Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '11

 
Kategori
Eğitim
 

Okula İlk Adım...

Okula İlk Adım...
 

Okula ilk kayıt anı, her insanın yaşamında özel bir yere sahip olmalı. Yaşamımızdaki ilklerden biridir bu an. Canım Babam öğretmen olduğu ve köyde çalıştığı için, biz böyle bir özel andan yoksun kaldık. Yoksa, Canım Babam elimden tutup okula giderdik, nüfus cüzdanımı müdür amcaya verirdik. O gerekli işlemleri yaptıktan sonra, "Hayırlı olsun, bu küçük adam okuyacak ve ileride büyük adam olacak. Belli mi olur, belki de benim gibi müdür olur." diyecek bize. Ve ben çok mutlu olur, heyecandan müdür amcanın elini bile öpmeden, koşarak ve de uçarak okuldan çıkardım. Canım Babam da, benim gibi çocuklaşırdı herhalde. Sonra ver elini okul alışverişi. Siyah önlük, beyaz yakalık, kurşun kalemler, silgiler, açacaklar, kitaplar, kaplıklar ve bu liste uzayıp giderdi.  

Eve varınca bunları odanın ortasına sererdik, dilimizi ısıra ısıra, burnumuzu çeke çeke kitapları kaplardık, açacaklar çalışıyor mu, silgiler siliyor mu diye bakardık. 'Okul hemen yarın açılsa da okula başlasak.' derdik. Büyük adam olacağız ya, zaman kaybetmemek lazım.  

Bu okulda da, çocukların bu özel anlarını biraz daha özel kılabilmek için bazı hazırlıklar yaptık. Veliler için bir yazı hazırladım, kuşe ve renkli kağıda çıktısını aldık ve özel zarfına koyduk. Bu yazıyı okumanız için aşağıda verdim. Çocuklar için öykü kitapları, kalemler, silgiler, açacaklar, oyun cd'leri hazırladık. Biraz fazla da olsa masraftan kaçınmadan, anne babaları için çocuk eğitimi kitabı aldık ve onlara bütün bunları bir set olarak verdik. Şekerlerimiz de hep masanın üzerinde oldu, gelen çocuklarımıza üçer beşer tane verdik. Dedim ya, bu gün çocuk yaşamında özel bir yere sahip, onu olabildiğince özel kılmak gerek. Çünkü biz bu çocukları öncelikle yüreklerinden yakalamalıyız, ancak daha sonra beyinlerine dokunabiliriz.  

Öğrenci velilerine yazdığımız yazı:  

"Sayın Veli;  

Öğrencinizi ilköğretime kayıt yaptırdığınız bu günde, onun eğitim yaşamıyla ilgili bazı konuları sizinle paylaşmak istedik. Çocuğunuzun okula başlaması, hem onun için hem de sizin için oldukça önemli ve yeni bir deneyimdir. En değerli varlığınız olan çocuğunuzu yeni bir çevreye (okula), yeni insanlara (öğretmenlere) emanet ediyorsunuz. Siz de bu yeni ortamla ilgili kaygılar yaşarsınız. Okula başlama, yepyeni bir dünyanın başlangıcı olması nedeniyle, çocuklarda değişik tepkilerin oluşmasına yol açar.  

Okula başlama, çocuğun yaşamındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Her şeyden önce çocuk, o güne kadar son derece güvenli, her türlü kuralını, kendisinden nelerin beklendiğini bildiği, her sıkıntılı durumda yanında ana ve babasını bulduğu bir ortamdan, hiç bilmediği bir ortama girmiştir. Çocuk için yepyeni bir çevre olan okulda uyulması gereken kurallar, yerine getirilmesi gereken görevler, yeni arkadaşlar ve öğretmenler söz konusudur. Özellikle okulöncesi dönemde yaşıtları ile yeterince ilişkiye girememiş çocuklar için okul, kendilerini göz önünde ve korunmasız hissettikleri bir ortamdır. Ailenin ve öğretmenlerin gerekli özeni göstermemeleri durumunda bu çocuklar utangaç, çekingen olabilir ve giderek içlerine kapanabilirler.  

Çocuklar dinamik varlıklardır. Yaşamın en hızlı gelişimi ve değişimi erken çocukluk yılları ya da okulöncesi dediğimiz yıllarda yaşanır. Sağlam duygusal temeller üzerine kurulan kişiliklerdeki çocuklar, yaşamın bu yeni deneyimiyle baş etmeye hazırlanmış demektir. Kendine ve çevresine güvenen çocuklar, yaşam başarısı yüksek olmaya aday çocuklardır. Aksi durum, yani, bireysel gelişmesi için desteklenmemiş çocuklar "bağımlı" kişilikleriyle, okula başlamanın sorumluluklarıyla baş etmekte zorlanabilirler. Aslında bu şekilde, bağımsızlığını geliştirememiş çocuklar için sadece okula başlama anı değil, yaşama ait her yeni durum kaygı yaratıcı olabilir.  

