Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Milli Takım' ın başına kim geçmeli?

Milli Takım' ın başına kim geçmeli?
 

Milli Takım' da Abdullah Avcı dönemi kapandı. İyi ya da kötü, ülkemize bir süre hizmet verdi. Sonuçta başarılı olamadığından ya da üzerindeki baskılardan dolayı istifa etmek durumunda kaldı. Belki de kendi performansını beğenmediği için istifa etmek erdemini gösterdi. Sebep ne olursa olsun, sayın Abdullah Avcı' ya hizmetleri için teşekkür ediyoruz. Pek çok kulübün ona Süper Lig' de ihtiyacı var. Kariyeri daha büyük başarılar ile devam edecektir. Erken başlamış olduğunu düşündüğüm Milli Takım serüvenine, belki daha sonraki yıllarda tekrar devam edebilir. 

 

Şimdi çok önemli bir karar verilmesi gerekiyor. Milli Takım' ın yeni hocası kim olacak? Bu karar öyle önemli bir karar ki, Türk futbolunun, sadece Milli Takımlar düzeyinde değil, ligler ve kulüpler düzeyinde de kaderinde etkili olacak. 

 

Peki Milli Takım için en uygun aday kim? Hem kısa vadede başarı kazanarak Milli düzeyde özgüvenimizi geri getirecek, hem de uzun vadede Türk futboluna yön verecek vizyon kim olmalı?

 

Benim Milli Takım için tek adayım var. Bu adayın Milli Takım' da sonuna kadar başarılı olabileceğine inanıyorum. 

 

Yazılarımı yakından takip edenler, bu ismi aday göstermeme şaşıracaklar. Hem de çok şaşıracaklar. 

 

Milli Takım için adayımın kim olduğunu açıklamadan, Milli Takımda başarılı olabilecek teknik direktörün portresini çizmeye çalışacağım.

 

Öyle bir hoca olmalı ki, Milli Takımı tam bir kupa takımına dönüştürsün. İyi futboldan ziyade sonuç alabilmeyi başarsın. Tıpkı 92 Avrupa Şampiyonu Danimarka, 96 Avrupa Şampiyonası finalisti Çek Cumhuriyeti, 2004 Avrupa Şampiyonu Yunanistan, 2002 Dünya Kupası 3. sü Türkiye, 2006 Dünya Kupası şampiyonu İtalya gibi, rakiplerinden çok daha zayıf kadrolara sahipken, sadece haddini bilerek, iyi savunma yaparak ve savaşarak başarılı olabilsin. 

 

Öyle bir hoca olmalı ki, futbolu bilimsel temeller üzerine inşa etsin. Elindeki malzemeyi maçtan maça değerlendirsin ve bu bilimsellik ışığında karar versin. Dünya futbolunun gittiği yönü bilsin ve kazanmak için gerekli tüm takım ve birey istatistiklerini takip etsin. Buna önemli mesai harcasın.

 

Öyle bir hoca olmalı ki ciddiyeti, soğukkanlılığı, adaleti ve duruşu ile onlarca farklı kulüpten ve farklı kültürlerden gelen, yetenekleri, inançları ve huyları farklı, beklentileri farklı, karakterleri farklı bir futbolcu grubunun saygınlığını kazansın. 

 

Öyle bir hoca olmalı ki, futbolculuğu ile yöneteceği futbolcu grubunun geçmişteki idollerinden birisi olsun ve sahada bunun avantajını kullansın.

 

Öyle bir hoca olmalı ki, karakteri ve efendiliği ile tüm Türkiye' ye ve gençlere örnek olsun. Gönül verdiği renklerin formasını sırtından çıkartıp, tüm camialara eşit mesafede durmayı başarabilsin. 

 

Öyle bir hoca olmalı ki, çalışana ve savaşana, formasına saygı duyana saygı duysun.

 

Benim Milli Takım için adayım Aykut Kocaman' dır. 

 

Bana göre son 3 yılda Fenerbahçe' de başarılı olamamıştır. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Ancak bu aynı sebepler, Milli Takım' da başarılı olmasını sağlayacaktır. Uzun maratonların (lig gibi) değil, kupaların, finallerin hocasıdır. Üstelik, Milli Takım kadrosunda yer alan tüm futbolcuları da takip edebilecek bilimsel sistemlere sahiptir. 

 

Kocaman' ın Milli Takıma oynatacağı, defansif, kontrollü ve bol pasa dayalı 4-2-3-1, bugün Avrupa Futbol Şampiyonası ve Dünya Kupası mücadeleleri için Türkiye' nin oynaması gereken sistemdir. Kazanmaktan önce kaybetmemeyi hedefleyen bir anlayış şarttır. 

 

Aykut Kocaman Terim' den daha uygun bir adaydır, çünkü Terim iyi jenerasyonların, güçlü kadroların hocasıdır. Bilimsel çalışmaz. Motivasyon esaslı yönetir. Uzun mücadelelerin, hırslı, istikrarlı hocasıdır. İyi futbol oynatma odaklıdır. Terim' e jenerasyona dayalı olmayan, yetenekleri sınırlı ve birbiri ile uyumsuz futbolculardan oluşan bir kadro verin başarı sağlayamaz. 

 

Bugün Türk Milli Takımının Kadrosu, 1996, 2000, 2002, 2006 kadrolarından jenerasyon, bireysel beceri ve takımdaşlık açısından bir hayli geridedir. Böylesi bir kadronun hakkından, bu dağınık ve her biri ayrı telden çalan futbolcu grubunu bir sisteme bağlayıp disiplin kazandıracak beceriye sahip olan Aykut Kocaman gelir. 

 

Milli Takım Kocaman ile tarihinin önemli başarılarına imza atacaktır. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..