Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Metabolizmayı hızlandıracak yiyecekler ve zayıflamanın bir başka yönü...

Metabolizmayı hızlandıracak yiyecekler ve zayıflamanın bir başka yönü...
 

Günümüzün vebası olarak anılan ve bilim adamlarının kısıtlı olarak çare bulabildikleri Obozite’ye her gün yeni bir mücadele şekli geliştiriliyor. Ancak bu kadar çalışmaya rağmen kesin bir çözüm bulunmuş değil. Görünen o ki, Obozite’ye çözüm yine doğada!

Hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olmayı herkes ister. Ancak, yaş ilerledikçe metabolizma da doğal olarak yavaşlamaya başlar. En çok satanlar listesine oturmayı başarmış 'Metabolizma Mucizesi' kitabının yazarı Diane Kress'in de önerilerinden yararlanarak, metabolizmayı hızlandıracak ve daha çok kalori yakmamızı sağlayacak ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Sabah kalktığımızda güne başlamadan önce 10-20 gram kadar karbonhidratlı bir şeyler atıştırmalıymışız. (Mesela tarçın-bal karışımı olabilir.) Böylelikle vücudumuza uyanık ve çalışmaya hazır olduğu sinyalini göndererek metabolizmamızı hızlandırmayı sağlayabilirmişiz. Ardından bir egzersiz yapabilirmişiz. Belli yaştan sonra bu egzersiz türü yürüyüş olabilir.

Nasıl? Herkesin yapabileceği bir eylem gibi görünmüyor mu?

Benim yaşım ileri diyenlerde, en azından yürüyüş yapabilir değil mi?

En önemli konulardan birisi; öğün sayımızı arttırmamız gerekiyormuş! İki büyük ana öğün yemek yerine küçük porsiyonlarla birkaç öğünde beslenmek gerekiyormuş.

Ana yemek/ atıştırma/ Ana yemek/ atıştırma rutininde bir beslenme şekliyle ilerlersek sindirim sistemimizi daha canlı tutabilirmişiz. Gerçi diyetisyenlerin tümü olmasa da çoğunluğu ara öğünü öneriyor.

Eğer kafein almakla ilgili bir sağlık sorunumuz yoksa sabah ve öğleden sonra ilerleyen saatlerde bir fincan kafeinli içecek içmeyi alışkanlık edinebilirmişiz. Metabolizmanın hızlanmasında büyük etkisi olurmuş.

Gelelim metabolizmayı hızlandıracak gıda maddelerine:

Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülen gıda maddeleri. Baharatlar vücudumuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızımızı yükseltebilir.

Bilinen bir gerçeği anımsatmakta fayda var. Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almamızı kolaylaştırır. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezimizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

Fiziksel aktivitelere yoğunlaşmak gerekiyor. Haftada yaptığımız egzersiz günlerin sayısını ya da egzersizin süresini arttırmalıyız.

Sıvı tüketimini de arttırmamız gerekiyor. Her gün 2 litreye yakın su içmemiz gerekiyor. Kamu spotlarında bile işlenen bir konu!

Bazı yiyecekler de metabolizmamızın hızlı çalışmasını sağlıyor.

Metabolizmamızı hızlandıracak besinler!

Vücudumuzdaki en verimli yağ yakımı kaslarımızın hareketiyle elde ediliyor. Kaslarımız hareket halindeyken yağlarımızdan elde edilecek enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu besinler de yağın verimli ve hızlı yakılmasında yardımcı oluyor.

Metabolizmamızı hızlandıran yiyecekler:

Kefir

Araştırmalar gösteriyor ki vücuda alınan kalsiyum miktarı fazla kiloları etkiliyor. Süt ürünleri, vücut için son derece değerli mineraller içeriyor. Örneğin yarım litre kefir, protein ile lesitin içeriyor ve günlük kalsiyum ihtiyacını karşılıyor.

Sivri acı biber

Acı biberin çok az bir miktarı bile hemen alnınızda damlalar oluşmasına neden oluyor. Bunun sebebi biberin içindeki doğal acı maddesi olan kapsaisindir. Aynı spor yaparken olduğu gibi kısa süreli olarak vücut ısısını yüzde 25 arttırıyor. Bu arada Ender Saraç’ın televizyonlarda verdiği ‘zayıflatan çay’ın içinde de kırmızı, acı pul biber var!

Yeşil çay

Yeşil çayın bilinen özellikleri arasında kolesterolü düşürmesi, kanser ve kalp krizinden koruması var. Aynı zamanda yağın vücutta ve karaciğerde depolanmasını da önlüyor. Enerji tüketimini arttırıyor. Bende severek günde en az iki fincan içiyorum.

Su

Hergün içilen iki litre su mideyi tok tutuyor ve açlık krizlerinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca enerji tüketimini de uyarıyor. Her öğünden önce büyük bir bardak su içtiğinizde 100 kalori kadar enerji tüketiyoruz. Kolay ve basit!

Tarçın

Bilim adamları tarçının insülinin etkisini iyileştirdiğini böylelikle vücudun daha az insüline ihtiyaç duyduğunu keşfettiler. Bu sayede yüksek insülin değerinin oluşturduğu komplikasyonlardan kaçınmak mümkün oluyor. Bu yüzden yemeklerinizi tarçınla tatlandırmayı deneyin. Ben yeşil çay içerken içine küçük bir parça tarçın da koyuyorum. Tabi Tarçın’ı bal ile karıştırıp tüketmek ayrı bir keyif ve enerji kaynağı. Aynı zamanda da sağlık için bire bir.

Somon balığı

Uzmanlara göre zayıflatan besinlerin başında yer alıyor. Yağ açısından fakir, protein açısından oldukça zengin bir besin olan somon, iyot içeriği sebebiyle vücut metabolizmasının düzenlenmesine katkı sağlıyor.

Soğan

İçinde yer alan kükürt bileşeni ‘alicin’, kan dolaşımını uyarıyor. Sindirimi harekete geçiriyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak, yağın takılmasına yardımcı oluyor. Sarımsak ve yeşil soğan da aynı etkiye sahipler.

Limon

İşte en sevdiğim meyvelerden birisi! C vitamini açısından zengin turunçgiller arasında yer alan limon, vücuda bol enerji veren L-Carnitin üretimini arttırıyor. Böylece kaslar daha fazla yağ yakıyor.

Zencefil

Köklerindeki 'gingerol' ve 'shogaol' sayesinde, tıpkı kırmızıbiber gibi sindirim sistemini uyarıyor. Yemeklerde baharat olarak kullanılan veya çayı içilen zencefil, mide ve bağırsaklardaki gazın sökülmesine de yardımcıdır. ‘Salatalık Çayı’nın en etkin maddelerinden birisi. Tabi salatalıkla birlikte!

Yukarıda anlattıklarımız herkesin, her yaşta uygulayabileceği eylemler. Kolay gelsin…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..