Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ne kadar oksitosin, o kadar mutluluk

Ne kadar oksitosin, o kadar mutluluk
 

Oksitosin yani 'sevgi hormonu' kadınlarda bağlanma güdülerini harekete geçirir. Ne kadar oksitosin, o kadar mutluluk.


Oksitosin yani ’sevgi hormonu’ kadınlarda bağlanma güdülerini harekete geçirir.

Kadının iyi bir ilişki içinde olması eşine güvenebilmesi, onunla ilgilenmesi ve ondan ilgi görmesi, destek, şefkat hissetmesi oksitosin seviyesini artırır.

Hipofiz bezinin arka bölümünde salgılanan ve yalnız kadınlarda önemli görevler üstlenen hormondur. Hopotelomustaki sinir hücrelerinde sentez eder. Bu sinirlerin uzantıları içinde hipofiz sapından geçerek arka hipofize, yani nörohipofize gelir. Oksitosin döllenmeyi kolaylaştırıcı, doğuma yardımcı, emzirmeye yardımcı gibi görevleri vardır.

Dr. Başak: Doğru hatırlıyorsunuz. En çok bilinen kadın hormonu östrojendir. Bunun dışında, kadınların stresini azaltan önemli hormonlardan biri de oksitosindir. Süt üretimini, doğum yaklaştığı zaman rahim kaslarının kasılmasını sağlayan oksitosin, aynı zamanda tansiyonun düşmesine ve bedenin gevşemesine neden olur. Bu hormon salgılandığında kadınların bağlanma güdüleri de harekete geçer. Bazı kaynaklar buna ’sevgi hormonu’ adını vermiştir. Araştırmalar, kadınlardaki oksitosin hormonunun, arkadaşlık, bağlanma, paylaşma, güvenme, ilgi görme gibi durumlarda da arttığını göstermiştir. Örneğin kadınlar aşık olunca yüksek seviyede oksitosin üretir.

"Oksitosin" hormonu erkeklere sevgilisini çekici kılıyor

Almanya'nın Bonn Üniversitesinde yapılan araştırma, tıpta "flörtöz kimyasal" olarak adlandırılan "oksitosin" hormonunun, erkeklerin sevgililerini daha çekici bulmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırma kapsamında, erkeklere önce âşık oldukları kişilerin fotoğrafı gösterildi, ardından da gönüllü katılımcılara burun spreyi ile "oksitosin" hormonu verildi. Hormonun verilmesinden sonra yine aynı fotoğraflar gösterildi ve sevgililerini ne kadar çekici buldukları soruldu. Değişimin izlenebilmesi için katılımcı erkeklerin beyin MR'ları çekildi. Araştırmaya gönüllü katılan erkeklere tanımadıkları veya uzun süredir tanıdığı iş arkadaşı kadınların fotoğrafları da gösterildi.

Araştırma sonunda, erkeklerin oksitosin verildikten sonra eşlerini diğer kadınlardan çok daha çekici buldukları, beyin MR'larında belirlendi. Oksitosin hormonunun, sadece eşler üzerinde etkili olduğu, yabancılar ya da sevgili dışındaki arkadaşlarda çekiciliğe neden olmadığı ifade savunuldu.

Alman araştırmacılar, oksitosin hormonunun tek eşliliği sağlamak gibi bir görevi olduğunu ileri sürüyor.


Kaynak: https://www.google.com.tr/?gfe_rd=cr&ei=nc49Ve3GIrGz8weD5YDICg#q=Oksitosin 

 
Toplam blog
: 1160
: 227
Kayıt tarihi
: 11.02.09
 
 

Teknik ressamlıkla geçen çalışma hayatımdan sonra emekliliğini yaşayan bir kız ve bir erkek çocuk..