Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Merhaba

Öncelikle merhaba,

Bunu yapmayı neden istedim gece boyunca hatta haftalardır düşünüyordum. Kafamdakileri aktarmak ve belki faydam olur umuduyla ne yapabilirim derken aklıma geldi. Ve yazmaya başladım.

Şunu belirtmeliyim ki amacım bu ülkeye ve güzel insanlarına azda olsa katkı sunmak. İşte o bu nedenle başlayalım artık konuşmaya. Konuşmaya diyorum. Çünkü sizden gelecek her fikir, yorum ve soru benim için önemli.

Yazılarımın ağırlığını genelde tarım ve özellikle bitkisel üretim oluşturacak. Fikir, yorum ve aklımda oluşan bu ülkenin tarımının kalkınması için gerekli projeleri anlatacağım..

Ama bugünkü yazımı televizyon ve gazete gündeminde de olan salça, peynir, zeytin ve turşudaki tuz oranının düşürülmesi ile ilgili yapılması planlanan çalışmalar üzerine olacaktır.

Aksamalarlada olsa sağlık üzerine bu tür çalışmların yapılması doğrudur. Çünkü toplum olarak artık aktif yaşayan biri değiliz. Vaktimizin büyük kısmını masabaşında, evde, parkta, alışveriş merkezlerinde ve kafelerde oturarak geçiren bir milletiz. Bundan dolayı ki tükettiğimiz besinleri toksit maddelerini vücuttan uzaklaştıramıyoruz. Spor yapmayı tam bilmiyoruz ve televizyon kanallarındaki programlardan duyup yalan yanlış uyguluyoruz. Bu yüzdenki yaşamımızda bir değişiklik oluşmamaktadır.

Evet tuzun fazla alınması vücuttaki elektrolit dengesi ve daha birçok etkiye sebep olur ki biyokimya hocalarımız bunu daha iyi bilirler. Fakat atalarımızın sözünü hatırlamalıyız burada kaş yapayım derken göz çıkarmak deyimi yerinde olacak. Çünkü bu gıdaların içine konulan tuz bunların muhafazasını kolaylaştırmaktadır. Şimdi bu tuz azalttığımızda bu gıdaların daha çabuk bozulmasına neden olmaz mı? Bir diğer sorun bu gıdaların ömrünün uzatılması için içine konulacak koruyucu maddelerin insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir. Bundan on yıl sonra ya bu koruyucular kanser yapıyor tekrar tuza dönelim denildiği zaman mehter takımı gibi bir durum ortaya çıkar.

Bence bu konuda önce toplum bilinçlendirilmelidir. Artık birşeyler yapılmadan önce bu topluma açıklama yapılma ihtiyacı duyulmalıdır ve bu açıklamayı bu işi yapacak kurum yapmalıdır. Yoksa ortaya çıkacak işin ehli olmayan insanların yüüznden toplum sağlığı daha büyük riskler ile karşı karşıya kalacaktır.

Mehmet KAYA

Ziraat Yük. Mühendisi

 
Toplam blog
: 10
: 595
Kayıt tarihi
: 12.03.13
 
 

Merhabalar, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Ziraat Mühendisi olarak mezun o..