Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Mustafa Kutlu'dan üçüncü 10 güzel hikaye

Mustafa Kutlu  hikayelerinden  ilk  20 tanesini  “ Mustafa Kutlu’dan  on güzel hikaye” ve  “Mustafa Kutludan  ikinci  on güzel hikaye” yazılarımızda   kısaca tanıtarak   okurlarımızla paylaşmıştık. Bu arada Mustafa Kutlu üstadın yeni hikaye kitapları yayınlandı ve bizim bugüne kadar  bilmediğimiz bazı hikayeleri ile  daha  önce tanıttığımız   bir  kaç hikayeyi  daha  ekleyerek  “Mustafa  Kutlu dan  üçüncü  on güzel hikaye” yazımız   ortaya  çıktı. Umarım okuyana faydalı olur.

1.       KAPILARI AÇMAK

Zehra’nın  namus ve  iffetini korumak için çabasını anlatan   bir  hikaye. Anadolu  kadınlarının azim ve kararlılığını anlatıyor.

Kitabın ana fikri bana göre  “ Ne kadar   kötü ortamda yaşarsan  yaşa , namusunu  koruyabilirsin” görüşüne dayanıyor.

Bu hikaye aslında  okuyanlara  “ Kızım  sana söylüyorum gelinim sen anla” misali “ insan ne kadar olumsuz   ortamda yaşarsa yaşasın  azmini, kararlılığını ve    gayretini elden bırakmazsa  namusunu koruması yanında   hayatta başarıyı da elde eder. Yeter  ki gayretli olmayı bırakmasın”  

Zehra pavyonda çalışsa da namusunu koruyor.

Hikayenin ikinci ana fikri “ Ne kadar saf ve temiz olursan ol, özgüven sahibi olamazsan sevdiği şeyleri elde edemezsin. Duygu ve düşüncelerini açıkça anlatan bir özgüvene sahip olmalısın ki,  hayatta başarıyı elde edebilesin ve sevdiğine kavuşabilesin.

Hikayeler  işte böyle güzel mesajlar ile  gençlere azimli ve kararlı olmanın insana ne  çok şey kattığını  gösteriyor.

2.       YILDIZ  TOZU

Mustafa Kutlu’nun ender  çocuk hikayelerinden birisi.

Çocuğuna  Bisiklet alamayan fakir bir aile çocuğunun  Almanya’dan amcasının getirdiği bisikleti kardeşinden bile kıskanmasının  hikayesi.

Hikayenin ana fikri “Sahip olduğun maddi nimetleri fakir insanlarla paylaşırsan   erdemli insansın. İnsan paylaştıkça erdemli insan olur”

Hikayenin  ikinci ana fikri,

“Sahip olduğun şeyleri  çok ihtiyaçları olduğu halde sevdiğin insanlarla paylaşmazsan   o sana da  ilerde mutluluk vermez. “

Kitap iki kardeşin yıldızlar üzerinden hayallerini ve   paylaştıkları ve  paylaşamadıklarını anlatıyor. Çocuklarımıza  gerçekten  güzel mesajlar veren bir  hikaye.

3.SEBAHATTİN ALİ kitabı

Hikayeciliğini çok sevdiği Sebahattin  Ali’nin hayatını  ve  eserlerini   kendi üslubu  ile anlatıyor Mustafa Kutlu.

Kitabın ana fikri

“Yazarları, okurları olduğu kadar , yazar arkadaşları da okuyarak onlar hakkında yazılar , hatta böyle kitaplar yazarak   okurlarını  paylaşabilmeli ki, arkadaşlıkların   dostlukların  tadına varsınlar.

Bu kitapla  “Kürk Mantolu Madonna” adlı kitabı ile ölümünden seneler sonra bile  çok okunan  yazarlar listesine giren   Sebahattin Ali’nin Mustafa Kutlu  hikayelerinde yer alması ve  Mustafa Kutlu’nun başka yazarı anlatan bir  hikayesinin olmaması  Sebahattin Ali ye verdiği değeri gösteriyor.

