Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Necmettin Erbakan öldü!

Necmettin Erbakan öldü!
 

Eski Başbakanlardan Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan hayatını kaybetti.  

Bilindiği gibi, özel bir hastanede bir süredir tedavi görüyordu. Bu gün itibarı ile tedavi gördüğü hastanede saat 10:40'ta hayatını kaybettiği basına yansıdı.  

Necmettin Erbakan kimdir?  

Necmettin Erbakan 29 Ekim 1926'da Sinop ilinde dünyaya geldi.  

Babası, Ağır ceza reisi olarak görev yapan Mehmet Sabri Bey, oğluna "Dinin Yıldızı" anlamına gelen Necmettin adını koyuyor…  

Necmettin Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesini 1948 yılında bitirip, aynı yıl Makine Fakültesi'nin Motor Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı.  

Almanya'nın Aachen Tecnische Hochshcule'de doktorasını yapan Erbakan, 1954'de İTÜ'de doçent, 1965'te profesör unvanlarını aldı. 1967'de Odalar Birliği Genel Sekreterliği'ne seçildi.  

Bu yıllarda sekreteri olan Nermin Hanım'la evlendi. Evlendiklerinde Erbakan 41, Nermin Hanım 24 yaşındaydı.  

1969'de Konya'dan milletvekili seçildi. 1970'de Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.  

11 Ekim 1973'de MNP (Milli Nizam Partisi) kadrosuyla MSP'yi (Milli Selamet Partisi) kurdu. 1974-78 döneminde üç ayrı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı.(Ecevit ve iki kez Demirel Hükümetleri)  

12 Eylül'de bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980'de 21 MSP yöneticisiyle birlikte 'MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak ' suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı ve beraat etti.  

1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 1987'de halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 19 Temmuz 1983'te kurulan Refah Partisi'ne daha sonra genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Konya'dan milletvekili oldu.  

1995 seçimlerinde 158 milletvekili ile birinci parti oldu. DYP-ANAP koalisyonu başarısız olunca DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan olarak göreve başladı. 21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve RP kapatıldı.  

Sonra yine yasak geldi. Ayrıca hakkında partinin trilyonlarını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle yargılandı. Yargılama sonucunda, "Kayıp Trilyon" davasından 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sonra bu ceza ev hapsine çevrildi. Ev hapsini çekerken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yaşlı ve hasta olduğu gerekçesiyle affedildi.  

Bu kez üzerine, "Kayıp Trilyon" Davasından aldığı para cezası nedeniyle maliye geldi Mahkemece verilen ve faizi ile birlikte 12 milyon 5 yüz bin liralık para cezası nedeniyle tüm mal varlığı haczedildi. Necmettin Erbakan, bir yandan para cezası için Maliye ile anlaşırken, öbür yandan da, Numan Kurtulmuş’un Genel Başkanlığını yaptığı Saadet Partisini karıştırıp, Numan Kurtulmuş’u alaşağı ederek, Saadet Partisi Genel Başkanlığı koltuğuna oturdu.  

Sağlığı el vermemesine rağmen, 85 yaşında parti genel başkanlığı koltuğunu kendisinden gençlere bırakmadı. Kısa bir süre önce hastaneye kaldırıldı. Tamda maliye ile anlaşıp, taksitlendirdiği borçlarını ödemeye başlayacaktı ki; iktidar tarafından çıkartılan ‘Torba Yasa’ ile Necmettin Erbakan’ın, borçlarının yüzde 90 ı affedildi.  

Ancak Rahmetli Erbakan, affedilen borçlarının sefasını süremeden, hayata gözlerini yumdu.  

Rahmetliye tanrıdan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.  

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..