Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '13

 
Kategori
Hukuk
 

Miras reddi

Miras reddi
 

miras reddi


Mirasın reddi medeni kanunumuzun 605 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre yasal ve atanmış tüm mirasçılar mirası red edebilirler.

Reddi miras süresi ne kadardır ? Hagi sürede miras red edilmelidir ?

Medeni Kanunumuzun 606. maddesine göre Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Miras bırakanın borca batık olarak vefatı halinde mirasçılar mirası red etmeli midirler ?

Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Buna göre miras bıkarak borca batık olarak ölmüşse miras mirasçılar tarafından red edilmiş gibi hüküm ifade eder. Mirasçıların mirası red etmeleri şart değildir. Yalnız borç sebebiyle olası takiplerden kurtulmak için miras bırakanın borca batıklığını mahkemece tespit ettirmeleri gerekir.

Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.

Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.

Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için ret süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.

Miras Reddi nasıl yapılır ?

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.

Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.

Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.

Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Mirası red hakkının düşmesi:

Miras bırakanın borca batıklığı nedeniyle mirasın reddedilmiş sayılması hali dışında Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.

Mirasın mirasçılardan biri tarafından ret edilmesi durumunda miras payı nasıl olur ?

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.

Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.

Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından red edilmesi durumunda nasıl bir yol izlenir ?

En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir.

Altsoyu yani çocukları veya torunlarının tamamı mirası reddetmesi halinde mirasın sağ kalan eşe geçer

Ret süresinin uzatılması mümkün müdür ?

Önemli sebeplerin varlığı halinde sulh hakimi, yasal ve atanmış mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabilir veya yeni bir süre tanıyabilir.

Miras bırakanın borcu için mirasçılara borç ödeme ve haciz ihtarı geldiğinde ne yapılmalıdır ?

Miras bırakan borca batık değilse mirası red etmemiş mirasçı borçtan sorumludur. Ancak miras bırakan borca batık olarak ölmüşse mirasçı mirası red etmemiş olsa bile miras borca batıklık sebebiyle red edilmiş sayılacağından, mahkemede dava açıp mirasın borca batıklığı tespit edilmelidir. Ancak bu şekilde mirasçının borcundan kurtulma olanağı vardır.

Av. Kazım Üstün

www.konsepthukuk.com

 

 
Toplam blog
: 11
: 2306
Kayıt tarihi
: 01.05.13
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi mezunuyum. İstanbul'da serbest avukatlık yapmaktayım. S..