Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Neden koçluk desteği almalıyız

Hepimizin hayatında emin olamadığı ya da işin içinden çıkamadığı durumlar vardır. Bunlar bazen bir ilişki, bazen bir iş durumu, bazen ailevi bir mesele ve bazen de geleceğimizle ilgili almamız gereken bir karardır. Kafamız pek çok şeyle meşgul olduğu için asıl görmemiz gereken noktaları göremez ve sıkıntıya düşeriz. İşte böyle zamanlarda da bir başkasının desteğine ihtiyaç duyarız.

İlk başvurduğumuz kişiler ise en yakın hissettiğimiz eş ve dostlarımızdır. Genelde bu kişiler iyi niyetli olarak ama sadece kendi tecrübelerine ve kendi değerlerine uygun yorumlar yaparken asıl amaçları (ya da yaptıkları) ise bir çözüm getirmekten daha çok sizi rahatlatmaktır. Zaten herkesin her konuda mutlaka bir fikir sahibi olduğu bir toplumda ne kadar çok kişiye danışırsak o kadar kafamız karışır ve durum daha da kötüleşir. Tıpkı bilmedikleri yolu tarif eden insanlar gibi yön gösterirler bize. Böyle olunca da yanlış yönlendirmelerin faturasını yine biz öderiz. Bu bazen sadece bir zaman kaybı olurken bazen de bize hiç beklenmeyen yeni sorunlar getirir.

Oysa koçluk desteği almak bunların hiç birine benzemez. Koçlar size akıl da vermez fikir de vermez. Üzgünüm ama aslında bir şey de öğretmezler. Çünkü Koçlar bir kişinin ihtiyacı olan bilgiye ve akla zaten kendisinin sahip olduğunu bilirler. Kişinin düşüncelerine ayna tutarak kendisini tekrar keşfetmesini, göremediği seçeneklerini görmesini ve tam olarak kullanamadığı performansını kullanmasını sağlarlar. Kişiyi ihtiyacı olduğu şekilde motive edip cesaretlendirirler. Kişiyi bir an önce eyleme geçip arzu ettiği sonucu yaratması için yönlendirirler. Bütün bunları yaparken de kişin tamamen kendine has eğitim, duygu, düşünce ve istek gibi özelliklerinin olduğunu göz önünde bulundururlar.

“ Her yiğidin yoğurt yiyiş şekli farklıdır” atasözümüz bu durumu net bir şekilde açıklar. Koçlar başkaları gibi solak birinin sağ eline kaşığı tutuşturup “bak ben böyle çok güzel yiyorum, sen de böyle ye” demezler. Kişinin sol eliyle daha iyi yiyebilmesini sağlarken bir yandan sağ eliyle daha neler yapabileceğini bulmasını sağlarlar.

Koçluk alan kişiler özfarkındalık ve özdeğer kazanırlar. Hayatın ıskaladıkları yanlarını yakalamaya başlarlar ve kişisel vizyonlarını oluştururlar. Olumsuz sınırlarını kırarak(virgül silindi)kendi hayatlarının patronu olurlar ve kendi yaşamlarını tasarlarlar.

Ülkemizde Koçluk desteği çok yeni ancak herkesin bir an önce tanışması gereken bir hizmettir. Bugün doktor yerine “bir tanıdığıma iyi gelmişti” diyerek anti-depresan ilaç bile tavsiye edebilecek kadar akıl verme işini ileri götürmüş bir toplumun üyesi olarak artık profesyonel desteklerden yardım almaya başlamalıyız.

Profesyonel Koçluk desteği kendinizi keşfederek gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu bulmanızı amaçlar. Böylece hayatınızın kontrolünü ele almak ve yaşam kalitenizi arttırmak için ilk ve en önemli adımı atmanızı sağlar.
 

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..