Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Nefes ve doğrudan deneyim

Bu yazıda doğrudan deneyim ile dolaylı deneyim arasındaki farktan bahsetmek istiyorum.

Bebeklikten yetişkinliğe doğru çıktığımız yolculukta bilinçaltımızın ailemiz ve etrafımız tarafından programlandığını ve böylece filtre diye tanımlayabileceğimiz bir yapının bize yerleştiğinden bahsetmiştim. Dolaylı deneyim, 5 duyuya ulaşan dışsal verilerin bu filtrelerden geçerek yorumlanması ve algılanmasıdır. 3 ana filtremiz vardır. Genelleme, bozma ve silme... Bu 3 filtre hızlı öğrenmemizi kolaylaştırırken bir yandan da farkında olmadığımız düzlemde bizi sabote eder. Mesela ilk defa bir sandalye gördüğümüzde, genelleme filtresini kullanarak ondan sonra gördüğümüz bütün sandalyelerin ne işe yaradığını biliriz, tekrar tekrar sandalyeyi her gördüğümüzde onun ne işe yaradığını öğrenmemiz gerekmez...

Fakat bir ilişki yaşarken partnerimizle yaşadığımız olumsuzluğuda genelleyip "Bütün erkekler/bütün kadınlar aynıdır" şeklinde ki kısıtlayıcı bir genellemeyi oluşturmamızda yaygın rastlanan durumlardandır. Bu filtreler ve meta programlar diye ifade edilen bilinçaltına yerleşmiş ana karakter programları kullanıldığında oluşan durum her zaman dolaylı deneyimdir ve dolaylı deneyim, bütün sorunların, travmaların, korkuların, üzüntülerin, mutsuzlukların, huzursuzluğun temel sebebidir.

Doğrudan deneyime gelince. Bu, "Düşüncelerin, duyguların, hayallerin, arzuların olmadığında sen kimsin?" sorusuna verilecek cevabın içeriğidir. Bilinçaltınızdaki bütün programları kendinizin kontrol ettiğinizi hayal edin. Fikir dediğimiz yapı ise siz çağırmadan bilincinize gelmiyor diyelim, duygular sadece siz izin verdiğinizde oluşuyor diye kabul edelim ve siz izin vermediğinizde, duygu, düşünce, hayal ve otomatik programlar çalışmıyor. Böyle bir durumda, bir nesneye baktığınızda göreceğiniz şey nedir? O'nun doğrudan deneyimidir. Buddha'nın ıstırabın sonu ve her şeyi "OLduğu" gibi görmek olarak ifade ettiği. Hz. Muhammed'in "Ya Rab, bana her şeyi olduğu gibi göster" diyerek belirttiği durum "Doğrudan Deneyimdir" ve "Öldüğün zaman geride bırakacağın hiç bir şey sen olamazsın" kuralı gereğince, bütün sahte kimliklerin ortadan kalkmasıyla deneyimlenen, boşluk, sessizlik ve dinginlik halidir.

Dolaylı deneyim ile Doğrudan deneyim arasındaki köprü Nefes'tir. Bizi dolaylı deneyimin otomatik kalıplarından kurtaran, gözümüzü dıştan içe doğru çeviren ve içimizde ki uzay'ı farketmemizi sağlayan araçtır Nefes. Bütün koşullanmış programları kuru yapraklar gibi farzet, nefesin rüzgarı esince hepsi dökülüp gitmeye mahkumdur ve ancak onlar döküldükten sonra taptaze tomurcuklarla dolu bir ağaç olabilirsin. O sessizliğin büyüleyici kokusunu bütün şuurlara ulaştırırsın. Kafa ile kalbin dengeye geldiğinde bütün kainat senin içinde coşkuyla dönmeye başlar.

 
Toplam blog
: 46
: 881
Kayıt tarihi
: 11.01.09
 
 

Emotional Freedom Techniques (EFT), Deep PEAT, Bilinçaltı Enerji Salınım Tekniği (BEST), Sedona Yönt..