Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '08

 
Kategori
Özel Günler
 

Ne zaman doğdunuz?

Ne zaman doğdunuz?
 

Bazı insanların doğum günlerinin ne zaman olduğunu bilmemeleri beni hep şaşırtmıştır. Genellikle köy ve kasaba doğumlu olanlarda bu duruma günümüzde bile sıkça rastlıyoruz. Sanırım takvim kullanma alışkanlığı olmadığından, ya da ne gün doğduğunun fazla önemsenmemesinden. Daha da ötesi takvime bakmak bir yana, aile üyelerinin okuma yazma bilmemesinden bile olabilir. Hem küçük yerlerde çocuk doğar doğmaz nüfus kaydı da yapılmadığı için bu durumu yadırgamamak da gerek.

Doğum günlerini bilmeyen çocuklar biraz büyüyünce annelerine ne zaman doğduklarını sorarlar ve çok hoş cevaplar alırlar; Haşhaş hasadında, buğdaylar filizlendiğinde, ekinler saradığında gibi...

Atatürk annesinden bir bahar günü doğduğunu işitmiş ve daha sonra Prof. Dr. Afet İnan'ın aktardığına göre ' Bu bir 19 mayıs günü neden olmasın? ' demiştir. Bu konuda internetten bulduğum bilgi ise şöyle;

türkiye cumhuriyeti 10.xi.1936
hariciye vekâleti
protokol dairesi şefliği
u.no:21081
h.no:177
lefi:
riyaseti cumhur umumi kâtipliğine
ingiltere maslahat güzarı mösyö morgan, vekaletimize müracaat ederek reisicumhurumuzun yevmi veladeti münasebetiyle ingiltere kralı sekizinci edvard tarafından hususi ve samimi bir tebrik telgrafı çekileceğini söylemiş ve atatürk’ün doğum tarihinin bildirilmesini rica etmiştir.
keyfiyeti arzeder ve ingiltere büyük elçiliğince taleb edilen malumat tensib buyurulduğu takdirde işarına musaadelerinizi rica eylerim.

riyaseticumhur evrakı hariciye vekili
3/7493 elçi türkgeldi

12-xi-1936

………………tarih ve ……………….ye cevaptır..
r.c.atatürk’ün 19 mayıs 1881 tarihinde doğmuş olduğunu arz ederim.

Not; Bu bilginin Afet İnan'ın Ata ile ilgili hatıralar ve belgeler kitabından aktarıldığı yazıyor. 19 Mayıs'ı seçmesi Ata'mızın zerafetini simgelemiyor mu sizce de?

Rahmetli Vehbi Koç da, kendisine doğum günü sorulduğunda şöyle demiş; Anneme sorduğumda ' Üzüme alaca düştüğünde ' dedi. Sonra da çocuklarıyla birlikte, annesinin bu sözüne karşılık 20 Temmuz'u doğum günü olarak seçmiştir.

Aslında bu bilememenin hoş bir yanı da var bana göre. Kesin tarih olmayınca, çocuğun doğduğu günkü duruma göre şiirsel bir cümle söylenmiş daima; Erikler çiçek açtığında, çağla bademe durduğunda, köye ilk kar düştüğünde, leylekler göç ederken, ekinler biçilirken, susam çırpılırken, zemheride, ramazanda...sürer gider bu güzel örnekler.

Dün, yeşil zeytinlerin ağaçları süslediğini görünce aklıma geldi bütün bunlar. 1 Eylül'de doğmuşum ben. Zeytin hasadında. Ne kadar da severim zeytini. Bilirsiniz, zeytin dalı barışı temsil eder. Ne ilginçtir ki Dünya Barış Günü de 1 Eylül'de kutlanır.

Ya siz, siz hangi gün, hangi güzelliğin yaşandığı gün doğdunuz?

 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..