Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Neden(6)?

Neden(6)?
 

Bundan önceki 5 yazımda tarihsel olarak ülkemizin içine düştüğü cendereyi açıklamaya çalıştım. Acı olan 150 yıldır aynı hastalığı farklı yöntemler ama aynı reçeteyle çözmeye çalıştığımız ve hemen her seferinde duvara toslamaktan geri kalmadığımızdır.

Son haftalarda meydana gelen çalkantıdan maalesef yine kimsenin bir ders çıkardığı yok. Ama hepimize yine pompalanan ders, aman IMF programına sahip çıkın (sanki bundan önce 19 defa çıkmamışız gibi!), AB ile ilişkileri bozmayın (sanki hep biz bozuyormuşuz gibi!), ha bir de bütçeyi sıkın yatırım yapmayın vs. vs. vs. Aba altından gösterilen sopada "yabancı sermaye girişi yavaşlar hatta durur bir de üstüne üstlük çıkmaya başlar" söylemidir. Buradan anladığım, mesele esrar içmek değil ama giderek artan bir şekilde daha fazla esrar bulamamak!!!

Hem IMF destekli istikrar programı incelendiğinde, siz hiç üretim artışına dayalı bir döviz bolluğunun hedef alındığını gördünüz mü? Program tamamen dışarıdan yabancı sermaye ve sıcak para girişine dayalı bir programdı. Dolayısı ile döviz bolluğu sağlanacak ve enflasyon tabiiatı ile yenilecekti. Ama bu her 4-5 senede başımıza gelenden farklı bir olay değildi ki. Bu program(lar) hep cari açığı yükseltti, cari açık yükseldikçe de biz bu krizlere hep yakalandık.

Üretim bolluğu olmadan döviz bolluğu olabilir mi? Daha doğrusu bunun tersi hormonlu bir bolluk değil midir? Haydi bunu sokaktaki vatandaş bilmiyor diyelim Büyük Türk Büyükleri de mi bilmezler, anlı şanlı iktisatçılarımız da mı bilmezler?

Benim gözlemlediğim IMF'nin asıl amacı uluslararası sermayenin gelişmiş ülkelerde sıkışan kar oranlarına alternatif yüksek getiri alanları yaratmaktır. Bunu da en güzel ve en karlı şekilde Türkiye gibi yükselen pazarlar diye lanse edilen ülkelerde yapabilirdi. Sıcak para kendi ülkesinde elde edemediği tatlı karı geçen 3 yıllık dönemde Türkiye'de elde etti. Tabii çıkarken de bunu garantiye alması gerekiyordu. O zaman da döndüler MB'na rezervlerinizi yükseltin dediler. MB rezervlerini 60 milyar dolara yakın yükseltti. Böylece uluslararası sermaye 2002-2005 arası elde ettiği tatlı kardan hiç ödün vermeden ülkeden çıkarken de parasını garantiye aldı!
Devam edecek...

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..