Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Noel Baba kimdir, nerelidir, ne zaman yaşamıştır?

Noel Baba kimdir, nerelidir, ne zaman yaşamıştır?
 

Yılbaşının heyecanla beklendiği yılın son gününde büyük-küçük herkesin aklına takılan en büyük soru Noel Baba'nın kimliği...

Noel Baba kimdir, nerelidir?

Gerçekten Noel Baba diye bir şey var mıdır, yoksa tamamen efsanevi, üretilmiş bir hikâye midir? 

Noel Baba; Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara'da  (Bugünkü Demre) M.S. 300'e doğru doğmuş. Zengin bir buğday tüccarının oğlu Nicholaos'ın daha gençlik yıllarında bile mucizeler yarattığına inanılırmış. 

Babasından kalan büyük mirası yardım işleri için harcayarak çevresindekilerin gönlüne taht kurmuş. Çünkü yardım ederken kimliğini saklayıp kimselerin gururunu kırmamaya hep özen göstermiş.

Yani bu günün Noel Babaları(!) gibi gündüz gözü kömür yüklü kamyonları, tırları kapının önüne dayayıp, bağıra bağıra yapılan yardımı ilan etmezmiş!

Eh ne de olsa hemşerim. Antalya’dan böyle güzel insanlar hep çıkmıştır..!

Biz hikâyemize devam edelim. Fakir bir kızın çeyiz parasını evin bacasından atmasıyla da o ünlü Noel-baba hediyeleri, şöminelerle ilintileri başlar.

İkonalarda ve resimlerde de Nicholaos'ın üç altıntop ile gösterilmesi bu yüzdendir.

"Noel-baba Anadolu'nun bağrından çıkma iyilik timsali bir insandır. "

Üstelik hayatında belki de hiç kar görmemiş, kızağa binmemiş, rengeyiğini de hiç bilmemiş...

Olsun sevgiyi, dostluğu ve barışı çağrıştırıyor ya varsın kızağa binmesin ne çıkar?

Ren Geyiklerini karla kaplı karşı ovalara sürmesin, o sevginin timsali olarak tüm dünyadaki erişilmez yerini alacaktır.

Santa Claus olarak bilinen Noel Baba'nın kemikleri Demre'deki mezarından 1807'de İtalya’nın Bari kentine kaçırılmıştı. Ancak bu kaçırma onu hiçbir zaman İtalyan yapmamıştır. Hala Demreli Nicholaos olarak bilinmektedir.

Günümüzdeki Noel Baba imajı, karikatürist Thomas Nast’ın 1863 yılında Harper’s Weekly dergisinde yayınlanan çizimlerine dayanmaktadır. Nast’ın çizimleri ise 1822’de Amerikalı şair Clement Clarke Moore’un yazdığı kabul edilen ve ölümünden sonra kendisine atfedilen, “A Visit from Saint Nicholas” (Aziz Nikola’nın Ziyareti) ya da “Twas the Night Before Christmas” (Noel’den Önceki Geceydi) olarak bilinen şiirden esinlenmiştir.

En popüler Noel Baba imajı, çizer Haddon Sundblum’un, 1931 yılından itibaren Coca-Cola şirketi için hazırladığı çizimlerle son halini almıştır ve  Sundblum’un Noel Baba’sı, şişman, beyaz sakallı, uçları beyaz kürklü kırmızı bir kıyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumuşak kırmızı şapkalı hal almıştır.

Gördüğünüz gibi Noel Baba bölgelere, iklimlere göre renk değiştirmekte ve kullandığı araçlar da bölgesel olarak değişime uğramaktadır.

Noel Baba ile ilgili tek gerçek ise; onun Anadolu topraklarında doğup, yaşadığı.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..