Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Moody's moralleri bozdu!

Dün güne 91,000 seviyesinin üzerinde başlayan Borsa İstanbul (BIST) açılışın ardından 91,371 puan ile tarihi zirvesini yaptıktan sonra gelen kâr satışlarıyla eksiye döndü. Seans arasında Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notuna yönelik kredi derecelendirmelerinin geçerliliğini sürdürdüğünü ve yeniden gözden geçirme için herhangi bir zaman diliminin bulunmadığını açıklamasıyla birlikte de satışlar arttı. Sonuç olarak BIST 100 endeksi günü yüzde 1,01 değer kaybı ile 89,931 puan seviyesinden tamamladı.

Yurtdışı borsalar düştü
Avrupa tarafında bazı borsalarda hafif yükselişler görülse de genel olarak kayıpların yaşandığını söyleyebiliriz.

ABD borsaları da son 1 haftalık rekor yükselişlerin ardından dün düştü. ABD’de yaşanan satışlarda yukarı yönlü hareketin devamını destekleyecek yeni senaryonun olmamasının neden olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser’in, FED tarafından gerçekleştirilen büyük parasal teşvik programının (QE) yavaşlatılması gerektiğini dile getirerek, "Bana kalsa ben QE'yi durdurmak isterim ama özellikle genişleme hızını azaltmaya başladığımızı görmek isterim. Daha sonra yavaş yavaş çıkış stratejisine geçebiliriz" açıklamasının da yatırımcılarda risk iştahını azalttığı söylenebilir.

Dün son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşan Asya tarafı da bugün zayıftı. Ancak Japon Nikkei endeksi, yen’in dolar karşısında dört yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından Ocak 2008'den bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

Veri gündemi
Bugün veri gündemi çok yoğun değil, ABD’de Türkiye saati ile 16:30’da FED Başkanı Bernanke’nin konuşması takip edilecek bunun yanında yurtiçinde Asyabank ve Aygaz’ın 2013 1Ç finansal sonuçları takip edilecek.

Endeksi teknik olarak değerlendirecek olursak; Hafta başından beri grafikte yeşil çizgi ile gösterilen uzun vadeli trend kanalının üst bandını test eden endekste bu dirence yaklaştıkça hacmin düştüğünü ve satışların geldiği görüyoruz. Mevcut durumda kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesinde, yönünü aşağı çevirdiği endekste, yukarı hareketlerde grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen ve bugün için 90,500 seviyesinde geçen kısa vadeli trendin direnci takip edilebilir. Aşağı yönlü ise grafikte sarı çizgi ile gösterirken ve 19 Nisan’da başlayan yükseliş hareketinin desteği 88,500 kısa vadeli işlemlerde önemli destek olarak izlenebilir. Ben günlük yaklaşık 500 puanlık bir eğime sahip olan bu desteğin önümüzdeki günlerde kırılarak grafikte mavi çizgi ile gösterilen alçalan trendin desteği 86,000’e doğru bir hareketin oluşmasını bekliyorum. Bu desteklere çekilirken 89,350 – 89,000 – 88,500 – 87.500 – 86,800 destekleri üzerinde çok kısa vadeli tepki alımları görülebilir. Buradan satışların sert satış şeklinde değil de biraz daha sistematik olacağını bekleyebiliriz.


Endeksin ve birçok hissenin dirençlerini test ettiği bugünlerde genel olarak portföylerin yüzde 50’lik kısmını nakte geçmenin uygun olacağını düşünüyorum.

Bol şans


Özel Korkut ÖZTÜRK

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..