Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '14

 
Kategori
Dünya
 

Terörizm nedir? Kime terörist denir? Dünyanın en zengin terör örgütleri...

Terörizm nedir? Kime terörist denir? Dünyanın en zengin terör örgütleri...
 

Tüm insanlığın en acımasız düşmanı olan terör nedir?

Terör ya da terörizm, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere; resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımıdır. Terör uygulayan organize gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist denir...

Peki, dünyanın en zengin terör örgütleri hakkında bir bilginiz var mı?

IŞİD ile birlikte terör örgütlerinin finans kaynakları da gündeme geldi. Ünlü Forbes dergisinin İsrail'de çıkan versiyonunda yer alan araştırmasında ise bu gruplar yıllık gelir açısından sıralandı. Bu arada listede bizim terör örgütümüz niye yok diye hayıflanmayın. Yöneticilerimiz onları çoktan liste dışı bıraktığı için olsa gerek, onların ismi bu listede yok!

İşte Forbes İsrail dergisinin en zengin terör örgütü olarak listelediği 10 örgüt...

1- IŞİD - 2 milyar dolar. IŞİD’i son dönemde yakından tanıdık. Irak Suriye İslam Devleti olarak kurulup, Irak’ın Kuzeyindeki bölgelerden sağladığı petrolü satarak eylemlerine devam etmektedir. Günlük 30 bin varil petrol sattığı söylenmektedir.

2- Hamas-1 milyar dolar. Filistin’de kurulan ve Batı Şeria’yı kontrol eden bir örgüttür. Ülkemizdeki yöneticiler tarafından çok sevilen sebebiyle yakinen tanımaktayız.

3- FARC - 500 milyon dolar. Kolombiya Kominist Partisi’nin askeri kanadı olarak 1960 yılında kurulmuştur. Örgüt 1980 yılından sonra Kokain ticaretine başlayarak bu günkü gelirini elde etmeye başlamıştır.

4- Hizbullah - 500 milyon dolar. İran yanlısı olarak kurulan ve Lübnan’ın belli bölümlerinde faaliyet gösteren bir örgüttür. Ülkemizde sempatizanları da bulunmaktadır.

5- Taliban - 400 milyon dolar. Afganistan kökenli bir örgüt olup, liderleri eskiden ülkemize gelirlerdi. Hatıralarda kalan bir resmi hatırlarsanız,  Taliban liderinin dizi dibinde oturanları anımsarsınız!

6- El Kaide ve ilgili gruplar - 150 milyon dolar. Suudi Arabistan kökenli bir örgüt olması ve Afganistan’da faaliyet göstermesi ile ortaya çıktı. Ülkemizde de eylemler gerçekleştiren bu örgüt, kısa zamanda tüm dünya tarafından tanındı.

7- Leşker-i Tayyibe - 100 milyon dolar. Hindistan Keşmir'inde bağımsız bir İslam devleti kurma gayesinde olan ve kendisine Amerika, İsrail ve Hindistan’ı düşman olarak seçmiş bir terör örgütü. Ancak kimi ülkeler onları hala bağımsızlık savaşçısı olarak tanıyor.

8- El Şabab - 70 milyon dolar. Kenya’daki kanlı saldırıyı gerçekleştiren Eş Şebab El Kaide ile bağlantısı olan Somalili bir örgüttür. Eş-Şebab Arapça’da gençlik demektir

9- Real IRA - 50 milyon dolar. İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden İrlanda Kurtuluş Örgütüdür. 1969 yılında başladığı eylemlerine, 2005 yılında son vererek, mücadelesini siyasi arenada sürdüreceğini açıklamıştır. Gerçi 2009 yılındaki askerin ölümü ile  ilgili patlamayı üstlensede o günden beri bir eylemi görülmemiştir.

10- Boko Haram - 25 milyon dolar. 2002 yılında Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'de kurulan şeriat yanlısı radikal İslamcı örgüt. Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır. Yakın zamanda kaçırdığı kızlarla dünya gündemine geldi.

Peki, bu örgütleri kim kurdurmuş, gelişmelerine yardımcı olmuştur?

Bu sorunun cevabını aşağı yukarı terörden zarar görmüş her ülke insanı bilir. Hala bu ülkeler, böylesi örgütlere desteklerini maddi manevi vermektedirler.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..