Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mersin Yat Limanı'na muhteşem açılış....

Mersin Yat Limanı'na muhteşem açılış....
 

Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde inşa edilen ve son dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte modern bir görünüme kavuşan Mersin Yat Limanı; Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ulaştırma Bakanı  Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla açıldı.

Mersin protokol üyelerinin ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılış programında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Mersin sadece ülkemizin değil, Doğu Akdeniz’in de uluslararası alandaki ticaret kapsamında, stratejik bir ihracat ve ithalat merkezi konumundadır. Mersin, gerçekleşen yatırımlarla her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu kapsamda Mersin Yat Limanı da limizin başta turizm olmak üzere sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesine katkı sunacaktır” dedi.

Mersin’in Türkiye genelinde en büyük vergi tahsilatı yapan 6’ncı şehir olduğunu anlatan Valimiz, “Mersin, dış ticarette İstanbul’dan sonra ikinci sırada gelmektedir ve yine İstanbul’un ardından Türkiye’nin en büyük ikinci limanına sahiptir. İlimiz, ekonomik anlamda gerçekleştirdiği faaliyetlerle öne çıkmış; büyük kent kimliğine kavuşmuştur. Turizm alanında da yatırımlarla taçlanan Mersin, ülkemizin büyük yürüyüşüne katkı sunacaktır” ifadesini kullandı.

“MERSİN, TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU’YA VE GÜNEYE AÇILAN KAPISI OLACAKTIR”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Mersin Yat Limanı’nın inşası ve alt yapı ile üst yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi çerçevesinde 100 trilyona yakın ödenek harcandığını belirterek, “Bu miktarın 40-45 trilyonu yap-işlet-devret modeliyle Mersin’e kazandırıldı. Limanımız, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük yat limanıdır ve bu yapıt sadece yatların konakladığı bir yer değil, içerisinde alışveriş merkezlerinin, restoranların bulunduğu bir yaşam merkezidir. Mersin’e de böylesi yakışır” dedi.

Türkiye’nin deniz, tarım ve sanayi kavramlarını içerisinde barındırdığını kaydeden Bakanımız, “Mersin’de turizm ili olarak en plana çıkmak istiyor. Bu kapsamda Türk İnsanı’na sevdalı olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla eserler ülkemiz geneline birer birer dikiliyor. Mersin yıllardan bu yana limanı ile ön planda olan bir şehir konumundadır. Ancak, limanımızın önceki ve şimdiki durumunu kıyaslamak mümkün değil. Uluslararası Mersin Limanı şimdilerde daha verimli çalışmaktadır. Ama bu çalışma yetmez. Mersin, Türkiye’nin Ortadoğu’ya ve güneye açılan kapısı olacaktır. Bu kapsamda Mersin’e yap-işlet-devret modeliyle dünyanın en büyük konteynır limanı yapılacak” şeklinde konuştu.

“DAĞLARI DELDİK, TOROSLARI DİZE GETİRDİK”

Türkiye’nin dört bir yanının bölünmüş yollarla çevrildiğini aktaran Bakanımız Sayın Binali Yıldırım, karayolu noktasında Mersin’de yapılan yatırımlardan da söz etti. Mersin’in yapımı tamamlanan yollarla Adana’ya, oradan da Pozantı’ya bağlandığına işaret eden Bakanımız, şöyle konuştu: “Bu yolları takiben Mersin Ankara’ya bağlanıyor. Pozantı-Ulukışla-Kemerhisar yolunun 3 sene önceki haliyle şimdiki durumu çok farklı. Önceden bu güzergahta doğru düzgün yol yoktu. Vatandaşlarımız salâvat çekerek seyahat ediyorlardı. Yapılan çalışmalar sonrasında bu güzergahta dağları deldik, Torosları dize getirdik. 9 tane viyadük, 29 tane de tünel açarak, Mersin’le Ankara’yı bölünmüş yollar aracılığıyla birleştirdik. Şimdi de batıya hizmet götüreceğiz. Mersin’i Antalya’yla birleştireceğiz. Yine dağları delerek ve tüneller açarak 2014 yılı sonunda Akdeniz Sahil Yolu’nu tamamlayacağız. Karaman’dan Mut’a ve Silifke’ye inen bu yolda çalışmalar sürüyor. Mersin’i yolların buluştuğu bir il haline getiriyoruz.”

“MERSİN, TESİSLERİYLE ÜLKEMİZİN PARLAYAN YILDIZI HALİNE GELMEYE BAŞLAMIŞTIR”

Mersin’i yat limanları, feribot iskeleleri ve balıkçı barınakları ile deniz kenti görünümüne büründürüyoruz” diyen Bakanımız Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mersin, turizm merkezleriyle, havaalanıyla ve gerçekleştirilecek olan diğer yatırımlarla birlikte Doğu Akdeniz’in parlayan yıldızı haline geliyor. Kısa bir zaman sonra ihalesini yapacağımız ve akabinde çalışmalara başlayacağımız Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın tamamlanmasıyla birlikte Mersin, apayrı bir noktaya gelecektir. Tüm bunların yanında son yıllarda Türkiye’de birçok şeyin değiştiği açık ve nettir. Kişi başına düşen milli gelir 3 kat arttı. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef olarak belirlediği ülkemizin muasır medeniyetler hizasına çıkarılması noktasında Türkiye’mize ve Mersinimize yakışan budur. Öte yandan Mersin Yat Limanı’nın sonrasında yine bir turizm merkezi olarak öne çıkan Kumkuyu Beldesi’nde bulunan yat limanı da iyi bir görünüm kazanacak. Mersin, tesisleriyle ülkemizin parlayan yıldızı haline gelmeye başlamıştır.”

