Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Sanat Tarihi
 

Müzayede mevsimi bitiyor

Geçen ay Sotheby's Newyorkda çok büyük boyutta bir Rikard Karlovich Zommer tablosu 700/900bin dolar tahminle satışa çıktı. Son yıllarda tırmanan bu ressamın fiyatları neredeyse Osman Hamdi beyin hocası Jean Leon Gerome kadar yükselmişti. Bunun sebebi Orta Asya oryantalizmine duyulan büyük merakın dünyada tekrar canlanmasıydı.

Gerek Pirosmani gerekse de Gürcülerin diğer büyük ressamı Gigo Gabaşvili'nin resimlerinin birmilyon doların üzerinde değerlerle satılmaları ve Rus sanatı için son 10yıldır yapılan özel müzayedeler bu merakı iyice tetiklemişti. Kafkasyalı ve Ortaasyalı ressamların Rus sayılmaları ve müzayedelerin içinde yer bulmaları fiyatlarını çok yükseltti. Aslında gerçekten de Ortaasya ve kafkasya hayatı batılı kolleksiyoner için yeni ve meraklı bir konuydu. hem Sovyetler döneminde neler olup bittiğini merak ediyorlardı hem de yeni ve piyasaya sunulacak değişik ürüne ihtiyaç vardı. Gigo Gabaşvilinin Semerkand'dan iki manzara resmi ve birkaç Kazak portresi ellibin ile birmilyon dolara satılınca hücüm başladı.

Aslında kafkasyanın en iyi ressamları Azerbaycanlı olanlardı ama nedense gerek Ermeni gerekse de Gürcüler daha öne çıkıyorlardı. Azeri ressamlardan özellikle 1920-25 arası doğmuş olanların büyük bölümü önce Bakude sonra da Moskova ve Leningrad'da 9yıla yakın eğitim almışlardı. teknik olarak çok güçlüydüler ve romantizmi hala kaybetmemişlerdi. Settar Bahlulzade, Mikayıl Abdullayev ve Hafız Mammadov, en iyi Ermeni ve Gürcü ressamlardan daha iyidiler. Tek kusurları Türk olmalarıydı. Eğer Rus olsalardı şimdi değerleri milyon dolarlarla ölçülebilecek duruma gelirlerdi. Güllü Mustafayeva, Davud Kazımov, Cihangir Rüstemov gibi dehalar hala 5-10bin dolar düzeyinde geziyorlar ve yatırım yapılmasına açıklar. hepsi de ölmüş sadece Beyukaga Mirzazade o gerçekten çok büyük ressam, 80li yaşlarda ve çok hasta. Devlet ressamı ve son empresyonist olması onu yüceltmektedir. Ona uzun ve verimli ömür diliyorum.

 
Toplam blog
: 8
: 2649
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

35 yıla yakındır hem sanat hem de teknoloji ticareti yapıyorum. Son 10 yıldır da yine 25 yıllık b..