Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Turist Rehberi Sinan Tortum

http://blog.milliyet.com.tr/turistrehberi

15 Şubat '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Norveç'in Yüzbin Türk İstediği Haberi Üzerine

Norveç'in Yüzbin Türk İstediği Haberi Üzerine
 

Norveç'in iklimine dikkat, yaz kısa


Bugün basının gündemine bomba gibi düştü haber. Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen’in Türkiye ziyareti sırasında, ele alınan konulardan birinin Norveç’in 100.000 kişilik işgücüne ihtiyaç duyduğu medya organlarınca gündeme getirildi. Eminim, Türkiye’deki işsiz ve genç bir sürü insan da Norveç hayalleri kurmaya başladı.

Yapılan resmi görüşmeler, muhakkak ki az da olsa bir doğruluk payına işaret ediyor. Ne var ki, Türkiye olarak bu gelişmeyi üzerimize tamamıyla almamız, yanlış bir başlangıç. Bu açıdan, medyamız sanki Türkiye Norveç’teki bu işgücü açığını tamamıyla karşılamaya hazırlanacakmış gibi yanlış bir yönlendirmeye aracılık ediyor.

Geçmiş dönemlerde, eğitim amaçlı olarak Norveç’te bulunduğumdan ve az da olsa oradaki düzeni tanıdığımdan, bu son gelişmeye çok ama çok temkinli bakıyorum. Her şeyden önce, 60lı, 70li yıllardaki “gel, kim olursan gel” tavrı yok Avrupa’da. Bu Norveç için de geçerli. Günümüzde, Norveç’te örneğin doktor veya fizyoterapist olarak çalışma hakkı kazanabilmek için, eğitim ve tecrübenizi ortaya koyan belgelendirmelerin çok detaylı olarak sunulması gerekiyor.Bunu baz alarak, belgelerin resmi tercümeden geçirilmesi vb. çok masraflı ve zorluklu süreçlerden geçmek gerekiyor ve sunduğunuz yeterlilik ve uzmanlığın Norveç iş pazarında ihtiyacı tam karşılıyor olması gerekiyor.

Bu durumda, tavsiyem, fazla büyük ümitlere kapılınılmaması ve bu zorlu başvuru sürecine hazır olunulması. Değil 100.000, birkaç bin insanımıza Norveç’te istihdam sağlar ve onları işsizlikten kurtarırsak ne ala! Yine de temennim, benim haksız çıkmam yönünde…

Bu arada, internet sitelerindeki yorumları biraz da eğlence amaçlı okuyorum. Türk insanının mizah gücü oldukça kuvvetli. “ Gitmek isteyenler varsa benden söylemesi; senenin yirmi günü yaz, depresif havası var” Norveç’teki ağır iklim şartlarına işaret ediyor. “ Vay Norveç’in haline. Zaten nüfusları da az. Bize ayak uydururlar yakında” benzeri yorumlar da var.

 
Toplam blog
: 19
: 4205
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Norvecce-Ingilizce Turist Rehberi olarak, yaşadıklarımı, düşüncelerimi ve özlemlerimi iddiasızca ..