Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

Milli takım ve yabancı kontenjanı

Milli takım ve yabancı kontenjanı
 

Efsane Başkan Aziz Yıldırım


Yıllardır tartışılıyor bu kontenjan konusu. 8 di 6 oldu, 6+1 oldu, 6+2 oldu. Efendim neymiş fazla yabancı milli takımın kalitesini düşürüyormuş. Ama hala daha şunu anlayamadık Milli Takımlar bazında futbol ayrı birşey Kulüpler bazında ayrı birşey. Ligimizin sadece Türk oyuncuları oynatacak olsanız bu seferde sizin ülkenizin çok iyi oyuncuları Avrupa'ya gidecek ilk fırsatta ki şu anda bile gidiyorlar. Ligimiz şu anda dünyanın en dengesiz ve en adaletsiz ligi. Bazı haketmeyen futbolculara dünyanın parası verilirken bazı iyi oyunculara da hakettikleri para verilmiyor. Bunun nedeni yabancı kontenjanının azlığı. Ne alaka diyeceksiniz şöyle anlatıyım. Beşiktaş Baki Mercimek gibi bir futbolcuyu oynatıyor. Bu oyuncu başka bir ülkede oynasa belki 2. Lig'de bile oynayamaz ve belki aldığı bu paranın yarısını bile alamazdı ama Türkiye'de alıyor. Neden mi? Çünkü yabancı kontenjanı sınırlı olduğu için Beşiktaş bu oyuncudan daha iyi olan ama aynı parayı alan veya aynı kalitede olup çok daha az para alan bir oyuncu alamıyor. Bu sadece yabancı kontenjanından da değil kulüp menejerlerinin futboldan hiçbirşey anlamamasından kaynaklanıyor.

1-2 sene önce Gökhan Gönül'ü Beşiktaş'a önermişler parası fazla gelmiş. Aynı kulüp bugün Baki'ye ne kadar veriyor merak ediyorum. Fenerbahçe'de bu takımı oluşturabilmek için çırpındı didindi durdu. Belki de Türkiye'de en zor bulunan mevkiiye en iyi oyuncuyu buldu yani Gökhan'ı. Her fırsatta belirtiyorum ve belirtecem de Gökhan böyle devam ederse Roberto Carlos'un akıl hocalığıyla birlikte Türkiye'nin gelmiş geçmiş efsane futbolcuları arasına adını altın harflerle yazdırır.

Herkez zannediyorki yabancı kontenjanının açılması Fener'e yarıyacak aslında tam tersi. Fener bir belkemiği kurdu takımda. Gökhan'ı sağbekten, Volkan'ı da kaleden kesmeye kimsenin gücü yetmez bundan sonra ama Uğur'un yerine belki bir takviye yapılır. Aslında yabancı kontenjanının biraz daha açılması (Dikkat edin kaldırılması demiyorum, kaldırılmasına bende karşıyım sadece açılması diyorum) Anadolu kulüplerine ve Lig'in kalitesine yarar sağlayacak. Büyük ligler olarak bahsedilen İngiltere, İspanya, İtalya ayrıca küçük kardeşler Almanya ve Fransa'nın bile Lig'indeki tüm takımlarına mükemmel oyuncular sağlayabilecek kadar yetenekli oyuncu çıkarabileceğine inanıyormusunuz? Bunu başarabilecek belki de tek ülke var ki oda Brezilya. Ama onun Ligi'ninde yetiştirme liginden pek farkı yok. Bu ülkenin takımlarıda alabilecekleri kadar yerli oyuncu alıyor gerisinide yabancı yapıyorlar. Yabancı dediklerimizde sadece %10 bu büyük liglerin ülkelerinden geri kalan %90 genelde Lig'i gelişmemiş ülkenin futbolcuları oluyor. Son yıllardaki pek çok ülkede bulunan afrikalı oyuncular gibi. Ve şu anda da Avrupa'da bizim ülkemizin oyuncularıda %90'lık kısımda kalıyor.

Düşünün Sivas, Kayseri, Gençlerbirliği, Ankaraspor, Gaziantepspor, Bursaspor, Denizlispor ve daha birçok Anadolu takımı eksikliklerini pahalı yetersiz yerli oyuncular yerine onlarda %90'lık kesimden sağlasalar (Ki Gençlerbirliği az kontenjana rağmen bunu uyguluyor). İlk başta da 4 büyük takımımız gelişip Avrupa'da başarıyı artırsalar böylece Avrupa'ya giden takım sayımız artsa böylece bu Anadolu takımlarıda Avrupa'ya gitme hakkını kazansalar. Onlarda başarı, para kazansalar. Kazandıkları paralar ile tesis ve altyapılarını geliştirseler ve nihayetinde daha kaliteli ve daha çok Türk futbolcusu yetişse Milli Takıma daha çok katkı sağlamaz mı? Lig'imizin kalitesinin artmasıyla da gelecek pazar payı artışları da cabası.

Şimdi dangul, dungul yolda yürümesini bilmeyen kulüp yöneticilerine sesleniyorum. Bırakın bu Fenerbahçe düşmanlığını. Söylediğiniz her laf, yaptığınız her hareket Fenerbahçe düşmanlığı değil, vatana ihanet oluyor. Chelsea'yi havalimanında karşılayanlar nasıl vatana ihanetle suçlanmadılar anlamıyorum. Ayrıca ekliyorumki bu başkanlar aynı zamanda yaratıcılıktan ne kadar yoksun ve yöneticilik vasfına olmadıklarını hep kanıtlıyorlar. Tüp'e gaz doldurmayı babamda bilir önemli olan bir kulübün bütçesini 14 milyon Dolar'dan alıp 98 milyon Euro'ya çıkarmak, üstüne birde hedefi 1 milyar Dolar olarak koymaktır.

 
Toplam blog
: 10
: 970
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü öğrencisiyim. Küçük yaşlarımdan itibaren filmler..