Bakan, önceki zamanlarda tren aracılığıyla Mersin’den Adana’ya 1 saatte gidildiğini, şu anda ise yapılan çalışmalarla birlikte bu sürenin 40 dakikaya indiğini, devam eden projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte de bu sürenin 30 dakikanın altına indirilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

“DÜNYA EKONOMİSİ MERSİN’E, AVRUPA EKONOMİSİ GİDİYOR TERSİNE”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise ülkemiz ekonomisinin son yıllarda büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Bakan Çağlayan, “Türkiye Ekonomisi, bugün dünyada örnek gösterilen bir performansa sahipken, Avrupa Ekonomisi ciddi darboğazlarla karşı karşıyadır. Yıllar önce bize hasta adam diyen devletler, şimdi kendileri aynı duruma düşmüşlerdir. Gittiğimiz her ülkede Türkiye’nin göstermiş olduğu ekonomik başarıyı anlatıyoruz. Dünyada ve Avrupa’da ciddi krizler yaşanırken Türk Ekonomisi 2011 yılının ekonomik alanda büyüme şampiyonu olmuştur. Yine ülkemiz 2011’in ilk yarısında 10,2 oranında büyüyerek dünyaya örnek olmuştur. Tüm bunların yanında Türk Ekonomisi, Avrupa ülkelerinin durumuyla mukayese edilemeyecek kadar iyi durumdadır. Yapılan 46 havaalanına 170 üniversiteye rağmen Türkiye, kamu borçları noktasında Avrupa’nın 20 ülkesinden çok daha iyi durumdadır. Ülkemiz, yüzde 9,2 işsizlik rakamıyla yine Avrupa’nın 12 ülkesini geride bırakmıştır. Mersin’de ülkemizin ekonomik anlamda gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Şimdi dünya ekonomisi Mersin’e, Avrupa ekonomisi ise tersine gidiyor. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Mersin’i Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılındaki büyük hedefe hazırlayacağız. Singapur’da, Dubai’de ve Hollanda’da ne varsa daha iyisi Mersin’de olacaktır. Allah’ın izniyle 2023’de dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına gireceğiz” ifadelerini kullandı.

“ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVAALANI İHALESİ 15 ARALIK’TA YAPILIYOR”

Mersin’in gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan Çukurova Bölgesel Havaalanı projesinin 15 Aralık tarihinde ihaleye çıkarılacağını ve hemen akabinde inşaat çalışmalarının başlayacağını anlatan Bakan Çağlayan, “Çukurova Bölgesel Havaalanı, yolcu taşıma kapasitesi bakamından Türkiye’nin en büyük havaalanı olacaktır. Buranın yıllık yolcu kapasitesi 30 milyon olacak. Öte yandan 2013’de Mersin’de gerçekleştirilecek olan Akdeniz Oyunları kapsamında inşa edilecek olan stadyumun ihalesi gerçekleştirildi. Bu ayın 29’unda da 5 bin seyircili spor salonumuzun, tenis kortlarımızın ve diğer tesislerimizin ihalesini yapacağız, ardından temelini atacağız. Tüm bu yatırımlar Mersin için istihdam deposu olacaktır” şeklinde konuştu.

“MERSİN’İN GELİŞMESİ İÇİN GEREKLİ KATKIYI SAĞLAYACAĞIZ”

Mersin’in tarım noktasında önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise şunları kaydetti: “Mersin, tarımın geliştirilmesi yönünde her gün daha iyi bir noktaya geliyor. Türkiye’nin başka yerlerinde yetiştirilemeyen ürünlerin Mersin’de yetiştirilmesi, bu ilin tarımsal anlamda gelişmesi için çok önemlidir. Mersin’de bakanlık olarak tarımın geliştirilmesi yönünde projeler ve yatırımlar hayata geçirdik. Mersin’in çiftçilerine 491 milyon nakit desteği sağladık. Bakanlık olarak bu hizmetleri daha ileri noktalara taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan, Mersin deniz kıyısında bir kent olmasına karşın bu ilimizin denizden tam anlamıyla istifade ettiğini söyleyemeyiz. Dolayısıyla Mersin Yat Limanı, Akdeniz’in bu güzel kentine yeni bir yüz yeni bir çehre kazandıracaktır. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Mersin’in gelmesi için gerekli katkıyı sağlayacağız.”

Konuşmaların ardından Mersin Valisi  Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’e verdikleri hizmetlerden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, Ekonomi Bakanı  Zafer Çağlayan’a ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Mehdi Eker’e plaket takdim etti.

Plaket Takdim töreninin ardından ise Mersin Yat Limanı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: Mersin Valiliği

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..