Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Nefis bir kurban kavurma nasıl yapılır?

Nefis bir kurban kavurma nasıl yapılır?
 

Mübarek Kurban Bayramınız kutlu olsun. :)

Allah nasip eder de, kurban keserseniz, ya da evinize kurban eti gönderilirse, bu etin nasıl kavrulması gerektiğini merak edenleriniz olabilir diye düşündüm. Fırsat olsa aslında, kesildikten sonra dinlenmeye bırakılmış etten yapılan kavurma daha lezzetli olur ama herkesin buzdolabında, bunun için, restoranlarda olduğu gibi bol bol alan olmadığı için, maalesef bu her zaman mümkün değil. Daha yeni kesilmiş ve hiç dinlendirilmemiş bir et, dinlendirilmiş bir ete göre, çok daha zor pişeceği için, bunun nasıl kavrulacağını, genel olarak size kuzu tarifi üzerinden yine adım adım anlatmaya çalışayım istedim.



Adım Adım Resimli Anlatımıyla
KURBAN KAVURMA TARİFİ


Malzemeler 

Kuzu eti 

Kuzunun kendi iç yağı 

Tereyağı 

Tuz 

Kekik 

Pulbiber 

Karabiber 

Etin bölümleri de lezzetini etkiliyor tabi. "En çok kıvırcık kuzunun ve özellikle de kol ve but kısımları en lezzetleri kısımlarıdır" denilir, benden söylemesi:)

İlk olarak döküm (yoksa teflon) tavamızda kuzunun kendi iç yağlarını koyup, eriyene kadara kavuruyoruz.

Bu yağlar eriyince ve posa kısmı iyice çıtır çıtır kızarınca, bir kevgir yardımıyla erimeyen o kısımları (yani posasını), yağın içinden ayırıyoruz.



Şimdi o erimiş kendi iç yağının içine, kuzu etini ilave edip, en yüksek ateşte hızlı hızlı her yerini karıştırarak, etimizi mühürlüyoruz. Yani etin her yeri o yüksek ateşi görüyor ve etrafı koyulaşıyor ama içi henüz çiğ halde tabi ki. Bunun amacı etin kendi öz suyunu bu şekilde içinde muhafaza etmesini ve yumuşak kalmasını sağlamak.

Mühürleme işlemi bittikten sonra, ocağın altını daha kısık ateşe alıyoruz ve tencerenin kapağını da kapatarak, günlük et olduğu için uzun sürecek pişme işlemine böylece başlıyoruz. Her dakika değil ama, arada yine gelip bir alt üst edip, karıştırmanızı öneririm.

Kavurma piştikten yani etiniz istediğiniz yumuşaklığa geldikten sonra, içine aromasını vermesi ve lezzetini daha da artırması için, etin miktarına göre değişecek şekilde, fotoğrafta gördüğünüz oranda tereyağ ekliyoruz.



Tereyağını, etin her yerine homojen şekilde ulaştıracak şekilde tavayı karıştırıyoruz. Tereyağ eriyince, artık pişirme işleminin sonlarına geldiğimize göre, tuzu ve diğer baharatları katma zamanı, işte şimdi geliyor.

İstediğiniz miktarda tuz, ve arzununa göre pulbiber, karabiber ve kekiği etinize ekleyip, güzelce karıştırdığınızda kurban etinizin kavurma işlemi de sona ermiş oluyor.

Yanına nefis bir de pilav yapmak isterseniz, en kolay anlatımlı tariflerine Üşengeç Şef'den adım adım resimli Sade Pilav tarifi veya Şehriyeli Pilav Tarifi'ne tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Haydi afiyet olsun:)

 
 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..