Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Tayfun Türkaslan Ameliyatla Migren Tedavisi

http://blog.milliyet.com.tr/migrenameliyati

26 Mart '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Migren ameliyatını Plastik Cerrahlar yapar, çünkü…

Migren ameliyatını Plastik Cerrahlar yapar, çünkü…
 

Kalıcı migren tedavisi için yapılan endoskopik migren ameliyatı dünyada ve ülkemizde, bu tedavi yöntemini keşfeden plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır.


Migren, nöroloji tıp branşını ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Migren teşhisi konan ve uyguladıkları tedavi yöntemlerinden yarar görmeyen hastalara kalıcı tedavi imkânı sunan endoskopik migren ameliyatı dünyada ve ülkemizde plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat, migreni başlatan duyusal sinir dokularına yönelik saçlı deri ile kafatası kemiği arasında mini kameralarla en az riskle yapılan ve kalıcı tedavi sunan bir yöntemdir.

BU NÖROLOJİ HASTALIĞININ KALICI TEDAVİSİNİN PLASTİK CERRAHİYLE İLGİSİ NASIL BAŞLADI?

Migren rahatsızlığı, bundan 15 yıl önce tamamen tesadüf eseri olarak bulundu. Üstelik bir plastik ve estetik cerrahi uzmanı tarafından. Amerika Cleveland’dan Prof. Dr. Bahman Guyuron’un hastalarına uyguladığı göz kapağı ve alın germe estetiği sonrasında migren atak ve ağrılarının tamamen sona erdiği ortaya çıktı. Prof. Dr. Guyuron, plastik ve estetik cerrahi uzmanıdır.

Endoskopik alın estetiğinde alnın hangi bölgesine yapılan müdahalenin migreni sonlandırdığı bulunarak, çalışmalar büyütüldü. Plastik cerrahlar ile nörologların işbirliğinde yapılan bilimsel çalışmalarda migren ameliyatı veya migren cerrahi tedavisi geliştirildi. Birçok migrenli hasta ameliyat edildi. Ense kökü, alın, şakak ve burun bölgesinden tetiklenen migren atakları için endoskopik ameliyatlar yapıldı. 15 yıl içinde elde edilen sonuçlar yıllarca takip edildi. Migren ameliyatı ile 100 hastadan 90’ının başarılı bir şekilde tedavi olduğu ortaya konuldu. 5 yıllık ve daha uzun süren hasta takiplerinde sonuçların kalıcı olduğu bilimsel kayıtlara geçti.

Plastik cerrahlar bu sonuçları, şu ana kadar uyguladığı tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan, ağrı ve ataklardan kurtulamayan migren tanısı konmuş hastalarda elde ettiler.

MİGREN AMELİYATINI NEDEN PLASTİK CERRAHİ UZMANI YAPAR?

Amerika’da, Avrupa’da ve son birkaç yıldır ülkemizde uygulanan migren ameliyatının plastik cerrahlar tarafından yapılması yüzde 90 kalıcı başarı oranının yakalanmasında ana faktördür. Migrenin ameliyatının plastik cerrahlar tarafından yapılmasının nedenlerini birlikte göz atalım:

Ameliyatın keşfedilmesinin estetik cerrahi operasyonları sırasında ortaya çıkması, sonrasında yine aynı uzmanlar tarafından ameliyatın gerçekleştirilmesi, migren tedavisinde plastik cerrahlara önemli bir sorumluluk yüklemiştir.

Plastik cerrahi bir vücudun sorunlu bölgesini onarma ve tedaviyi amaçlar. Migren ameliyatı da kalıcı bir tedaviyi amaçlamaktadır.

Plastik cerrahi uzmanının mikrocerrahi tecrübe ve yaklaşımı, tetikleyici duyusal sinirlere yönelik dikkatli ve titiz bir müdahalenin yapılmasını sağlamakta, ortaya çıkan sonuçları olumlu yönde etkilemektedir.

Plastik cerrahi uzmanı, migren ameliyatında önemli olan çevre sinir cerrahisine, periferik yüz cerrahisine, yüz ve başın anatomik yapısına hâkimdir.

Plastik cerrahi uzmanı, endoskopik ameliyat tekniği konusunda oldukça deneyimlidir. Çünkü endoskopik yöntemle kaş kaldırma, şakak germe ve alın germe gibi estetik cerrahi operasyonlar yapmaktadır. Migren ameliyatı vücutta minimum doku hasarına neden olan endoskopik yöntemle yapılmaktadır. Endoskopik yöntemin halk arasında bilinen ismi kapalı ameliyat tekniğidir.

SONUÇLARIN BAŞARILI SAYILMASININ KRİTERLERİ

Uygun hastalarda migren ameliyatı sonunda elde edilen yüzde 90 başarı oranını şöyle açıklayabiliriz.

Hastanın yıllardır süren ve tedavi yöntemlerinin tam olarak yanıt vermediği migren ataklarının ve ağrılarının kalıcı olarak tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Hasta, kalan hayatında bir daha migren ağrısı duymayacaktır.

Sonuçların başarılı sayılması için, hastaların yaşadığı ağrının şiddeti ve süresinin, atakların sıklığının en az yüzde 50 ve üzerinde azalmış olması gerekmektedir.

Endoskopik migren ameliyatında elde ettiğimiz kimi sonuçlar ise, ağrının ameliyat sonrasında sıklık ve şiddet olarak baş ağrısı düzeyine kalıcı olarak çekilmesiyle gerçekleşmektedir.

Burada altını çizmemiz gereken rakamlar, yüzde 90’lık başarı oranının yüzde 62’sinde migrenin tamamen geçmesi, kalan gruptaki hastaların migren ataklarının sıklığının, ağrının süre ve şiddetinin yarı yarıya veya daha fazla azaldığıdır.

 

Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN

www.migrenameliyat.org

www.facebook.com/migrenameliyati

 
Toplam blog
: 19
: 898
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..