Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Memur ve emekliye verilmeden alınan zamlar...

Memur ve emekliye verilmeden alınan zamlar...
 

2002 yılından beri yaratılan ekonomik mucizenin yararları bir türlü bitmiyor.

Avrupa ekonomik krizin pençesinde kıvranırken, halkı refah içinde yaşamaya devam ediyor. Bizde ise yaratılan ekonomik mucizenin kerameti, bir türlü halka yansımıyor.

Ekonomik mucizenin kime ne fayda getirdiği, ülkedeki zengin sayısı ile ortaya çıkıyor. Geçen süreçte, çalışanların, emeklilerin, küçük esnafın ve çiftçilerin milli gelirden aldıkları pay gittikçe küçülürken, yüzde 20’lik zengin kesimin aldığı pay neredeyse yüzde 70’lere yaklaşıyor.

Çalışanlara ve emeklilere her yıl enflasyon oranı hedefinde zam yapılacağı söylenip, iktidarın belirlediği enflasyon hedefinde zam yapılırken, hiçbir zaman enflasyon hedefi tutmadığından, çalışanların aldıkları pay her geçen gün düşüyor.

Bildiğiniz gibi 2011 yılı enflasyon hedefi yüzde 5’ti, iktidar kıyak olsun diye(!) memurlara ve emeklilere yüzde 4+4 zam verdi. Bu zam seçim dönemine denk geldiğinden, ballandıra ballandıra anlatıldı. Yılsonu geldi. Son bir yıllık enflasyon rakamları TÜİK’in verilerine göre bile yüzde 10.26 çıktı! (Halkın enflasyonunun bundan çok daha yüksek olduğu bir gerçek!)

Yeni yılda verilecek zam oranı belli olmadığı için, şimdilerde aşılan enflasyon hedefi nedeniyle memur ve emeklilere ek zam verileceği pompalanıyor.

Ekonomide mucize yaratıp, büyüme hızında dünya şampiyonu olduğumuz halde, çalışana ve emekliye bu büyüme rakamlarından yansıyan bir şey yok! Yani artan refah seviyesinden memur ve emekliler bir pay alamıyor. Bu nedenle milli gelirden aldıkları pay kademeli olarak düşüyor.

Tabi bu yıl diğerlerinden farklı! Çünkü anayasa değişikliği nedeniyle oluşturulması gereken Uzlaşma Komisyonu kurulamadığı, toplu görüşmelere geçilemediği için memurlar ve emekliler iktidarın verdiği ile yetinmek zorunda kalacaklar. Anayasa’ya madde koyup, toplu sözleşme yapılacağı belirtilirken, zamanında çıkartılmayan uyum yasaları nedeniyle, memurlar toplu görüşme yapamadıkları gibi, toplu sözleşme imkânından da faydalanamadılar.

Memurların toplu sözleşmeden yararlanamamalarının bir nedeni de; anayasa değişikliği ile geçilen ‘ileri demokrasi’ olsa gerek!

Biz gelelim asıl konumuza: Doların 1.9318 TL’yi vurduğu bir ortamda, memurlara daha her hangi bir şey verilmemişken, memurların cebinden çıkacaklar çoktan belli oldu.

Çalışanlar ve emekliler alacakları yeni yıl zammını şimdiden vergilere kaptırdılar. Çünkü bir evi ve arabası olan aile bu yıl geçen yıla göre 279 TL daha fazla vergi ödeyecek.

Böyle bir ailede; hanım, bey çalışsa zam olarak eline ne geçer? Maaşına göre 3+3 den hesapla…

Oysa bu vatandaşın ödediği vergi, harç ve cezalar yeni yılda yeniden değerleme oranında yani yüzde 10.26 artacak. Böylece motorlu taşıtlar başta olmak üzere emlak, çöp vergileri, trafik cezaları, pasaport, ehliyet ve noter harçları yüzde 10,26 oranında yükselecek.

Artış sonrası en düşük trafik cezası 53 liradan 58 liraya; en yüksek trafik cezası ise 15 bin 640 liradan 17 bin 175 liraya çıkacak.

İşte memur ve emeklinin almadan, zamlarla elinden alınan maaş artışlarının gideceği yerler:

- Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 140 liradan 155 liraya çıkacak.

