Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

08 Şubat '10

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Muhabbet Kuşu Yaşlanınca...

Muhabbet Kuşu Yaşlanınca...
 


Muhabbet kuşu yaşlanınca, karnında tümör görülebilir!..


Muhabbet kuşları ortalama olarak 9-11 yıl yaşarlar ve 6-7 yaşlarından itibaren artık yaşlı grubuna girerler...


Tümörler, bu sevimli hayvanların yaşlılığında görülen en yaygın hastalıklardandır. Bilhassa karın bölgelerinde, çok sık olarak üreme organlarından kök alan tümörlere ve "lipom" adı verilen yağ bezelerine rastlanır.


Bu şişkinlikler, oluştukları bölgeye göre değişik sorunlara neden olabilirler. Sindirim sisteminin son kısmında ve üreme organının bulunduğu yere yakın şekillenen tümörler, basınç yapmak suretiyle dışkının ve idrarın çıkışını güçleştirir. Süratle gelişen tümörlerde, basıncın artması, içeride biriken idrar ve dışkı miktarının da artmasına sebep olur ki, bu durumlarda "intoksikasyon" adı verilen zehirlenmeler meydana gelebilir.


Yine tümörün o bölgeyi çalıştıran sinirler üzerinde yaptığı basınca dayalı olarak bacaklarda hissizlik ya da ilerlemiş durumlarda felç, kuyrukta seyirme, titreme ve kuyruğun düşmesi gibi sorunlar da görülebilir.


Bu gibi durumlarda, şişkinliğin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Eğer dışkı ve idrar çıkışı yeri olan kanallar ve sindirim sistemi tamamen basınç altında kalır ve dışkılama durma noktasına gelirse cerrahi müdahale lazım gelir.


Şişkinlik eğer bir tümör ise, aynı yöntemle o bölgeden uzaklaştırılması denenebilir. Tümörün yapısının ve hastalığın seyrinin belirlenmesi için, biyopsi örneğinin incelenmesi de hastalığın kontrol edilip edilemeyeceği hususunda önemli kanıtlar verir.


Normal şartlarda 45-55 adet civarında değişik tipte tohum tanesi yiyebilen muhabbet kuşları, verildiği takdirde büyük bir keyifle ekmek, kurabiye gibi gıdaları da tüketebilirler. Lâkin bunları hazırlarken kullanılan maya, tuz ve benzeri maddelerin bize uygun olan miktarının, yalnızca 50-55 gram ağırlığında olan muhabbet kuşu için aşırı olabileceğini ve ona kısa ya da uzun vadede sağlık sorunu yaşatabileceğini unutmamak gerekir.


İşte bu nedenle, muhabbet kuşunu beslerken, onun yaşına ve fiziksel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış yem karışımlarını, doğal olarak tükettiği bitkileri kullanmak yerinde olur.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..