Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
İnançlar
 

OBON Geçmişlerin ruhu evlerini ziyarete geliyor .

OBON  Geçmişlerin ruhu evlerini ziyarete geliyor .
 

BUTSUDAN


Kayınvalidemin evinde bir iki gündür bir telaş bir telaş. Ben işim nedeniyle yardım edemedim. Ayrıca etmek istesem de ne yapmak gerektiğini bilmiyorum. Ben yabancıyım ama eşim de bilmiyor .

OBON için tüm telaş. Budist altarının temizlenmesi, taze çiçeklerin yerleştirilmesi ve daha bir dolu iş. Kayınpederim ailenin büyük oğlu. Bu nedenle evde büyük bir altar vardır. O evde yaşayıp ömrünü tüketenlerin ruhunun bugünden başlayarak bir iki gün evi ziyarete gelirlermiş. Budist rahibi bugün gelip gerekli duaları yapmış.
Akşam serinliğinde mezarlığa gidilip taşların yıkanması çiçeklerin tazelenmesi gerekli. Tabi dua da eksik olmayacak. Elde taşınan kağıt fenerin içindeki mum yakılıp eve getirilip pencere kenarına asılır. Ruhların o ışığı takip ettiği söyleniyor.

Evde altarın önünde ailenin yetiştirdikleri sebzeler ve küçük çanaklarda pirinç ve yakınların getirdiği içinde tatlı vs olan kutular yerleştirilir.

Bir yabancı , arkadaş bile demek istemiyorum, alay etmişti açıklama yaptığımda ." Ruhlar yiyemez ki neden böyle sergiliyorlar." demişti . BİZ İNSANLAR NE ZAMAN BAŞKALARININ INANCINA SAYGI DUYMASINI ÖĞRENECEĞİZ ACABA ?

İnanmak için kimse zorlanmıyor. Ve her dinde ölenlerin ruhu için mutlaka belli ritueller yapılır ve dualar edilir. Bu ülke insanının büyük bir kısmi bu geleneği sürdürmeye çalışıyor. Ancak aile yapısındaki değişiklik ve şehirleşme ile bu gelenek neredeyse küçük yerleşim merkezlerinde daha ayrıntılı yapılıyor .

Bu dönemin bir özellliği ise evden ayrılıp büyük, şehirde yaşayan çocukların babaevini ziyarete gitmeleri. Yollarda trafik yoğunlaştı trenlerde bilet bulmak zor. Günler öncesinden alınır biletler. Yakın zamanda bu tür tatilleri yurtdışına geziye giderek geçiren ailelr çoğunlukta. Bu yıl petrole ardarda gelen iki zam uçak bileti fiyatının artmasına neden oldu. Yurt içi gezilerin daha çok olacağı söyleniyor.

Bu tür günler yılda iki kez var biri yılbaşına denk gelen OSHOGATSU, diğeri şimdi yaşadığımız OBON . Ailenin bir araya gelmesi için bir vesile. Giderek birbirinden bağımsız yaşam sürdüren ailenin bir araya gelmesinin yararsız olduğunu düşüneniniz yoktur sanırım, ayrıca geçmişlerin ruhu için dua okunmasının ne zararı var ki . ONLAR VARDI Kİ ŞİMDİ BİZ VARIZ.

İnanç farklı olabılir ama temelde ortak yön bulmak olası ..

SAYGILARIMLA

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..