Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

MSGSÜDK AŞK İKSİRİ

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL DEVLET KONSERVATUVARI OPERA ANASANAT DALI’NIN BÜYÜK GÖSTERİSİ

 

 

Metnini Felice ROMANI, müziğini de ünlü Belcanto ustası, besteci Gaetano DONIZETTI’nin yaşmış olduğu, tüm Dünya’da çok sevilen Aşk İksiri adlı operası, MSGSÜİDK Opera Ana Sanat Dalı öğrencileri tarafından 16 Haziran 2022’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Sahnesi’nde seyircisi ile buluştu.

Orijinal konusu XVIII. YY’da İtalya’da bir kasabada geçen operayı, eseri sahneye koyan Aytaç MANİZADE, günümüzde bir üniversite kampüsüne taşıyarak, bu kez öğrenciler arasında geçen bir aşk öyküsü şeklinde uyarlama yapmıştır.

Opera Ana Sanat dalı Lisans 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan solistlerle koro olarak sahnede yer almışlardı.

 

Sanat Yönetmenliğini Tülay UYAR HATİP, Sanat Yönetmeni Yardımcılığını Ozan KUTLAR’ın yapmış olduğu temsilde piyanoda Fügen YİĞİTGİL yer alırken, Koro Şefliğini Ceyda AĞANOĞLU yaptı.

Dekor tasarımı Efter TUNÇ’a ait olan operanın korrepetitörleri Fügen YİĞİTGİL, Paolo VILLA, Ozan ZENCİR, Önder CEBECİ; Rejisör Asistanlığı ise Duha ALKAN’a emanetti.

Bu etkinlik güç koşullarda öğrencilerin kendi olanakları ile sağlandığı için, solist kostümlerini öğrenciler birlikte satın almışlar, koro kostümleri ise her öğrencinin kendi olanakları ile derlemeleri ile oluşturulmuştu.

 

Aşk İksiri operasında şu öğrenciler sahnede solist olarak yer aldılar:                     

Adina: Pelin ÖLÜÇ

Nemorino: Ethem İNCİ

Belcore: Oktay GÖZCÜ

Dulcamara: Akın KAYTAN

Giannetta: Ayşe BERGİN / Meltem NARİNÇ

 

 

MSGSÜ İDK OPERA ASD Korosuda solist öğrencilerle sahnede idiler. Koroda yer alan öğrenciler de şunlardı:

Soprano: Elif Deniz, Eda Merallı, Lara Kaçar, Çağla Çağdaş, Berna Yücel, Fatma Sezer, Melisa Erginekon

Alto: Zeren Özel, İlkim Derin, Akdeniz Eylül Öztürk, F. Zeynep Ciddi, Merve Timurcuoğlu, F. İlkay Işlak

Tenor: Baran Karataş, Talha Akdoğan, Anıl Arslan, Şenol Özuğurlu

Bas: Arda Durgut, Eren Ermaya, Baran Erişen, Bora Cem Gülşen.

 

Rejisör Aytaç Manizade tarafından günümüze uyarlanan G.Donizetti’nin Aşk İksiri operasının konusu şöyle:

 

1. Perde

İtalya, 2022. Öğrenciler bir öğle vakti kampüs kafeteryasında dinlenmeye çekilmişlerdir ve Nemorino isimli genç bir öğrenci; aşık olduğu zeki ve güzel bir kız olan Adina'nın kitap okumasını izlemektedir. Delikanlı bu kıza aşıktır ancak karşılık alamamaktan korkmaktadır.

Adina'nın okuduğu kitap bir Aşk İksiri ile Tristan'da ve Isolde' nin birbirine nasıl aşık olduğunu anlatmaktadır. Biraz sonra Çavuş Belcore gelir ve Adina'ya evlenme teklif eder. Adina ise, düşüneceğini söyler.

Herkes gittikten sonra Nemorino ile yalnız kalan Adina, ona burada kendisinin kalbini çalmaya çalışacağına şehre gidip hasta amcasının yanında durmasını söyler. Ya da kendisi gibi her gün bir önceki aşkı unutup yeni birini bulmasını tavsiye eder. Nemorino ise ilk aşkın asla unutulmadığını söyler.

