Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

08 Mayıs '16

 
Kategori
Sağlık
 

Menopoz döneminde cildimize nasıl bakım yapmalıyız?

Menopoz döneminde cildimize nasıl bakım yapmalıyız?
 

MENOPOZ VE CİLDİMİZ


Menopoz ,her kadının yaşayacağı ve sıkıntılı süreç olacağı düşüncesi ile korkulan  bir dönemdir. Bu dönemdeki sıkıntıları en aza indirgemek  ve süreci daha kolay atlatabilmek adına yardım almak en doğru çözüm. 

Bedenimiz de hormonlarımız yaşadığımız süre içerisinde zaman ,zaman değişmektedir. Doğal olarak bu değişimlerde ruhsal dengemiz ve cildimiz de etkilemektedir.  

Menopoz döneminde ilk semptomlar belirginleştiği anda kişi bu sürece girmekten dolayı endişe ve güvensizlik hissi ile kendini kötü hissedebilir. Bu dönemin zor geçeceği ile ilgili kulaktan dolma  bazı söylemler ,bu dönemin zor geçeceği  ile ilgili  korku yaratır ve kişide ruhsal dengeyi bozabilir.  Kişinin  kendini iyi hissedebilmesi için hormon dengesinin düzenli olması ve çalışması gereklidir.

Kadınlarda ilk regli evresinden itibaren bu dengenin hormon uyumunun ruhsal, bedensel ve zihinsel olarak ne kadar önemli olduğu bilinmektedir.  Kadın ve Erkekte hayatları boyunca 2 kere yoğun hormonal değişim süreçleri gerçekleşir. Bunlar ergenlik ve menopoz dönemleridir. Ergenlik döneminde vücut kendini doğurmaya ve döllenmeye hazırlar. Yani diğer bir ifade ile erkek vücudunda testesteron(erkeklik hormonu) kadın vücudunda ise Östrojen (kadınlık hormonu) daha fazla üretir. Burada aklımıza erkeklerde  neden bu dönem sıkıntılı geçsin ki ? sorusu gelebilir. Erkeklerde de menopoz görülmektedir. Fakat erkeklerde bu oluşum Andropoz olarak bilmektedir. 

Hormonel düzey biraz değişime maruz ve çocuk üretim süreci sona erdiğinde hormon dalgalanması tekrar azalır.Bu dönemde genellikle sıcak basması uykusuz geceler duygu dalgalanmaları, bedensel ve ruhsal değişimler görülebilir Bu değişkenlikte cildimizde cildin yapısında da farklılıklar olmaktadır.Bu değişimlerden korkmak yerine  çözüm süreci oluşturmak daha doğru bir davranış şeklidir. 

Örneğin:Yağlı bir cildimiz varken cildin durumu değişebilir. Cildimiz daha yağlanabilir yada kuru cildiniz daha da kurur, nemsiz olabilir.. Cilt ve vücut derisinde kuruluk kaşıntı ve kepeklenme daha net gözlemlenebilir.

Menopoz süreci, kemik yapısında ruhsal dengede farklılıklar gösteriyorsa kıllanmada cilt renginde , cilt durumunda farklılıklar göstermesi normaldir.

Bu anlarda cildimize gereğinden daha fazla önem göstermeli, cildimizde kuruma pullanma nemsizlik çatlamalar varsa buhar banyosu hamam, sauna, özel Aromatik yağlarla masajlar eşliğinde cilt ve vücut bakımları yaptırabilirsiniz.

Cildimizde aşırı yağlanma nadiren de olsa sivilceler varsa cildin temizliğine daha da dikkat edilmeli temizleme jeli ile cildimizi günde 2 – 3 Kez temizlemeli, yağlı kremlerden uzak durmalı, çok yoğun yağ içeren makyaj malzemelerinde uzak durmalıyız.

Gün boyu fondöten  ya da  pate krem ile cilteki gözenekleri kapatıp kirli bir cilt ile sivilce ve yağlanmayı daha da arttırmak hiçte doğru bir uygulama şekli değildir. 

Cilt temiz ve nefes almalıdır. Haftada bir cilt tipine ve oluşan durumuna bağlı olarak maske yapılmalıdır. Gözenekler(porlar) çok tıkalı ve ciltte yağlanma var ise mutlaka uzmandan yardın alınmalı 28 günde bir derin bir cilt temizliği yapılmalıdır. Bu dönemde topuklarda, dirseklerde sertleşme, çatlama nasırlaşmada oluşabilir.  O bölgelere de peeling yapılarak kremler ile gün içerisinde nemlendirilmelidir.

Saçlarımızda dökülme, cansızlık, matlaşma yada aşırı yağlanma da görülebilir, Saç diplerinde kepeklenme ve saç kırılmaları da oluşabilir, bu durumda da saçlarımızıbitkisel Şampuan ile yıkamayı tercih etmeliyiz. 

Haftada bir saçlı deriyi nemlendirmek saçlara bakım yapmak için Saf Zeytin yağına ;

1 Tatlı Kaşığı Susam yağı

1 Tatlı kaşığı Ylang  ylang yağı (Saçları uzatır, besler)

1 Tatlı kaşığı Kekik yağı

1 Çay kaşığı Biberiye yağı

1 çay kaşığı Sarımsak yağı 

 karıştırılarak saçların diplerine masaj (friksiyon) yaparak saç diplerine iyice yedirilmeli daha sonra da saçların tamamına sürülerek yarım saat bekletilip yıkanmalıdır.

Ruhumuza bakım ise yürüyüş, egzersiz bitki çayları, stresten uzak güzel ve olumlu düşünceler ile sosyal aktivitelerde bulunmak, bizi üzen ve sıkan şeylerden uzak durmaya özen göstermekle olmaktadır.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..