Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '20

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Obsesif kompülsif bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), her yaştan ve yaşam tarzından insanı etkileyen ve bir kişi bir obsesyon ve zorlama döngüsüne yakalandığında ortaya çıkan bir ruh sağlığı bozukluğudur . Takıntılar, yoğun şekilde üzücü duyguları tetikleyen istenmeyen, müdahaleci düşünceler, resimler veya dürtülerdir. Zorlama, bir bireyin takıntılardan kurtulmak ve / veya sıkıntısını azaltmak için giriştiği davranışlardır.
 
Obsesif-Kompulsif Bozukluk nedir?
 
Hiç ne kadar görmezden gelmeye çalışsanız da tekrar etmeye devam eden bir düşünceniz oldu mu? Ya da bazen belirli bir aktivite veya rutin için bir takıntı geliştirdiğinizi hissediyorsunuz?
 
Uzmanlar, takıntıları istenmeyen, tekrarlanan ve ısrarcı düşünceler, anılar, imgeler veya dürtüler olarak tanımlar.
 
Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan kişiler için obsesif düşünceler kaygı ve sıkıntı yaratabilir. Sinir bozucu, kaygı yaratan bir düşünceyle uğraşırken günlük aktivitelerine devam etmek zor olduğundan, OKB'si olan insanlar genellikle kompulsif davranışlarla telafi ederler.
 
Zorunlu davranışlar, ısrarcı ve tekrarlayan eylemler veya kaygıyı azaltan ve bir tatmin veya rahatlama duygusu yaratan 'ritüeller'dir.
 
Obsesif kompulsif bozukluk, kişinin sürekli, kontrol edilemeyen düşüncelere (obsesyonlar) ve ardından tekrarlaması gereken davranışlara (kompulsiyonlar veya 'ritüeller') sahip olduğu uzun süreli bir durum olabilir.
 
Bu rahatsızlığa sahip kişiler obsesif düşünceler, kompulsif davranışlar veya her ikisini birden yaşayabilir.
 
Obsesif-Kompulsif Bozukluğun Belirtileri
OKB'nin semptomları, iş, okul, ilişkiler ve kişisel gelişim gibi yaşamın tüm yönlerine müdahale edebilir.
 
OKB'yi karakterize eden iki belirti vardır: obsesyonlar ve kompulsiyonlar. Ama bu semptomların nasıl görünebileceğini anlamak için biraz zaman ayıralım.
 
Takıntılar:
 
Kir, mikrop, mikrop ve kontaminasyon korkusu
Başkalarını incitmek için kontrol edilemeyen dürtü
Başkalarının güvenliği için abartılı sorumluluk duygusu
Cinsellik veya din ile ilgili yoğun ve genellikle garip düşünceler
Korkunç bir şeyin olacağına dair sürekli his
Kontrol edilemeyen her şeyi mükemmel yapma arzusu
Zorunluluklar:
 
Yıkama, durulama ve temizleme
Saplantılı el yıkama
Nesneleri belirli bir sıraya göre sayma veya düzenleme
İstifçilik
Takıntılı dua
Her şeyi tekrar tekrar kontrol etmek
Bir düşüncenin veya dürtülerin takıntılı olarak kabul edilebilmesi için tekrarlayıcı, ısrarcı ve müdahaleci olması gerekir. Aynısı zorlayıcı davranışlar için de geçerlidir. 
 
Obsesif-Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
OKB ile mücadele eden hastalarla uğraşırken, akıl sağlığı uzmanları ilaç, psikoterapi veya her ikisinin bir karışımını önermektedir.
 
Psikoterapi
 
Obsesif-kompulsif bozukluğu tedavi etmek için en sık kullanılan yaklaşımlardan biri bilişsel-davranışçı terapidir (CBT).
 
Bu yaklaşım, OKB'si olan kişilerin takıntılı düşüncelerinin mantıksız doğasını anlamalarına ve tehlike, kontrol ve durumlarıyla ilgili olabilecek diğer hususlar hakkındaki temel inançlarına meydan okumalarına yardımcı olur.
 
Zorlayıcı davranışları yönetmek için, hastalar maruz kalma ve yanıtları önlemeye teşvik edilir. Bu, kendilerini yavaş yavaş kaygı uyandıran uyaranlara maruz bırakmayı ve kaygıyı azaltabilecek herhangi bir zorlayıcı davranıştan kaçınmayı içerir.
 