Dulcamara adlı seyyar şarlatan bir satıcı kampüse gelir ve elinde her şeye çare olan bir iksir olduğunu duyurur. Dulcamara konuşmasını bitirdiğinde Nemorino mahcup şekilde yaklaşarak Adina'ın okuduğu kitaptaki gibi bir aşk iksiri olup olmadığını sorar. Dulcamara bu fırsatı kaçırmaz ve bir şişe kırmızı şarap çıkartarak bunun aşk iksiri olduğunu söyler. Nemorino son parasıyla bu iksiri aldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden içer. Kurnaz Dulcamara iksirin etkisini ancak ertesi gün göstereceğini söyler, ki o sırada kendisi çoktan kampüsü terk etmiş olacaktır.

Adina geldiğinde Nemorino şarabın etkisiyle rahat davranmaya başlar. Ertesi gün Adina'nın kendisine karşı koyamayacağını düşündüğü için umursamaz tavırlara girer. Bu duruma sinir olan Adina hemen Belcore ile flört etmeye başlar. O sırada Belcore göreve çağrılır. Adina da o gece evlenme kararı alır.

Şok geçiren Nemorino bir gün daha beklemesi için Adina'ya yalvarmaya başlasa da Adina kafasına koymuştur ve bütün kampüsü düğününe davet eder. Nemorino ise, bir iksir daha alabilmek için Dulcamara'yı aramaya koyulur.

 

2. Perde

Nikah öncesi parti sırasında Adina ve Dulcamara misafirleri eğlendirmek için birlikte bir şarkı söylerler. Adina, o gelmeden imza atmak istememektedir

Nemorino, Dulcamara'dan iksiri parasız alamayınca ne yapacağını bilemez. O sırada Belcore gelir ve Nemorino'nun aradan çekilmesini istediği için askere katılma kağıdını imzaladığı takdirde ona para vereceğini söyler. Nemorino imzalar.

Parayı alan Nemorino, Dulcamara'ya koşar, iksiri alıp kafasına diker. Geri geldiğinde bütün kadınlar ona ayrı bir ilgi göstermeye başlamıştır ve Nemorino bunun iksirin etkisi olduğunu düşünür. Oysa Nemorino'nun amcası ölmüş ve kendisine büyük bir servet bırakmıştır ve bütün kampüs bunu duymuştur.

Adina gelir ve onun başka kadınlarla görünce kıskançlığa kapılır. Nemorino kızlarla beraber oradan ayrılınca Dulcamara gelip iksirinin çok etkili olduğunu anlatır ve Adina'ya satmaya çalışır. Ancak Adina buna gerek olmadığını, Nemorino'yu kendi olarak da geri alabileceğini söyler.

Nemorino, Adina yanına geldiğinde kendisini artık önemsediğini anlar. Yine hiç umursamıyor gibi davranmaya çalışır. Adina ise onun imzaladığı orduya katılma kağıdını Belcore'den geri almıştır ve ona bunu söyleyerek onu sevdiğini söyler.

Belcore geldiğine çifti kol kola görünce hiç aldırmadığını, dünyada daha bir sürü kız olduğunu söyleyerek oradan ayrılır.

Dulcamara ise bunu fırsat bilip bu aşka sebep olan şeyin kendi iksiri olduğunu ilan eder.

 

Aytaç Manizade’nin günümüzde bir üniversite kampüsüne taşımış olduğu operanın konusu son derece de uygun olmuş, özellikle bir okul etkinliği tarafından icra ediliyor olması da eserin yorumlanmasına ayrı bir tat kazandırmıştır.

Orkestra yerine Fügen Yiğitgil’in büyülü ellerinin çıkardığı ve orkestra tınısını aratmayan piyano eşliği sayesinde gerek solist gerekse koro görevi üstlenen öğrenciler, büyükleri olan opera sanatçılarını aratmayan güzel bir yorumla operayı başarı ile sergilediler. Bunda da eseri sahneye koyan rejisör Aytaç Manizade’nin, son derece akılcı bir yorumlaması ile eserin konusunu günümüzde bir üniversite kampüsüne taşımış olmasının çok büyük bir etkisi olmuştur.

 

Başta rejisör Aytaç Manizade olmak üzere, bu eserde görev alan yaratıcı kadrodan, tüm solist ve koroyu oluşturan öğrencileri yürekten kutluyor, Türk ve Dünya opera sahnelerinin gelecekteki sanatçı adaylarını şimdiden alkışlıyorum.

 

İSMAİL HAKKI AKSU

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..