Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Muhlama

Muhlama
 

Muhlama Rize ilinde peynirin tereyağında eritilmesiyle yapılan sıcak bir yemek. Bunun için tereyağının yanı sıra yörede yapılan, pelit şeklinde olan yağsız peynir gereklidir. Bolca yağ bir tavada eritilir, içine doğranmış ve üzerine un ve su serpilmiş peynir atılıp bir süre ısıtılır. Sıcak servis yapılır. 

Muhlama Karadeniz’de başka bölgelerde de bu adla veya değişik adlarla (mesela Ordu'da "yavlaç") yapılmaktadır. İsviçre’de yaygın olan peynir fondüsüne benzemektedir. Yalnız İsviçre’de, Hemşin'deki gibi yağsız peynir tereyağında eritilmek yerine, yağlı peynir ateşte tavada eritilmektedir. Özellikle yayla zamanları yaylarda konaklayan insanların afiyetle tükettikleri muhlama, yöreyi ziyaret eden yerli-yabacı turistlerinde ısrarla tadına bakmak istedikleri bir yemek haline gelmiştir. Ünlü otellerin dahi menüsüne girmeyi başaran muhlama, ününü yavaş yavaş Karadeniz sınırları dışına yaymış ve diğer bölgelerde yaşayan insanların da damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Rize Bölge’sinde Ayder Yaylası başta olmak üzere Andon’da ve daha bir çok yerde muhlamayı en doğal malzemelerle en doğal şartlarda hazırlayıp müşterilerine sunan bir çok mekan vardır. Ama eğer bu eşsiz lezzete henüz ulaşma şansınız olmadıysa ya da ille de kendiniz pişirip kendiniz yemek istiyorsanız işte size mini ve pratik bir tarif… Bizden söylemesi, haydi bir de siz deneyin… 

Malzemeler: 

- 1 su bardağı mısır unu,  

- 100 gr. tereyağı,  

- 150 gr. peynir,  

- 1 su bardağı sıcak su. 

Bir tavaya (varsa bakır tava) tereyağ konulup eridiğinde mısır unu eklenir Biraz kavrulur(mısır unu renk değiştirmeye başlayana kadar) Üzerine su ve tuz eklenir. Kaynamaya ve koyulaşmaya başlayınca peynirlerde eklenerek peynirler eriyene kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirilir.Üzerine tekrar iyice kızdırılmış taze tereyağı dökebilirsiniz.İşte bu kadar hadi kolay gelsin..... 

 
Toplam blog
: 15
: 1257
Kayıt tarihi
: 05.01.11
 
 

Kimim ben? Bazen sessizce bir köşeye çekilmiş ağlarken, bazen hayata karşı etten yapılmış firtına gi..