4.       ARKA KAPAK YAZILARI

Çok zaman  gazetelerin arka sayfalarında  ve  üçüncü sayfalarında yayınlanan  hayatın içinden hikayeleri yazmış .

Ana fikri “ Hayattan  alınan ve gerçek  olan bizzat yaşanmış  hikayelerden bizler insanlar  olarak okuyup geçmemeli, bu hikayelerden  gereken dersleri almalıyız. Bu  hikayelerde yaşananlar bizimde başımıza   gelebilir. O  insanların yaptıkları hataları bizlerde başımıza geldiği zaman   yapmamaya gayret edelim ki  en  az zararla atlatalım”

Kitapta yer  alan hikayelerin isimleri bile hikayelerin güzelliğini  anlatıyor. Kitapta yer alan hikayeler  şunlar

Güzel bir gün nasıl olur?, Güvercin avlayan martı, Biz büyürken küçülen, İçimizden geçen ırmak, Akbank’ın Önündeki armut ağacı, Akıllıyım diyorsun, Niçin zengin değilsin, Bana ve Savaşa Dair, Cuma, Bildiğimiz şeyler, Fukaralık Edebiyatı, Oruç, Cevat, Ufuk, İkinci Cevat, Merhamet, Ağır Metal, Yolcunun Kitabı, Bir alış veriş hikayesi, delikanlı, Gök Mavi Çayır yeşil, Bir  Küçücük Adacık.

5.ANADOLU YAKASI

Kitabın kapağında Nehir söyleşi yazsa da  Mustafa  Kutlu   tarafından  nehir söyleşi  ile hikayeciliği ustaca harmanladığı bir  hikaye.

“Anadolu yakası” adlı  bir yerel tv kanalının  kurulma hikayesi  ve  kanalın sahibi Muza Gönül’ün  Anadolu’dan gelerek  kurnazlıkları   ve  kıvrak zekası ile   İstanbul’da tutunması  ve   kanal sahibi olmasını   nehir söyleşisi tadında  ve zevkli hikaye olarak  anlatıyor Mustafa Kutlu.

Kitabın ana fikri  ise

“Azimli ve kararlıysan  çevrende ne kadar   kötü insan olsa da  İstanbul’a Anadolu’dan gelsen de azimle çabalarsan  aklını  kullanırsan  başarıyı yakalarsın. İstanbul   seni yutmadan sen İstanbul’u  kendine uydurmaya  bakabilirsin”

6.TUFANDAN ÖNCE

Belediye Başkanı Şemseddin Bilen’in hayatı  ailesi ve Belediye siyasi halleri  Kaymakamla olan ilişkileri  milletvekilleri ile olan ilişkileri  anlatılıyor. Hayatın  içinden bir  hikaye.

Kitabın ana fikri

“Mevki ve makam sahibi olsan da  insan  olduğunu unutma. Mevki ve makamlar gelip geçer ama insanlık  kalıcıdır”

Mustafa Kutlu okurken  Kaymakam ve Belediye Başkanı tiplemelerini çok severim  ve   hemen aklıma Mustafa Kutlu’nun memleketi Erzincan da 9 yıl, benim memleketim Tokat’ta 5 yıl valilik yapan   Recep Yazıcıoğlu gelir. Kaymakamlar  ve Belediye Başkanları halkın içinde insanlardır Mustafa Kutlu hikayelerinde. Bu konuda yazılarda yazmıştım. Belediye Başkanı Kaymakamlar  bu kitabı okumalı  bence.

7. UZUN  HİKAYE

Ali dürüst bir insandır. Münire adlı zengin bir adamın kızını  sever. Doğal olarak baba kızını vermeyince de kaçarlar.  Kızın babası  islerini bulmasın diye de kasaba kasaba gezerler.  İyi ve kötü insanlara rastlarlar.

Kitabın ana fikri

“maddi  olarak  Fakirsen  de  gerçekten seversen  sen zenginsindir.  Seni seven bir eşin ve  çocuğun varsa   Allah’ı  ve aileni  seviyorsan   gerisi  teferruattır . Sen gerçekten sev  iyi insanlara yaklaş kötü  insanlardan uzaklaş mutluluk seninle olur.

