Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Moskova Azerbaycan ve Ermenistana hangi konuda bastırıyor?

NATO Gürcistanda 6 Mayıs -1 Haziran tarihleri arasında askeri talimler planlıyor.

Moskova endişeli.

Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev geçtiğimiz günlerde Azeri meslektaşı İlham Aliyevle Moskovada ortak düzenlediği basın toplantısında açıkalamada bulunarak, Güney Osetyada savaş çıkaran Gürcistanda NATO`nun askeri talim gerçekleştirmesini doğru karar olmadığını söyledi. NATO`nun askeri talimlerinin bölgedeki gerginliği daha da artıracağı uyarısında bulunan Mevdeved bunun Rusya-NATO ilişkilerini kötü yönden etkileyeceğinin altını çizdi.

Rusyanın NATO`daki Temcilçisi, milliyetçi görüşleri ile tanınan Dmitri Rogozin de bir açıklamada bulunarak, 7 Mayıs tarihinde planlanan Rusya-NATO Konseyi toplantısının askıya alındığını duyurdu. NATO`nun Gürcistandaki askeri talimlerden vazgeçemeyeceği halde Rusyanın gerekli adımlar atacağını belirten Rogozin talimlere katılacak devletlere de gözdağı verdi.

NATO Rusyanın baskısına taviz vermezken, askeri talimlere katılacak devletlerden bazıları geri adım attı. Letonya, Estonya ve Kazakistan Gürcistandaki askeri talimlere katılmayacaklarını açıkladılar. “Gürcistandaki askeri talimlere katılmamak kararımız kesindir” diyen Kazakistan Savunma Bakanı Danial Ahmetov neden böyle bir karara vardıklarının detaylarını açıklamadı.

Neden ise belli.

Kazakistan Rusya ile ilişkileri zora sokmak istemiyor.

Şimdi sırada Moldova, Azerbaycan ve Ermenistan geliyor.

Gürcistandaki talimlere katılacak ülkeler arasında bu 3 ülke de var.

Rusya Parlamentosunda konuşma yapan milletvekili Semyon Bagdasarov NATO`nun Gürcistanda yapmağı planladığı anti-Rusya talimlerine Azerbaycan, Moldova ve Ermenistanın katılmasını asla kabul etmediklerini dile getirdi. Bagdasarov Ermenistana daha fazla kızarak bu sözleri sarf etti: “Ermenistanı hiç anlamıyorum. Rusyanın stratejik ortağı olan, bizden her türlü yardım alan bu ülke Rusya aleyhinde bir talimlere katılıyor”.

Milletvekili konuyla ilgili Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarına önsoruda bulunduğunu belirterek, böyle durumda susmağın doğru olmayacağını kaydetti.

Ermenistan hakikaten zor durumda.

Rusyanın her isteğini jet hızıyla hayata geçiren Erivan bakalım Moskovanın “Gürcistandaki askeri talimlere katılma” kararına uyacak mı?

Moskova Bakü ile ilişkilerde Erivanla konuştuğu dili tercih etmese de, Azerbaycanın da Kazakistan gibi talimlerden vazgeçmesini istiyor. Azerbaycandaki diplomatik ve askeri kaynaklar artık böyle bir isteğin Azeri yönetiçilere ulaşıldığını haber veriyorlar.

Azerbaycan Moskovanın isteği doğrultusunda Gürcistandaki askeri talimlerden vaz geçirse Rusyanın baskısına eğilen devlet izlenimi verecek, Batıda ve Türkiyede imacını fazla zedeleceyecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevin Türkiye-Ermenistan sınırının açılması konusunun gündeme ağır basmasıyla ilgili Ankaraya küskün olduğu doğru. Bunun karşlığında Aliyevin Moskovaya giderek stratejik ortak adlandırdığı Rusyaya daha fazla petrol ve doğalgaz satmak isteği de malum. Ancak daha da ileri giderek Moskovanın isteği doğrultusunda Azerbaycanın gerçek strateji ortağı olan Gürcistandaki askeri talimlerden vazgeçmek Kremline tam teslimiyyet anlamına gelir ki, bu durum daha vahim.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..