Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '13

 
Kategori
İnançlar
 

Nasıl ilerletir veya mahveder? Sabrın Analizi

Nasıl ilerletir veya mahveder? Sabrın Analizi
 

Sabır dediğimizde çoğu kişinin aklına hemen beklemeyi bilmek ve katlanmak, tahammül göstermek gelir. Zira geleneksel İslamın içine sokulan sabır anlayışı budur ve bazı hadislerde buna çanak tutar.

Sabırın bu halde algılanmasının suçu Emevi hanedanlığının uydurttuğu hadislerdir. Bu uydurulan hadisler sayesinde kendi zulümlerine katlanılmasının getirdiği ecir yani sevap alınacağının vurgusu yapılmıştır. "İmamın ya da Emirin dediğini yap ama yaptığını yapma", "Karışma, konuşma, kaytarma" gibi daha bir çok atasözü de bu bağlamda türetilmiştir.

Zulme ve haksızlığa susarak rıza göstermek bırakın SABIR olmayı ve ecir almayı, bu bir zillettir.

Kuran asla bizi anladığımız şekilde bir sabır telkin etmiyor.

"Ey İnananlar! Sabırla ve namazla yardım isteyin"2/153

Namaz bir kulluk aksiyonudur içinde hareketleri barındırır. Bu hareketlerin aslında anlamları vardır. Sabır statik ve dogmatik olmaz. Sabır aslında daha çok mücadele ederken ortaya çıkan zorluklara ve sıkıntılara karşı göğüs germe cesareti, bilinc ve farkındalığıdır.

Yezidizm kurguladığı geleneksel İslami bakış asla sabrı böyle görmez ve yorumlamaz. Sabır dedin mi yöneticiler zulm yaparlar tebası da koyundur ve yapılan haksızlıklara ses çıkartmazlar şeklinde anlaşılmıştır.

İmam, ilk dönem islamda emir yani yönetici idi. İmamın dediğini yap ama yaptığını yapma demek Yezid'in emirlerine uy ama onun yaptığı zulmü yapma demektir özet.

İslam toplularının geri kalmasının nedeni de Emevilerin kurguladığı çoğu yalan Hadis külliyatının oluşturduğu ata erkil, erk odaklı geleneksel İslami anlayıştr. Buhari gibi sahih kabul edilen hadislerin içinde kadını köpek ve uğursuz sayan hadisler geri bırakılmak istenen toplumda ilk önce kadından başlanması gerektiğinin altını çizmektir.

Yezidizmin hışmından kurtulamayan kadın jakoben Laik kafaların 28 Şubat'ta başörtüsünü yasaklamasıyla eğitimden tamamen yoksun bırakılan kadın cehlete koca dayağının içinde var olma çabasıyla debelenmeye bırakılmıştır.

Yeryüzünde ezilenlerin özellikle kadının kurtuluşu çok ama çok önemlidir. İslam öncesinde hakları gasp edilen kadın Hz Muhammed'in döneminde miras alma gibi haklara erişse de hadis dediğimiz ve doğruluğu şüphe götüren peygamberden 250 sene sonra yazılan kitapların KURAN''ın önüne geçmesiyle ve Tevhidi-Vahyi perdelemesiyle SABIR bile zulmün yaptıklarına fitne çıkmasın diye susarak zillete dönüşen ve insanı hem dünyada hem de ahirette cehenneme götürecek formata dönmüştür.

Sabır=Çaba

Sabır=Emek

Sabır=Direnme

Sabır=Umut

Sabır=Dayanışma

Sabır=Doğrudan ve Adaletten yana yer alma

şeklinde özetleneblir Kuran'ın demek istediği.

Hadislerde ise;

Sabır=Zulme katlanmak

Sabır=Susmak

Sabır=Karışmamak

Sabır=Olaylar karşısında tarafsız kalmak kapıyı içerden kilitleyip masanın altına saklanmak

Sizce hangisi daha çok İslam ülkelerinin ve Müslüman halkların özelliği?

  

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..