırabilir. Bu yapılırsa toplum olarak sinema, tiyatro, güzel sanatlar, şiir ve edebi eserlere daha çok ilgi gösterebiliriz.. Kültür ve sanat etkinliklerine katılabiliriz. Kültür ve sanat dünyasını yakından tanıyabiliriz. Televizyonlarımız bu konuda daha başarılı. Görsel olarak kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri ve söyleşiler yapılmaktadır. 

Atatürk’e göre : ”Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, yontma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.” “Sanat, insanın özgür olarak karar vermesini, becerisini ortaya koymasını sağlar. Güzel sanatlar uygar olmanın işareti, kültürlü insan yetiştirmede önemli bir eğitim aracıdır. Sanat, aynı güzel duyguların paylaşılmasını sağlayan ve insanları birleştiren önemli bir etkendir. Sanat eserleri, bir milletin kültür varlıklarının başta gelen tanığı ve ulaştığı uygarlık düzeyinin bir ölçüsüdür.” Atatürk sanat ve sanatçıyı desteklemek için her zaman onların yanında yer almıştır. Sergi ve sanat etkinliklerinin açılışlarına katılmıştır. 

Medyanın; özellikle basının gazetelerimizin eğitim, kültür ve sanata gereken önemi göstermelerini gazete, dergi ve eklerinde eğitim, kültür ve sanat etkinliklerine en az bir veya iki sayfa yer vermeleri ülkemizdeki eğitim, kültür ve sanat çalışmalarını geliştirecek ve katkı sağlayacaktır. Gazete ve dergiler haberleri, araştırma, inceleme yazıları , yorumlarıyla zengin bir içeriğe sahipse; o gazete ve dergileri saatlerce okuyabilirsiniz. İnsanlar duygu ve düşüncelerini okumakla geliştirebilirler. 

O halde basının öncelikle nitelikli olması gerekir. 

Okuyucuyu bilgilendirmeli, ufkunu açmalı, kültür ve sanat özelliklerini geliştirmelidir. 

Magazin ve dedikodu haberleri kişilere, topluma ne kazandırabilir?... 

Medya toplumu ilgilendiren siyasi, ekonomik, sosyal, eğitim, kültür ve sanat haberlerini vermeli, olayları analiz etmeli, yanlışları söyleyebilmeli, çözüm önerileri sunabilmeli toplumu aydınlatmalı ve bilinçlendirmelidir. 

Ne dersiniz sevgili okurlar?...

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileği ile. 

 

Ahmet Demir - Salihli

Kaynak: 1- Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Sayfa: 140 Milli Eğitim Yayınevi - 2003 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..