İlaç tedavisi
 
Birçok sağlık uzmanı, obsesif-kompulsif bozukluğun kısmen nörokimyasal dengesizliklerin bir sonucu olduğuna inanır. İşte bu nedenle, OKB hastalarının obsesif düşünceleri ve kompulsif davranışlarıyla başa çıkabilmelerinin bazen tek yolu farmakolojik tedavilerdir.OKB'si olan kişiler için, psikiyatristler beyin tarafından üretilen nörotransmiterlerin miktarını değiştirmek için tasarlanmış ilaçlar reçete ederler.
 
RUH SAĞLIĞI PROFESYONELİNİ NE ZAMAN GÖRMELİ
 
Ruh sağlığı sorunları gerçek, yaygın ve tedavi edilebilir. Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı'na (NAMI) göre 5 yetişkinden 1'i akıl hastalığı geçiriyor ve bunların% 20'si ciddi kabul ediliyor. 6-17 yaşındakilerin% 17'si ruh sağlığı bozukluğu yaşıyor. Yani hatırlanması gereken ilk şey şudur: Yalnız değilsiniz.
 
Bir akıl hastalığından muzdarip olduğunuzu hissediyorsanız ve özellikle bu sorunlar sizi hayatı dolu dolu yaşamaktan veya kendinizi hissetmekten alıkoyuyorsa, muazzam bir fark yaratabilecek profesyonel yardım almak isteyebilirsiniz.
 
Ve açık olmak gerekirse, yardım almayı haklı çıkarmak için bir kriz yaşamanıza gerek yok. Aslında, sorunları erkenden ve hayatınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olmadan önce belirlemek ve ele almak tedavi açısından avantajlı olabilir. Her iki durumda da cesaretli hissetmeli ve nasıl hissediyorsan yardım isteyebilirsin.
 
Lisanslı terapist gibi akıl sağlığı uzmanları, aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde yardımcı olabilir:
 
Sorunların nerede, ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını belirlemenize yardımcı olur
Belirli semptomlar ve sorunlar için başa çıkma stratejileri geliştirin
Dayanıklılığı ve öz yönetimi teşvik edin
Olumsuz davranışları belirleyin ve değiştirin
Olumlu davranışları belirleyin ve teşvik edin
Geçmiş travmadan kaynaklanan acıyı iyileştirir
Hedefleri ve ara noktaları belirleyin
Özgüven inşa edin
Zihinsel sağlık sorunlarının tedavisi ve özellikle psikoterapi (bazen 'konuşma terapisi' olarak da bilinir) sıklıkla insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine, yönetmelerine ve hatta semptomlarından kurtulmalarına yardımcı olur. Örneğin, depresyon tedavisi gören insanların% 80'inden fazlasının maddi olarak iyileştiğini biliyor muydunuz ? Veya panik bozukluğu tedavisi % 90 başarı oranına sahip mi?
 
Diğer tedavi seçenekleri, bazı durumlarda psikoterapi ile birlikte uygulandığında oldukça etkili olabilen ilaçları içerir.
 
Peki psikoterapi nedir? Bir akıl sağlığı uzmanıyla sorunlarınız ve endişeleriniz hakkında konuşmayı içerir. Bireysel, grup, çiftler ve aile seansları dahil birçok şekilde olabilir. Çoğu zaman, insanlar terapistlerini başlangıçta 50 dakika boyunca haftada bir görürler ve daha sonra zaman geçtikçe ve sorunlar azaldıkça sıklığı azaltılır. Özel durumunuza ve tepkinize bağlı olarak tedavi birkaç hafta kadar kısa veya birkaç yıl kadar uzun olabilir.
 
Yardım almanın bir zayıflık işareti olduğunu asla düşünmeyin. Değil. Aslında, yeniden siz olmak ve hayatınızı yeniden düzene sokmak için gerekli adımları atmak bir güç ve olgunluğun işareti olabilir.
 
OKB Testi Başla
 
Toplam blog
: 70
: 1658
Kayıt tarihi
: 06.08.12
 
 

Psikoterapist / Hipnoterapist - Yüz ve Vücut Dili Analisti - Yazar - Gezgin ..