Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '13

 
Kategori
Kitap
 

Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanı tiplemesi

Mustafa Kutlu, benim hem  özel yaşantısı,  hem düşünceleri ile hem de hikayeleri ile severek okuduğum takdit ettiğim bir hikayecimizdir. Hikayelerini  okumak istememe rağmen bundan birkaç ay öncesine kadar  hiç okumamış , Ahmet Kabaklı’nın Türk Edebiyatı Ansiklopedisinde  Mustafa Kutlu Bölümünü okumuştum.

Lisede okuyan ve Edebiyat meraklısı oğlumun “ Baba , Uzun Hikaye filmine gideceğim, gitmeden önce O’nun kitabını da okumak istiyorum. Uzun Hikaye kitabını alır mısın ?” dediği zaman  benim için fırsat çıktı.Bende bu kitabı alarak  oğlumla okudum.

Okuduktan sonra  hemen Mustafa Kutlu’nun öteki hikaye kitaplarını da okumak istedim.”Sıradışı bir Ödül Töreni” kitabı da yeni yayınmıştı. Bende bu fırsat bu fırsat  diyerek O’nu da alarak okudum. Mustafa Kutlu’nun gerek  “Uzun  Hikaye” , gerekse  “ Sıradışı bir Ödül Töreni “  hikayelerinde  tasvir ettiği Belediye Başkanı  tipi gerçekten benim hoşuma gitti. “ Keşke Tüm Belediye Başkanlarımız Mustafa Kutlu hikayelerindeki Belediye Başkanları gibi olsa dedim.

Daha sonra Mustafa Kutlu’nun aşağıdaki hikaye kitaplarını da severek okudum.

1.Uzun Hikaye (Belediye Başkanı tiplemesi var kısaca)

 2.Beyhude  Ömrüm

3.Zafer Yahut Hiç ( Samet Görmüş  isimli Belediye Başkanı tiplemesi harikaydı)

4.Sıradışı Bir Ödül Töreni (Belediye Başkanı tiplemesi harikaydı)

5. Mavi Kuş

6.Ya Tahammül ya sefer

7.Tahir Sami Beyin Özel Hayatı

8. Sır

9.Yoksulluk İçimizde

10. Yokuşa Akan Sular

11.Menekşeli Mektup

Bu hikayelerinden hepsinde Belediye Başkanı tiplemesi yok .Benim sadece yukarda belirttiğim sadece 3 hikayede  Belediye Başkanı tiplemeleri dikkatimi çekti ve severek okudum bu tiplemeleri. Bu tiplemelerde Belediye Başkanları  şu 10 güzel  özellikle  sanki “ Belediye Başkanı Böyle olmalı” diye anlatılmış.

1.Samimi - Belediye Başkanı  çok samimi . Makamına gelenleri samimiyetle  karşılayarak onlara mutlaka ikramlarda bulunarak , herkesin  fikrini sabırla dinliyor ve  kendi de fikirlerini misafirlerine mutlaka onların anlayacağı şekilde anlatıyor. Çarşıda pazarda gördüğü halkına  sanki hepsi kardeşi imiş gibi samimi davranıyor Belediye Başkanları.

2. Çalışkan-  Bu hikayelerde Belediye Başkanlarını halk,  çok çalıştıkları ve mesleğinde başarılı oldukları için seçiyorlar ve Başkan da seçildikten sonra  mutlaka gücü oranında  beldesinin ve ilçesinin  sorunlarını çözmek için çaba harcıyor.İl ve ilçe hatta Ankara’da olağanüstü çaba ile bekdesinin sorunlarının  çözülmesi için çaba harcıyor.

3. Değişik fikirlere açık - Başkanlar  kendilerine değişik fikirlerin,anlatan  öğretmen, vatandaşların bu fikirlerini  ( Bak bu aklıma  gelmemişti. Ne güzel fikir ,  gel seni tebrik edeyim) diyerek heyecanla dinliyor ve kendi fikirlerini de anlattıktan sonra hemen uygulanması için harekete geçerek , görüşülmesi gereken insanlar varsa,  fikri hayata geçirmek için  hemen onlarla zaman kaybetmeden harekete geçiyorlar ve  asla (Bunu sonra yapalım, daha sonra olur) gibi düşünceleri  akıllarına bile getirmeden kimseyi baştan savmıyorlar.

4. İmarı seven- Belediye Başkanları, Mustafa Kutlu hikayelerinde,  belde veya ilçelerinin imarına mutlaka önem veriyor ve  çevrelerinde ve ailelerinde bulunan  teknik elemanlardan  mutlaka yardım alıyor, çarpık yapılaşmaya karşı  savaş açıyorlar ve  sermaye sahiplerine karşı  halkın yanında oluyorlar. “Özellikle ya  zafer yahut hiç” hikayesinde Samet Görmüş adlı belediye Başkanı  bu tiplemeye en güzel örnek.Halkın yanında halkla beraber halk için çaba harcıyor.

