Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Microsoft Yahoo'yu niçin almak istiyor?

Microsoft Yahoo'yu niçin almak istiyor?
 

3 ü 1 arada...(3 in 1)


Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft’ un geçtiğimiz günlerde 500 milyon kullanıcıyla en büyük elektronik posta servisi veren Yahoo’ ya 44.6 Milyar Dolarlık teklif yapmıştı. Ancak bu teklifin ilgi çeken tek yönü var. O da verilen teklifin miktarı. Microsoft uzun zamandır Yahoo’ yu almak istediğini belirtiyordu. Sanal âlemde de bir çalkalanmadır gidiyor. Ancak son nokta yine Microsoft’ dan geldi. Hiç beklenmeyen bir teklifle Yahoo’ yı kesinlikle almak istediğini kanıtladı. Peki niçin?

Bu duruma sanal dünya olarak değil de kurumsal bir rekabet olarak bakmak gerekir. Microsoft’ un Yahoo’ yu bu kadar ısrarla almak istemesinin sebebi ne? Yahoo ‘nun arama motoru servisinin pazar payı oldukça düşük. Pazar payının %77’ si Google’ a , %16’ sı ise Yahoo’ ya ait. Ancak Elektronik Posta Servisinde durum biraz farklı. Yahoo Mail, 500 Milyon kullanıcı ile tahtını hiç kimseye bırakmayacak gibi. Yahoo, geçen yılda hisselerini Microsoft’ a satmayı kabul etmemişti.

Microsoft’ un en büyük rakibi şu an için Google gibi görünüyor. Ve ileride de daha büyük bir rakip görünmüyor. Geçen yıl satın aldığı online video sitesi Youtube.Com’ u Dünya’ nın her yerinden tanınmasını sağlayan Google, Microsoft’ un canını sıkıyor gibi.

Microsoft’ un Yahoo’ yu satın almayı istemesindeki ilk amaç, Google’ ın karşısına yükselen rakip olarak çıkmak. Google, Microsoft ile aynı sahada karşılaşmadıkları için şanslı gözüküyor. Ancak Microsoft, Yahoo’ yu satın alırsa, işler karışacak. Yine olan Amerikan Borsası’ na olacak.

Tabii ki Google, Microsoft’ un reddedilemez teklifinden rahatsız. Ve rahatsız olduğunu da yasal yollarla kanıtlıyor. Google'un hukuksal işlerden sorumlu başkan yardımcısı David Drummond, Microsoft firmasının bu satın almayla internet ortamındaki yazılım tekelini derinleştirmeyi amaçladığını ileri sürdü.

Peki Microsoft’ un bu reddedilemez teklifini, Yahoo nasıl değerlendiriyor? Tüm Dünya, bu teklifin karşılığını merak ediyor. 2007’ nin son 3 ayında 205, 7 Milyon Dolar kâr eden Yahoo, gerçekten iyi bir teklif aldı. Yahoo, 40 milyar dolarlık online reklam pazarının hızlı büyüyeceğini ve 2010’a kadar 80 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor. Yıllardır öngörüleriyle kazanan Yahoo ailesinin vereceği karar merak konusu.

Ali KOÇ
Magic Keyboard Online Services Co.

 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..