- Alkollü araç kullananlar ise ilk kez yakalanmaları durumunda 650 lira; 2. defada 814 lira; 3 ve üçten sonra ise bin 306 lira ceza ödeyecekler.

- Ayrıca, alkollü araç kullanan sürücülerin geriye doğru 5 yıl içinde; ilkinde 6 ay, ikincisinde 2 yıl, 3 ve fazlasında ise 5 yıl ehliyetlerine el konulacak. 3 veya daha fazla alkollü yakalanan sürücülere en az 6 ay hapis cezası verilecek. Bu kişiler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi ile psiko-teknik değerlendirmeye de tabi tutulacak.

- Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanların cezası 140 liradan 154 liraya; yüzde 30’dan fazla aşanlar da 290 liradan 320 liraya yükselecek.

Hız sınırlarını tespite yarayan cihazların yerlerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları imal veya ithal edenler bin 966 ila 3 bin 278 lira para ve 6-8 ay arası hapisle, bu cihazları araçlarında bulunduranlar da bin 305 TL ile bin 966 TL para ve 4-6 ay arası hapisle cezalandırılacak.

- Gerekli yerlerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli bir mesafeden takip etmeyen, sağa, sola dönüş kurallarına uymayan ve emniyet kemeri takmayan sürücülerin 66 lira olan cezası 73 liraya çıkacak.

- Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler de 73 lira ceza ödeyecek.

- Sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge vermenin cezası 739 liradan 814 liraya çıkacak. Ehliyetini yanında bulundurmama cezası 154 lira; belgesiz araç kullanmak ve sürülmesine izin vermenin cezası da 320 lira olacak. 1-2 ay, tekrarında ise 2-3 ay hapis cezası verilecek.

- Kamyon, otobüs ve çekicilerde takograf, taksilerde ise taksimetre kullanmayanların cezası da 320 lira olacak.

- İkamet adresi değişikliklerini tescil kuruluşuna otuz gün içinde bildirmeyenlerin cezası ise 140 liradan 154 liraya çıkacak.

- Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar 320 lira ödeyecek.

- Geçme kurallarına riayet etmeyen ya da geçmenin yasak olduğu yerlerde sollama yapanların cezası da 140 liradan 154 liraya çıkacak.

- Yasak yere park etme, kurallara uygun park eden araçların çıkmasına engel olacak yerlere park etme; takip mesafesine uymama; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında sis lambalarını yakmak; emniyet kemeri takmamak; araçlardan çöp atmak; seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanmak gibi trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin cezası 66 liradan 73 liraya yükselecek.

- Özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park edenler ise 145 lira ödeyecek.

- Müziğin sesini çok açanların cezası da 66 liradan 73 liraya çıkacak.

- Yeni yılda zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmama, araçların muayene süresini geçirme ve araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirmemenin cezası da 73 lira olacak.

- Operatör değişiklikleri hariç, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde maktu olarak alınan 34 liralık Özel İletişim Vergisi tutarı 37,5 liraya çıkacak.

- Çalışanların yıllık 10 bin 360 liraya kadar olan gelirlerine yüzde 15; 58 bin 500 liranın üzerindeki gelirlerine ise yüzde 35 Gelir Vergisi uygulanacak

Gördüğünüz gibi daha zamlar verilmeden, geri almanın yolu bir şekilde bulunmuş.

Buradan Başbakan Yardımcısı Ali babacan’a da seslenmek istiyorum. Sayın Bakan, Avrupa’daki ekonomik krizi çözmek için kafa yoruncaya kadar, ülkedeki çalışanların ve emeklilerin ekonomik sıkıntılarına bir çözüm bulsanız.

Avrupa halkı onca ekonomik sıkıntıya rağmen hala bizden çok daha rahat bir yaşam sürüyor. Onca borçlarına rağmen, hala sosyal devlet politikalarından ödün vermiyorlar.

Gerçi bizlerde sosyal devlet politikamızdan ödün vermiyoruz. Ucuz kömür ve son kulanım tarihi geçmiş gıda maddelerini vatandaşın evinin önüne atıp gidiyoruz!

Avrupa geleceğini tüketirken, biz geçmişimizden mi yiyoruz? Bizim ülke olarak borçlarımız bir İtalya kadar yoksa bile, halk olarak İtalyanlardan daha borçlu olduğumuz söylenebilir.
 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..