Alinin çocuğu büyür ve babası  gibi  zengin ve makam sahibi insanların kızlarına aşık olur. Burada  ana fikir de  şu  “ çocuklar anne  ve babalarının yaşantılarını  ve hayat felsefelerini   fark etmeden alırlar ve onlar gibi sever onlar gibi nefret ederler. Çocuklarımızı  düşünerek kötülüklerden uzak olmalıyız”

Uzun Hikaye filme de çekilmiş ve  izleyeni çok olmuş güzel bir hikayedir.

8. HÜZÜN VE TESADÜF

Mustafa Kutlu’ nun ilk hikaye kitaplarından .

Mustafa Kutlu  nun  ilk hikayeleri kısa kısadır ve hayattan, hayatın içindendir. Bir  çok küçük  hikaye bir arada  bulunur. Bu  da onlardan  bir  kitap.

Ana fikri

“Hayatta  hüzün vardır, tesadüf vardır  ama   başarıyı elde etmek için  çalışmak vardır. Çok çalışan verimli olan   boş şeylerden uzak kalan insanlar başarıyı yakalar”

Kitapta anlatılan hikayeler ise şunlar

Seyfettin’i  severdik, Mahsun  Mücahid, Bir Şey yap, Su Sesi,  Uysallığın Lüzümu Yok, İsyanın sırası değil, Masal ve Rüya,  Taciserin şiiri, Hikaye, Bahar Dalı,  Yürüyen  Hüküm, Hikaye, Aheste Beste, Kambur hafız ve minare, Hüzün ve Tesadüf, Kara Koncolos, Dürbünlü Çiçek, Mevzu derin, Uç Selahattin   Uç.

9.GÖNÜL İŞİ

Mustafa Kutlu nun  ilk hikaye kitaplarından ve tekrar yayınlanmasına  izin vermemiş.1974 te  basılmış.

Kapıları açmak  kitabında  Gönül İşi  hikayesine  de yer vermiştir.

Bu kitabın ana fikri

“Gönülden  işini ve hayatını sevmek, eskileri tekrarlamanın anlamı yok. “ demek

Kapıları  Açmak   Kitabında   yer alan hikayeler

Kapıları Açmak, Gönül işi, Kan oLuk,  oy dağlar,  Duruşma, Eşik,  Sel gider, kupa maçı, Cabadan, Suç.

10. BEYHUDE ÖMRÜM

Mustafa Kutlu Hikayelerinde   öğrencilere  incelenmesi için  ödev verilen hikayelerin   başında gelir.

Gülpaşa Çavuşun oğlu bir bahçe kurmak ister. Lakin su yoktur. Bozkırda tarlasında bir kayanın  altında  su bulacağını düşünür  kaya   ıslak ve  “ıslak kaya” olarak   ad yapmıştır. Kayanın  altını kazamaya karar verir ve  alay ederler   hazine  arıyor derler, şikayet ederler  , hatta muhtar tarafından   dövülür ama vazgeçmez. Suyu bulur ama huzuru   da kaçar. Çünkü  çocukları ve eşi bile anlamaz  onu. Çocukları  İstanbul’a giderek  onu yalnız  bırakırlar.

Hikayenin ana fikri ise

“Bir davaya  inanırsan  seni kimse  anlamaz çok zaman. Ailen ve eşin bile, ama sen dayak yesen de   gayret et, inandığın davadan vazgeçme ve   başarı seninle olacak  zamanla. Azimli olma ayrıcalığı her zaman çalışarak çaba harcayanların olacaktır”

Hikayenin   ikinci ana fikri

“Başarısız iken  kimse sana inanmaz, sen davanda  çalışarak çaba harcayarak bir  başarı elde edersen o zaman başarıyı sahiplenen ve   başarını   önce  daha önce seni engellemeye çalışanlar  sahiplenmeye bakar”

Uzun  Hikaye’den sonra en çok sevdiğim Mustafa Kutlu hikayesi.   

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..