Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '10

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Nükleer enerji istemiyoruz!

Nükleer enerji istemiyoruz!
 

Çocuklara kıymayın efendiler. Bulutlar adam öldürmesin..


Rusya ile hükümet arasında atılan nükleer imzalar, bizi adım adım enerji çöplüğü olmaya götüren sürecin üzerine tüy dikti. Bir taraftan kömür, doğalgaz, diğer taraftan nükleer; ağızlarda ise hep aynı cümle 'Türkiye'nin ihtiyacı'. Türkiye’nin ihtiyacı daha kirli, daha pahalı ve bağımlı bir enerji sistemi mi?

Hükümetin bize 2020 yılı için öngördüğü resim; Avrupa’nın en çok karbon salımı yapan, güvenlik anlamında büyük soru işaretleri oluşturan bir yer lisansına sahip Akkuyu’da atıklarının ne olacağı belli olmayan bir nükleer santrale sahip, daha fazla kömür, daha fazla doğalgaz alan bir Türkiye..

Yapılan anlaşma küçük siyasi hesaplardan ve birilerinin ceplerini doldurmaktan öteye gitmiyor. Bize çıkartılan fatura 53 milyar dolarken, enerji ihtiyacımızın %4’ü karşılanıyor. Bizden 40 yıl boyunca bu yüklü faturayı ödememiz, santralin ömrü tamamlanıp da Rosatom Akkuyu’dan ayrıldığında, bütün atıklarla ve yüksek düzeyde radyoaktif hurda yığını ile başbaşa kalmamız bekleniyor..

Anlaşmanın zaruretle veya kalkınma ile hiçbir alakası yok; alınan karar politik. Türkiye 2020 yılında, hiçbir ek maliyet ödemeden, 17 nükleer reaktöre denk enerjiyi temiz enerjilerden, yenilenebilir enerji kaynaklarından ve enerji verimliliği çözümlerinden karşılayabilir. Hatta böyle bir sistem 2050 yılına gelindiğinde kWs başına 2 sent daha ucuza gelecek..

Temiz enerjiler enerji güvenliğinin, ucuz enerji üretiminin ve daha fazla istihdamın tek çözümü; bu sebeple bir kez daha hükümete ampulünü rüzgarla yak diyoruz. Hatta ampulünüzü ve 1950’lerde kalmış, nükleer enerjiyi hala uzay çağı teknolojisi sanan kafalarınızı da değiştirin- tasarruf yapın diyoruz..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya 'yla Akkuyu 'ya kurulması planlanan nükleer santral için anlaşma yaptı..

Bu anlaşma birkaç gün içinde Meclis’e sunulacak. Milletvekillerinin, buna hayır demesini sağlamazsak çok geç olabilir. Onlara yüzbinin üzerinde nükleer karşıtının da adının bulunduğu e-postayı gönder. Bu çılgınlığa son versinler..


e-mail 'in içeriği ;

Konu : Nükleersiz bir Türkiye için hayır oyu kullanın

Sayın Milletvekilim,

Başbakan Erdoğan’ın Rusya ile imzaladığı nükleer anlaşmayı ve önümüzdeki günlerde mecliste gerçekleşecek oylamayla ilgili gelişmeleri tedirginlik içerisinde takip ediyoruz. Bizi ve bizden sonraki nesilleri riske atacak bu anlaşmaya hayır diyerek, Türkiye’yi bu tehlikeden uzak mı tutacaksanız yoksa, yarınlarımızı ipotek altına mı alacaksınız?

Biz, 60 milyar dolarlık bir elektrik faturası ödemek istemiyoruz. Biz topraklarımızda pahalı ve tehlikeli olan atom enerjisini istemiyoruz. Biz enerjide Rusya veya başka herhangi bir ülkeye daha da bağımlı olmak istemiyoruz.

Sizi, vatandaşlarınıza/oy verenlerinize karşı sorumlu ve temiz bir Türkiye için cesur davranmaya davet ediyoruz. Lütfen 100.000 'den fazla kişinin çığlığına kulaklarınızı tıkamayın. Nükleersiz bir Türkiye için hayır oyu kullanın!

Türkiye için sen de harekete geç!.. Meclisteki tüm milletvekillerine ulaşacak e-mail'e imzanı at;

http://nukleer.greenpeace.org/


17.Haziran.2010
Kerem Porazan

 
Toplam blog
: 59
: 14527
Kayıt tarihi
: 17.12.09
 
 

İmgelemelik 'ten düştüğü 6.Mayıs.Bindokuzyüz... ~ fi tarihinden bu yana; Sonsuzluk 'da insan.. Yüre..