Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '07

 
Kategori
Sağlık
 

Öksürük

Kış geldi. Biraz geç kalsa da artık etkisini göstermeye başladı. Bir ısınıp , bir soğuyan havanın etkisiyle herkes gripten ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından yıkılmış durumda. Tabii bu durumdan en çok etkilenenlerde çocuklar. Hele hele bir de kreşe gidiyorlarsa bu grip hali kaçınılmaz.

3, 5 yaşında bir oğlum var. O da grip furyasından nasibini alanlardan ve tabi sonrasında babası ve bende yataklık olduk.
Televizyon programımın içeriği sağlık olduğundan dolayı hep doktorlarla ve sağlık personeli ile içiçeyim .Geçtiğimiz hafta programıma sevgili Kaya amcam konuk oldu. Çocuk Hastalıkları ve Saglığı uzmanı Dr. Kaya Ayran. İzmir onu çok iyi tanıyor. Hiç bir programıma çikolatasız gelmez. Ondan dolayı o benim Kaya Amcam. Çocuklarda Öksürükten bahsettik programda.
Biz anneler genelde çocuklarımız öksürdüğü zaman hep neden öksürüyorsun çocum, öksürme gibi tepkilerde bulunuruz.

Oysa ki bu o minişlerin elinde olan bir şey değil ki.Bu aslında bir refleks.
Çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden olaylardan birisi. Çocuk yorulur, aile üzülür, uykular bölünür ve bu böyle devam eder.
Öksürüğün sebebini bulmak bazı durumlarda zor olabiliyor. Bir sürü neden sayılabilir.Asıl tanımı ile öksürük ciğerleri bakteriler, virüslerden koruyan bir savunma mekanizması.

Normal koşullarda burundan başlayarak akciğerlere kadar uzanan solunum yolunun üst tabakası toz, bakteri, virüs ve diğer yabancı cisimleri yakalayan ince bir mukus tabakası ile kaplıdır. Çocuklarda yaklaşık olarak günde 0, 5 litre mukus yapılır.Cilia adı verilen çok küçük tüy gibi yapılar bu mukusu korumaya çalışır ve solunum yollarına giren yabancı içeriği küçük süpürgeler gibi hareket ederek dışarıya atar.Çocukta solunum yolu enfeksiyonu başladığında ciliaların bu doğal temizleme hareketleri ortadan kalkar.
Solunum yolları da kendisini etkileyecek yabancı cisimlerden korunmak için daha da kalın bir mukus tabakası oluşturmaya başlar.İşte öksürük ciliaların hareketlerinin bozulduğu bu ortamda solunum yollarının temizliğini sağlamak için ortaya çıkar.Ciliaların hareketlerini yeniden düzenleyebilmek için enfeksiyon geçtikten haftalar sonrasına kadar çocukta öksürük sürebilir.

Evde sürekli sigara dumanına maruz kalan çocuklar, tozlu bir ortamda bulunan ve evcil hayvanlarla birlikte aynı evi paylaşan çocuklarda öksürük problemi ile karşılaşmak daha olasıdır. Eğer öksürükle birlikte sarı veya yeşil burun akıntısı varsa, nefeste kötü kokuyorsa genellikle doktorlar sinüzitten şüphelenebilir.
Solunum yollarına küçük cisimlerin kaçmasıda öksürüğe sebep olabilir. Onun için fındık, fıstık, boncuk ... gibi küçük cisimleriortada bırakmamanızı öneririm.
Kısa, kuru ve hırıltılı öksürük astım, bronşit veya zatürrede ortaya çıkar.
Balgamlı öksürükler ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluşur.
Boğmaca ve krup ta da kendine özgü öksürük sesi vardır.
Krup belirtileri çok ani başlangıçlıdır. Genellikle çocuk yatağa giderken herhangi bir sıkıntısı yoktur.
Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır.
Öncesinde burun akıntısı olabilir. Hafif ateş görülebilir. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur,
sesi boğuk, kabalaşmıştır.
Ve anne babalar dikkat çocuklarınıza doktora danışmadan ilaç kullanmayın tabii ki. Öksürük için mutlaka doktorunuza başvurun.Ama tabii evlerinizde gerçekleştirebileceğiniz küçük bir önerim olabilir sizlere. Hani kocakarı ilacı derler ya . Kocakarı mocakarı iyi geliyor işte ... Balgam söktürücü bir bitki takviyesi . YApın faydasını göreceksiniz.

Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turbun üstünden kapak olacak şekilde kesinPAtlıcan oyacağı ile içi oyup boşaltın.
Kabuğunu soymayın sadece iyice yıkayın. Küçük bir kasenin içine oturtup içini ağzına kadar balla doldurun.
8 - 9 saat sonra balın etkisiyle turbun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kasenin içine akıyor.
İşte bu suyu çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içirin . İçimi fena sayılmaz.
Birkaç kez bal ilave etmeniz gerekebilir. Suyu iyice çıksın diye.
2-3 gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlayabilirsiniz. Çünkü ilki suyunu kaybettiğinden buruşuyor ve salgısı azalıyor.

Şimdilik benden bu kadar. Herkese sağlıklı günler. Aman kendinize dikkat edin...

 
Toplam blog
: 21
: 1643
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

İzmir 1975 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi buca eğitim fak. biyoloji öğretmenliği mezunuyum...