Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

Milli fuardan haber var mı?

Milli Fuar'dan haber var mı?

FUAR fuar deyip duruyoruz kaç gündür.. Yurt içindeki, yurt dışındaki fuarlara gidip gelenlere dair bir şeyler yazıp çiziyoruz..

Bugün de fuara devam edelim istedim.

Ama Münih'teki Atık Su Teknolojileri Fuarı'na değil..

Ya da Balıkesir iş aleminin tanıtım, pazarlama, gözlem gibi gerekçelerle ufuk turu anlamındaki yurt dışı fuarlara değil.

Bizim fuara..

Milli Fuar'a!

Sahi ya, ne oldu bizim Milli Fuar?

***

ÇEKİRDEK fıstık fuarı diye dalga geçirdik hep.. Izgara köfte, lahmacun kokularıyla içselleşmiş bir fuarcılık anlayışını sorgular, modern fuarcılığa dair ahkâm keserdik.

Beşinci sınıf sanatsal(!) etkinliklere dil uzatır, kültürel etkinlik deyince palyaçoyu, hokus pokusçuyu akıl edebilen zevatı fena halde haşlardık.

Ayrıca dandik etkinlikler için harcanan paraların hesabını sorardık.

Yani, Milli Fuar'ı panayır havasına soktukları için bağırır çağırırdık.. Fakat gitmeden edemezdik.

İlle de görecektik standları, çadırları, tezgahları.. Hediyelik eşyacıların salaş tezgahlarındaki ucuz takılara falan bakmadan edemezdik.

O çok kızdığımız seyyar baloncuları, her yanından pislik akan pamuk helva arabalarını, tezgahlardaki arabesk bağırtıları özlediniz mi?

Kızsak da, bağırsak da, 'bizim'di o fuar.

Sonuçta sağına soluna çeki düzen verir, kendi içinde modernize eder yaşatırdık.

Yaşaması gerekirdi, çünkü Balıkesirli'nin tek eğlence kaynağıydı.

..Ve bizim Milli Fuar, kentsel dönüşümcülüğe kurban gitti.

***

SABRİ UĞUR'un Belediye Başkanlığı koltuğunda ilk aylarıydı.. Altı Eylül Milli Fuarı son kez açıldı.. Açılışlarda alıştığımız renkli görüntülerden eser yoktu.. Başkan Uğur'un yüzü sirke satıyordu; "açmasak olmaz mı" der gibi bakıyordu. Zaten Milli Fuar'ı gelecek yıl bu şekliyle açmayacaklarını da söyledi açılış konuşmasında. Verdiği mesaj da, Milli Fuar'ın bundan sonra farklı bir konseptte açılacağı şeklindeydi.

Farklı bir konsept olmadı.. Balıkesirli'ler dört yıldır Milli Fuar eğlencesinden mahrum.

Fuar'ın kurulduğu eski Atatürk Parkı da mazi oldu.. Park şimdi bambaşka bir görünümde.. Beğenen de var, beğenmeyen de.

Park'ı beğenip beğenmeme hakkına sahibiz de.. Fuar'la ilgili öyle bir hakkımız yok.

Çünkü beğenip beğenmemek için önce bir fuarımızın olması gerekiyor.

Milli Fuar'ın farklı bir konseptte açılacağı sözleri sanırım unutuldu.

***

FAKAT üzülmeyesiniz, Balıkesir'in bir fuarı var: Doğalgaz Fuarı!

Dar mekanda kısa pasla açılıyor, çadırın içinde insan nefes alamıyor, standlarda bilmediğimiz bir şey sergilenmiyor.. Yani cazibesi yok.. Ayrıca çekirdek çıtlatıp pamuk helva yeme şansı da vermiyorlar.. Ama fuar işte.. İhtisas fuarı...

***

DİKKAT ediyor musunuz bilmiyorum, Balıkesir'de bazı değerler hızla unutturuluyor.. Milli Fuar Balıkesir için bir değer değil miydi?.. Balıkesir'de yaşayan insanlar için önemliydi.. Belki herkes bir tarafından çekiştiriyor, çoğu yanıyla eleştiriyordu ama, gelenekseldi.. 'Milli' yaftalıydı.. Sıcak yaz günlerinde bunalan insanların serinleme kaynağıydı. Yani öyle veya böyle bir fuarımız vardı işte.

Galiba dört yıldır fuarı açmıyoruz; bu yıl da açılmayacak.. Önceleri 20 Temmuz - 20 Ağustos tarihleri arasında açık kalan, sonraları onbeş güne indirilen, en son sanırım bir haftayla sınırlanan fuar bu yaz yine yok.. Olsa duyardık.. Aylar önce bir açıklama yapılırdı.. Firmalara, derneklere falan haber salınırdı.. Balıkesirli'ler bu yazı yine fuarsız geçirecek.

Tabi en azından Atatürk Parkı var artık; çoğu yeri beton, asfalt ve ağaç sayısı azalmış parkta, serinleyecek bir gölge bulabilirseniz ne mutlu.

Havalar biraz ısındı ya, millet akın akın parka koştu.. Gidecek başka neresi var zaten?.. İki küsur yıldır peyzaj çalışmaları nedeniyle kapalı kaldı park.. Yeni haliyle açıldı, millet koşa koşa gidiyor.

Koşa koşa gideceğimiz bir Milli Fuar'ımız da olsun isteriz.

 
Toplam blog
: 17
: 1020
Kayıt tarihi
: 02.04.08
 
 

Şehr-i Balıkesir'de mevkutesel işlerle iştigal ediyorum; yirmi küsur yıldır yazıp çiziyorum... Yaz, ..