Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

04 Eylül '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Okul Bahçesi İçin Bitkiler

Okul Bahçesi İçin Bitkiler

Okullar açıldı, açılıyor derken… okul hazırlıkları son suratle hızlandı. Haliyle çocuklarda, gençlerde, velilerde tatlı bir telaş başlanıldı. Bu tatlı telaş zamanla yerini uyum ve uygunluk anlarına dönecektir. Öğretmenlerin, öğrencilerin ve okul görevlilerinin günlerinin büyük bir kısmı okulda geçirdikleri için ve onların psikolojik ve sosyolojik sağlıkları açısından okul bahçesi önemlidir. Bahçe, bitkilerin insanların en iyi dostlarındandır. Okul bahçesi dinlenme alanı, rahatlama alanı ve etkinlik alanıdır. Bu alanın daha sağlıklı olması için bitkilendirme şarttır. Bu şartı yerine getirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Gelin bu noktalara hep birlikte gözden geçirelim.

Öncelikle her okulun bahçesinin büyüklüğü, formu, dizaynı, hava şartları, kullanım durumu farklıdır. Tasarım yapılırken bu farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

Okul bahçesine dikenli bitkiler konulmamalı.( kaktüs, berberis, güller….gibi).

Her daim yeşil bitkiler dikilmeli. Kartopu, alev çalısı, açelya, orman gülü, şimşir, pitosporum, abeliya, phormıum, ligustrum…gibi. Her daim yeşil bitkiler yılın her dönemi yapraklı olacağından özellikle okul zamanında zengin ve tok bir görüntü oluşturacaktır.

Gölge yapan bitkiler dikilmeli. Bir bitkinin gölge yapması için büyük ölçülerde olması gerekir. Bu sınıfa ağaçlar daha çok yakışır. Bu nedenle çınar ağacı, ıhlamur ağacı, akasya ağacı, akça ağacı… gibi ağaçlar dikilmelidir. Gölgesinde serinleyen çocuklar, öğretmenler, görevliler daha dinlenmiş olurlar.

Okul bahçesine mutlaka büyüklü küçüklü pergola, çardak veya oturma birimleri konmalıdır.

Havayı temizleyici kapasitede bitkiler dikilmelidir. Kış zamanlarında hava kirliliğinin artması sonucu nefes alma sorunları ve hastalıkları boy göstermektedir. Böyle durumlarda bitkilerin olması; kirli havadaki zehirli gazları azaltmasına neden olur ve fazla oksijen salınmasıyla insanlarda dikkati artırır, mutluluk hormonunun salgılanmasını destekler, hastalıklara karşı direnci arttırır, pozitif enerji verir. Akça ağaç, ıhlamur, akasya ağacı, ligustrum ağacı, kokar ağaç,dişbudak, kartopu, defne, karaçam, sarıçam, servi, sedir….gibi bitkiler dikilebilinir.

Okula bahçesi müsait ise çocukların uğraşabileceği, çiçek dikebileceği alanlar olmalı. Biz bunlara hobi bahçesi olarak da nitelendiriyoruz. Özellikle ders dışı veya ders kapsamında belli dönem aralıklarda Çocukların kendi yetiştirebilecekleri, çiçekler, sebzeler… olmalıdır. Bu işlem onlara hem davranışsal hem okul başarısı olarak çok şey katacaktır.

Koku veren bitkiler dikilmelidir. Lavanta biberiye, yasemin, melisa, adaçayı, osmantus, çiçekler gibi. Kokulu bitkiler okul içerisinde ve çevresinde bulunan kişilerin dikkatini toplar, odaklanmayı arttırır, hiper aktiviteliği azaltır, insanları rahatlatır, uyumu sağlar.

Sarmaşık olan bitkiler dikilmeli. Özellikle Kapanması gereken duvarlar, gizlenmesi gereken depolar, saklanması gereken elektrik ve su depoları bitkilerle kamufle edilmeli. Okul duvarlarının penceresiz kısımları duvar bitkilendirilmesi yapılarak sarmaşıklarla kapatılmalıdır.

Son olarak kısıtlı okul bahçeleri için saksılı bitkilendirilme tercih edilmelidir. Saksılar dış hava şartlarına dayanıklı olmalı, okul konseptine uyumlu olmalı ve çocukların deviremeyeceği şekilde yere sabitlendirilmelidir.

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..