Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Duygu Külünkoğlu Meriç

http://blog.milliyet.com.tr/cizimim

21 Kasım '12

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Öksürük!

Öksürük!
 

Öksürük kabus değil


Bu aralar malum havalar soğudu. Ve annelerin sıklıkla sorduğu soru şu “Öksürüyor ne yapmalıyım? ”

Her şeyden önce ben doktor değilim. Yazacaklarım sadece bir annenin tecrübelerinden ibaret. Eğer çocuğunuzun hastalığı ile baş edemiyorsanız mutlaka doktora gidin. Eger öksürüge siddetli karin agrisi veya döküntü eslik ediyorsa hemen doktorunuzu arayin.

Öksürük ile ilgili bir kaç öneriyi aşağıda bulabilirsiniz. Bu öneriler eski doktorumuzun bize kazandırdığı tecrübelerin bir bileşimi. Kendisine çok teşekkür ediyorum bir kez daha.

Öksürüğün bir çok nedeni olabilir. Grip, alerji, reflü ve ciddi diğer hastalıklar. İlk önce çocuğun neden öksürdüğünü belirlemek lazım. Eğer öksürük yeni başladı ise hiç telaşa gerek yok. Genelde sadece ufak çaplı bir griptir. Burun tıkalı ise ilk önce onu açmakla başlayın işe. Burun nasıl açılır, güzel bol buharlı bir banyo ile. Akşam yatmadan önce güzel uzunca bir banyo yaptırın. Ateş varsa ateşi düşürmek için de banyo oldukça faydalı olur. Ancak banyo ısısı yüksek olmamalı. Ateşi düşürmek için ılık olmalı. Banyoda burnunu güzelce temizleyin. Banyodan sonra iyice kurulayıp sıkıca giydirdiğimiz çocuğu hafif serin bir odada tutun. Oda sıcaklığı 21 dereceyi geçmesin. Çünkü sıcak sinüsleri şişirecek ve burundan nefes almayı daha da güçleştirecektir. Ev kaloriferli ise odayı nemlendirmek için kaloriferin üzerine ıslak havlu koyulmalı. Oda fazla kuru ise bu da öksürük için zemin hazırlar.

Çocuk öksürüyor diye hemen öksürük şurubu vermeyin. Eğer doktora gitti iseniz ve doktor öksürük şurubu önerdi ise ona Belçika’da 6 yaşın altındaki çocuklara öksürük şurubu vermenin yasak olduğunu hatırlatın. Çocuğun yaşına göre bitki çayı hazırlayın. Çok daha etkili ve güvenli olur. Eğer bebekse sadece ıhlamur çayı ve çay kaşığının ucu ile bal olabilir. Bebek çok küçükse bal da koymayın. Eğer çocuk 2 yaşından büyükse, adaçayı ve ıhlamur karışımı yapın. 3 yaşından büyükse hatmigül çiçeği de öksürük için oldukça iyi.

Uyuduğu oda en fazla 19 derece olmalı. Oda iyi havalandırılmış olmalı. Hatta dışarıda kar bile olsa cam hafif açık olursa çok daha iyi olur.  Tabi ev sobalı ise camı açmayın, içerisi aşırı soğuyabilir. Çocuğun üzerini açmaması ve üşümemesi için penye uyku tulumu giydirebilirsiniz.

Eğer burun akıntısı banyodan sonra da devam ediyorsa yatmadan önce burnu açmak için burnuna serum fizyolojik sıkabilirsiniz. Bu burnu açacak ve geniz akıntısına engel olacaktır.

Öksürüğün nedenlerinden biri de reflüdür. Eğer çocuk gece besleniyorsa veya yatmadan hemen önce yedi ise bu reflüye neden olur ve boğazdaki tahriş nedeni ile öksürük başlar. Gece yatmadan en az 1 saat önce yemek yemeyi kesmelidir. Gece yatmadan önce içilen süt de buna dahildir. Özellikle süt salgıları arttırdığı için öksürüğü daha da arttırır. Sut derken anne sütünden bahsetmiyorum. Çünkü anne sütü ayni zamanda antikorlarida barindirdigi icin cok faydalidir. Hala anne sutu alan bir bebekse bol bol sut verilmelidir. Eğer reflüden dolayı öksürük varsa çocuğun yastığı yükseltilmelidir. İki yastığı üst üste koyarak yükseltebilirsiniz.

Eğer çocuk öksürüyorsa vücudunda bir rahatsızlık var ve bununla savaşıyor demektir. Bu savaşı daha çabuk kazanabilmesi için ona yardımcı olmamız gerekiyor. Eğer çocuğun iştahı yoksa onu zorlamayın. Çok yemek yemek sanılanın aksine vücudu yorar. Bu nedenle hasta olan insanlar otomatik olarak yemeden içmeden kesilir. Bu dengeyi zorlayarak bozmamalıyız. Eğer çocuk bir şeyler yiyebiliyorsa abur cubur ve meyveyi kesmelisiniz. Sadece sebze yemeli. En az 1 hafta sebze diyeti uygulayın. Et ve tavuk da yememeli. Bol sıvı tüketmeli. Çorbalar ve bitki çayları ile desteklenmeli. Eğer kreşe gidiyorsa bir kaç gün göndermemekte yarar var. Çünkü oradan kapacağı başka bir mikrop ile savaş ikiye katlanacak ve iyileşmesi daha da güçleşecektir.

Bol açık havaya çıkılmalı ve temiz havada hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Alışveriş merkezi gibi insan sayısının çok olduğu havalandırmanın yapay yollarla yapıldığı yerlerden uzak durulmalı.

Sıklıkla duyduğum ama hiç başımıza gelmeyen bir durumda öksürüğün ciğerlere inmesi !! İnanın bu ne demek bilmiyorum. Tek bildiğim 4 senedir yukarıda yazdıklarımı uyguladım ve 2-3 günü geçmedi öksürükleri oğlumun. Doğal olarak da ciğerlere inmedi. Bu nedenle bu durum hakkında bilgim yok. Umarım hiç ihtiyacımız da olmaz.

Umarım anneler bu yazdıklarımı uygulayarak miniklerin rahatlamasını sağlarlar. Ancak ateş 3 günü geçerse ve öksürük inatçı çıkar ve bütün bunlara rağmen geçmezse mutlaka doktora gitmelisiniz.

 
Toplam blog
: 6
: 944
Kayıt tarihi
: 10.08.12
 
 

Stajer olarak görev yaptığım meslek annelik, uzman olduğum kariyer ise grafikerlik. Stajerlik hay..