Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '09

 
Kategori
İnternet
 

MSN'siz yaşam mümkün mü?

MSN'siz yaşam mümkün mü?
 


Yüz yüze dönen iki küçük mavi yeşil insan tüm dünyayı esir almışken, Microsoft bazı ülkelerde MSN’e erişim yasağı getirdi.

Microsoft, ABD’nin ambargo uyguladığı ülkeler olan Küba, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan’da Windows Live Messenger hizmetini yasakladı. Bu ülkelerdeki insanlar artık MSN’e erişemeyecekler, MSN’e girmek istediklerinde karşılarına 810003c1 kodlu hata mesajı gelecek.(Hürriyet)

İnternet yasaklarına karşıyım, internette iletişim hakkının politik amaçlarla engellenmiş olmasına da karşıyım. Amerika’nın bu yasağı bireysel hak ve özgürlüklere tamamen aykırı. Bir taraftan da düşünüyorum…MSN hayatımıza ne kattı, neleri götürdü? Olmasa daha mı iyiydi?

Düşünün, hayatımızda MSN olmasa, eşimizle, dostumuzla eskisi gibi yine yüz yüze veya telefonla konuşsak, hal hatır sormak için “slm”, “mrb” yerine adam gibi “selam”,”merhaba” desek ve de “ii sğl” yanıtı yerine, “iyiyim sağolasın” yanıtını alsak…

Yüz yüze dönen iki küçük mavi yeşil insan, kocaman ama sanal ve ruhsuz bir dünyayı önümüze açarken, insan ilişkilerimizde neleri kaybetmiş olduğumuzu da düşündürüyor.

Microsoftun sunduğu en popüler anlık mesajlaşma servisi olan MSN, tüm haleti ruhiyemizi tuşlara bağladığımız günümüz dünyasının en yaygın kullanılan iletişim aracı. Yediden yetmişe MSN adresi olmayan kalmadı.

Teknolojiyi bilinçli kullanabilenler, iletişim ve bilgi yorgunu olmadan internetin nimetlerinden faydalanabilenler için tabi ki MSN müthiş bir iletişim aracı, ancak MSN’i çok nadir kullanan birisi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki...MSN’siz bir iletişim de halen mümkün!

Türkiye, MSN kullanımında dünya 3'sü imiş. Windows Live Messenger kullanıcılarının sayısı 28 milyona yaklaşıyor ve her ay 2,3 milyardan fazla Messenger oturumu açılıyor. Dünyadaki Windows Live Messenger hesaplarının yüzde 8’i Türkiye’de bulunuyor. Bu yoğunlukta MSN kullanıcısı olan bir ülkede bilgisayar virüslerinin kol gezmesi ve hacklenme tehlikesinin yüksek olması da kaçınılmaz.

Özellikle genç nesil arasında MSN’siz iletişim devri bitti gibi bir şey. Çocukların bile MSN adresi var ve insanlar MSN’siz mutsuz. MSN, yakınlaştırayım derken insanları birbirlerinden iyice kopardı. İnsanlarımız artık çift kişilikli, gerçek olan ve sanal olan… Jest yok, mimik yok, gerçek duygu ifadelerinin yerini binlerce ikon aldı…ikonlar bizim yerimize gülüyor, ağlıyor, şımarıyor, seviyor. MSN’deki sahte tavırlar, içtenliğimizi de aldı götürdü…Tüm yaşantımızı tuşlara bağladık!

Gece yarılarına kadar MSN’de chat yapan sanal insan modeli, Türkçe’yi de bozdu, MSN dili denilen bir garabet türedi, Türkçe unutuldu. Sesli harfleri kullanmadan, bazı harflerin yerine başka harfler kullanarak kendimizi ifade etmek gibi inanılmaz zor bir işi bile başardık…sanal kekeme olduk!

MSN sayesinde, insanımız sokakta bile “muhahaaaa, puhahaaaa, zuhahaaa diye kahkaha atıyor…hele öylebir garabet laf var ki, akıllara ziyan… “kahv6mı 7m”. Yani demek istiyor ki “Kahvaltımı yedim”. Buna karşılık şunu mu söylemek gerek “ii hlt ettn, zhr zkkm ye”...Bu mudur Türkçe?

Velhasılı kelam; MSN belası bizi tüm hayatımızdan kopardığı gibi, hissiz, ruhsuz, mutsuz insanlar olduk…yüz yüze dönen iki küçük mavi yeşil insan başımızı döndürdü, dengemizi yitirdik...bizim gibi yozlaşmaya meyilli toplumlarda, MSN'in yasaklanması daha mı doğru diye düşünüyorum!


 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..