Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Mide Reflüsü

Mide Reflüsü
 

Bu güne dek pek çok konuda aydınlatmaya çalıştık siz ebeveynleri ve sorunlarınıza çözüm getirebil mek için her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu günkü söyleşimizi mide reflüsüne ayırdık umarız yararlı olabiliriz. Şimdi dilerseniz hep birlikte Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu’na  kulak verelim ve değerli bilgilerinden olabildiğince faydalanalım.

Mide Reflüsünü Nasıl Tanımlarsınız,?

Reflü (reflux), kelime anlamı ile “kaçak” demektir. Mide içeriklerinin yemek borusu boyunca yukarı çıkmasına gastroösofageal reflü (GÖR) denir.

Çalışma sistemi nasıldır , Süt Çocuklarındaki İşlevi Yeterli midir? 

Bebek beslenirken lokma yemek borusu boyunca aşağı inerken mideye giriş yerinde yemek borusu - mide arası kapakçık açılır; lokma mideye girer ve kapakçık kapanır. (Aslında burada gözle görülen gerçek bir kapakçık yoktur; yemek borusunu meydana getiren kas dokusunda bir sıkılaşmadan kaynaklanan fonksiyonel bir kapakçık vardır). Kapakçık midedeki gıdaların yemek borusuna geri kaçmasına engel olarak bir “çek valf “ gibi çalışmaktadır. Süt çocuklarında bu  kapakçık zayıftır, tam kapanmadığı için görevini yerine getiremez.

Belirtileri Nelerdir, Daha Çok Hangi Dönemlerde ortaya çıkar?

Beslenmeden sonra ağız kenarından hafif çıkarma ile kendinigösterir. Bu çıkarmalar bazen daha güçlü olur, süt ya da mama mideden ağza, bazen buruna kadar gelir, hatta fışkırabilir. Bu durum özellikle koliğin (gaz sancılarının) en çok görüldüğü 6–8 haftalarda GÖR de şiddetlenerek ortaya çıkar.

Bazen tekrarlayan öksürük, hırıltı bronşit, zatürree, sinüzit sebebiyle bile olabilir. İştahsızlık, kilo alamama, kansızlık, yanma, ağız kokusuna da neden olabilir. 

Tedavi Gerektirir mi, Bu Durumu Gidermek İçin Neler Yapılmalı?

Bebeğin nefes borusuna kaçma ile morarmalara neden olmuyorsa, aylık kilo alma hızını olumsuz etkilemiyorsa tedavi edilmesine gerek yoktur.Genel olarak beslenme sonrası sallanmadan gazının çıkarılması, uzun süre dik tutulması, 30 C eğimli bir yerde, mümkünse yan yatırılması yeterlidir.

Azalma ya/da Geçme Süreci Ne Kadar Bir Zaman Dilimini Kapsar, Kendiliğinden Düzelme Olasılığı Var mıdır,Tedavi Gerekip Gerekmediğine nasıl karar verilmeli?

Genelde kolik ile GÖR 3-4 ayda zayıflar. Ancak bazen 1-1,5 sene sürer. Ama kendiliğinden düzelebilir. Tedavi gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun.

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İlaçlı mide filmi, sintigrafi, endoskopi gibi seçeneklerin yanı sıra,  burundan yemek borusuna sarkıtılıp orada bırakılarak 24 saatlik asit ölçümü ( ph - metre ) yöntemi de en kıymetli tanı yöntemidir.

Bu Yöntemlerin Uygulanması Gerekip Gerekmediği Konusunda Kimlere Başvurulmalı?

doktorunuza danışın ve bir “pediatrik gastroenteroluğun görmesi gerekebilir mi tartışın.        

 

Kaynak:  http://www.doktoramcam.com/mide-reflusu/

Bu  bölüm de  ilginizi çekebilir:

Genel Cerrahi

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..