5. Öğretmene Yazara önem veren – Belediye Başkanları Mustafa Kutlu Hikayelerinde  Öğretmenlere ve yazarlara mutlaka saygı duyuyor ve makamlarına ve evine gelen  hizmet aşkı ile dolu  yazar ve öğretmenlere “ el ele vererek  beldemizi ilçemizi kalkındıralım, eğitime önem verelim” diye mesajlar veriyorlar. Gerçek manada Bir Belediye Başkanı Örneği. Yazar ve öğretmenlerde  belediye başkanının kendilerini dinleyeceği, değer vereceği  ve anlayacağına inanarak severek Belediye Başkanının yanına gidiyorlar.

6. Sanatkarı Seven – Belediye Başkanları ,Mustafa Kutlu Hikayelerinde, kasaba ve ilçelerine faydalı olacak sanatkarları hatırlamasa da öğretmenler veya kasaba halkı  hatırlatınca hemen onları ziyaret ederek  gönüllerini alıyor. Küçük el sanatları yapan ve zamanla  yaşlanınca unutulmuş sanatkarları öğretmenler ile bularak ziyaret ediyorlar. “Sıradışı Bir Ödül Töreni” hikayesinde  bunu açıkça görüyoruz.Tüm el sanatkarlarını ziyaret ederek  ödül törenine onlarında sanatları ile destek olmasını sağlıyor.Bu hikaye  film olursa mutlaka çok izlenen filmlerden olur bence.

7. Hemen Harekete Geçen- Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanları önlerine  çıkan fırsatlarda hemen harekete geçiyorlar. Mesela  Güzel fikir öneren  öğretmene “ Ya öylemi hiç aklıma gelmemişti. Burada ne oturuyoruz, kalkın gidip hemen  o sanatkarı ziyaret edelim, hatırını soralım. O Büyük sanatkarı ziyaret edelim. ”  veya “ Ya öyle mi hemen yarın il ve ilçe yönetimine giderek  bu sorunun çözümüne bakacağım “ diyorlar.

8. Halkın arasında halka yakın- Belediye Başkanları   makamında oturan değil, halkın arasında  karışan, gelen misafirlerine “ burada ne oturuyoruz , kalkın ilçemizi beldemizi gezelim” diyerek  onları hemen halkın arasına karıştıran, belde ve ilçenin  insanları  ile misafirlerini tanıştırıyor ve kaynaştırıyorlar.Yani makamına  hapsolmuş evi ve makamı arasında sıkışmış insanlar değil Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanları.

9. Çok cana yakın insanlar- Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanları mutlaka güler yüzlü ve cana yakın   insanlar. Zaten bu özelliklerinden dolayı Belediye Başkanı seçilmişler. Kendisine güzel fikir anlatan  bayan öğretmene  ya da  ona güzel fikir anlatan başka meslek sahibi insanlara, daha doğrusu güzel fikri olan  herkese ,  mutlaka teşekkür ederek gönlünü alıyor. Kutlu, “ O kadar heyecanlandı ki başkan  ayıp olmasa,  bu fikrini söylediği için  öğretmeni kucaklayarak alnından öpecekti” diyor. Güzel fikir anlatanları   baştan savan ve bakmayan  Belediye Başkanlarını hatırladıkça ben bu Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanı  tiplemelerini o yüzden sevdim.

10. Ailesine bağlı- Belediye Başkanları  ailesine bağlı insanlar, halkı ailesinden insan olarak görüyor. Başkanın eşleri ve aile fertleri de  Başkanı destekledikleri gibi baba veya eşleri gibi halkı severek onların daha rahat yaşam sürmesi için çaba harcıyorlar.Başkanın başarısına  en yakın aile fertleri başta olmak üzere herkes  destek oluyor. Çünkü biliyorlar ki Belediye Başkanları da ailesinden başlamak üzere tüm kasabasını  ve kasabasını n  halkını seviyor ve onların mutlu olmasına çalışıyor.

Mustafa Kutlu hikayelerinde Belediye Başkanı tiplemelerini okurken zaman zaman “Mustafa Kutlu duayenimiz sanki Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nu anlatmış” demekten kendimi alamadım.O’nun kadar  halk içinde BİR Belediye Başkanı çizmiş. İyi Belediye Başkanı olmak isteyenler bence  Mustafa Kutlu’nun bu 3 hikayesin, bularak okusunlar derim.

Ben Mustafa Kutlu hikayeleri okumaya devam edeceğim. Mustafa Kutlu hikayelerini çok sevdim. O hikayelerde “ ideal insan var” çünkü.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..