Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Öğrenci Kredi Kartı Nedir?

Geleneksel söylemler, üniversite öğrencilerinin kredi kartlarından uzak durmaları gerektiği noktasında buluşuyor. Bu söylemler, üniversiteli genç yetişkinliklerin yüksek faiz ile borçlanmamaları fikri üzerinde duruyor, ki bu çok da yanlış değil.

Peki öyleyse öğrenci kredi kartları gerçekten de uzak durulması gereken finansal araçlar mı? Bu soruyu net ve kısa bir şekilde cevaplamak gerekirse, kesinlikle hayır. Zira kredi kartları doğru bir şekilde kullanıldıklarında çok değerli finansal araçlar olabilir.

Bilindiği gibi, kredi notu (1) diye bir puanlama sistemi var ve puanlama sistemi çoktan finansal yaşamımıza girmiş durumda. Bir konut kredisine ya da bir ihtiyaç kredisine başvuru yaptığımızda, gelir ve borç gibi faktörler de hesaba katılarak, kredi notumuz bu kredileri alıp alamayacağımızı belirliyor.

Kredi notlarımız kredili ödeme alışkanlıklarımız ve mevcut borç limitlerimiz gibi belli başlı faktörler ışığında hesaplanıyor. Bu finansal hareketleri oluşturmadığımızda hesaplama yapılamıyor ve kredi notumuz oluşmuyor. Böyle bir durumda da haliyle kredi başvuruları olumsuz sonuçlandırılıyor, ta ki ödeme alışkanlıkları gibi hareketler takip edilebilip bir kredi geçmişi oluşana dek.

İşte bu noktada öğrenci kredi kartları büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü düşük limitle tanımlanan bu kartlar genç yaşta iyi bir kredi geçmişi ve kredi notu oluşturmak için mükemmel bir yol haline geliyor. Üstelik bu kredi kartlarını almak için gelir belgelemek gerekmiyor.

Ancak tabii ki, öğrenci kredi kartlarının sağladığı avantajların yanı sıra olası dezavantajların da farkında olmanız gerekiyor. Örneğin, kredi kartı limitinizin tamamını kullanmanız, ödemelerinizi geciktirmeniz ve ödeyebileceğinizden çok daha fazlasını harcayıp hiç ödeme yapamamanız durumunda kredi notunuzu mahvedebilirsiniz ve bunu telafi etmek için yıllarca çaba göstermeniz gerekebilir.

Öğrenci Kredi Kartı Nasıl Seçilir?

Türkiye’deki en büyük bankalar öğrenci kredi kartları (2) sunuyor. Üniversite öğrencileri için oluşturulan bu kredi kartları, ödül puanları ve nakit avans gibi standart kredi kartlarına benzer özelliklere sahip oluyor.

Üniversite öğrencileri genellikle bir kredi geçmişine sahip olmadıkları için, çoğu zaman bankalar tarafından yüksek riskli olarak görülüyor. Bu nedenle, öğrenci kredi kartlarına başlangıçta daha düşük limit tahsisi yapılıyor.

Öğrencilerin genellikle banka çalışanları tarafından kampüslerde kredi kartı bombardımına tutulmaları bir sır değil. Ancak aceleci davranmadan önce araştırma yapmanız her zaman çok daha karlı bir yaklaşım olacaktır. Zira her kredi kartı ihtiyacınıza yönelik özellikler sunmayabilir. Bu yüzden başvurunuzu tamamlamadan önce ayrıntıları gözden geçirmeniz ve kredi kartı özelliklerini incelemeniz faydalı olacaktır.

Öğrenci Kredi Kartlarının Faydaları

Öğrenci kredi kartları doğru ve sorumlu bir şekilde kullanıldığı takdirde, genç yaşta iyi bir kredi geçmişi oluşturmak için mükemmel bir yoldur.

Özellikle gelecekte bir ev veya araba satın almak için kredi çekmeyi düşünüyorsanız, iyi bir kredi geçmişi oluşturmanız önemlidir. Bir öğrenci kredi kartı, size bu avantajı sağlayabilir. Ancak kredi kartınızı sorumsuzca kullanmak kredi geçmişinizi olumsuz hatlara oturtabilir ve bunun da telafisi yıllar alabilir. Bu nedenle, her ay kredi kartı borcunuzu düzenli bir şekilde ödemeniz ve her ay ödeyebileceğinizden daha fazlasını harcamamaya dikkat etmeniz gerekir.

Bununla birlikte, standart kredi kartlarında olduğu gibi, öğrenci kredi kartlarında da ödül puanları kazanabilirsiniz. Ayrıca, kredi kartınız sayesinde özel kampanyalardan faydalanabilir ve alışverişlerde taksit özelliklerini kullanabilirsiniz.

Öte yandan yemek, ders kitapları ve ulaşım ücretleri hususunda da paraya ihtiyaç duyduğunuz ama nakit akışınızın sıkışık olduğu dönemlerde de kredi kartınızı kullanabilirsiniz. Ancak tüm masrafları karşılayıp aylık kredi kartı borcunuzu ödeyebileceğinizden emin olmak için bütçenizi dikkatle izlemeyi ihmal etmemeniz gerekir.

(1) https://www.kkb.com.tr/urunler/findeks-kredi-notu

(2) https://konupara.com/?p=190

 

 
Toplam blog
: 2
: 91
Kayıt tarihi
: 23.07.19
 
 

.. ..