Okula yeni başlayan çocuklarımızın akıllarında çok soru işareti vardır. O halde bizler, çocuklarımızın yaşamında olduğu kadar bizim yaşamımızda da önemli bir yer tutan "okula başlama" olayını başarılı bir şekilde göğüslemek için neler yapmalıyız?  

Ana Baba Olarak Neler Yapılabilir?  

İlk olarak, okula hazırlığın okula başlamadan birkaç ay ya da birkaç hafta öncesinden başlayan bir hazırlık olmadığına dikkat çekmek gerekir. Doğduğu andan itibaren, iletişim içerisinde bulunduğu kişiler çocuğun gelişiminin olumlu ya da olumsuz değişiminden sorumludur. Çocukları sadece okula değil, yaşama hazırlamak gerekir. Okul da zaten hayatın bir parçasıdır. Okula hazırlık, çocuğun okul eşyalarını almaktan, onun için iyi bir okul seçmekten çok daha geniş ve derin anlamlar ifade eder. Yaşamla ilişkilerinde başarılı olan çocuklar, okul yaşamlarında da uyumlu, başarılı ve mutlu olabilirler. Özetle, okula hazırlık, okula başlama anına bırakılmayacak kadar önemlidir. Okula başlama anında o zamana kadar yaşananların dışa yansımaları gözlenir. Gözlenenlerse aslında birer sonuçtur.  


Ana baba olarak öncelikle çocuklarınızın olumlu yönlerini görüp, üzerinde durunuz. Olumlu yönlerinin desteklenmesi, çocuğun pek çok alanda kendine güven duymasını sağlayacaktır. Unutmayınız ki, çocuğunuz yaşamının en önemli değişikliklerinden birini yaşıyor. Bir anda büyük bir çevreye girdi, yetişkinlerle ve kalabalık bir yaşıt gurubuyla karşılaştı. Pek çok kuralı öğrenmek ve bu kurallara uyum sağlamak durumunda. Ayrıca, derslerin sorumluluğunu da unutmamak gerek. Bu noktada, onu takdir etmek ve yapamadıkları değil de, iyi yapabildikleri üzerinde durmak, ona yapabileceğiniz en önemli yardım olacaktır.  

Çocuğunuz, sınıf ve okul ortamı gibi büyük bir çevrede kendini yalnız hissetmiş olabilir. Sizden ayrılmak, onu kaygılandırmış olabilir. Yaşadığı bu güçlük size çok olağan gelebilir. Belki size eski günlerinizi hatırlatmış olabilir. Bu durumda, kendinizi onun yerine koyabilirseniz, siz de bu durumdan kaygı duymak yerine, onu daha iyi anlayabilirsiniz. Bu noktada, onunla konuşmak ve rahatlatıcı çözümler bulmak doğru davranışlardan biri olacaktır. Okulun ilk günlerinde, okula yanında getireceği sevdiği bir eşya ya da oyuncak, yalnızlık kaygısını biraz olsun hafifletebilir. Zaman içinde yeni arkadaşlıklar edinmesi, sınıf içinde kendini yakın hissettiği arkadaşlar bulması da, onun sınıfa ve okula uyumunu kolaylaştırabilir.  

Çocuğunuzun okula uyum süreci aşıldığında, siz ana babalara yine çok iş düşmekte. Ana baba olmanın güç ama keyifli görevleri, çocuğunuzun eğitim yaşamı boyunca hiç bitmeyecektir. Biliyoruz ki siz, her konuda çocuğunuza en büyük desteksiniz ve ona yardımcı olma sorumluluğunu bıkıp usanmadan yerine getirmeye çalışacaksınız. Okulun açıldığı ilk günlerdeki uyumla ilgili destek olma çabalarınızın, zaman içinde yerini rahat ve başarılı bir eğitim yaşamı sürdürmesi için yardımcı olma çabalarına dönüştüğünü göreceksiniz. Bu günlerde, çocuğunuza olanaklarınız elverdiğince zaman ayırarak, okulda yaşadığı, onu mutlu eden veya heyecanlandıran olayları dinleyerek, paylaşarak yadım edebilirsiniz. Onu üzen ve kaygılandıran olayları size anlatması için onu yüreklendirmeniz, çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi güçlendirecektir. Bunun yanı sıra, olumlu yaşantıları vurgulamanın, onun eğitim yaşamında daha mutlu ve uyumlu bir öğrenci olmasına yardımcı olacağını unutmayalım. Eğitim yaşamıyla ilgili temel alışkanlıkları kazandığı bu dönemde, ana baba olarak sizlerin sıcak ve sırdaş yaklaşımınız, sonraki yıllarda çocuğunuzla dostça iletişim içinde, yeni ve güç durumlarla birlikte başa çıkmanıza zemin hazırlayacaktır.  

Ana baba olarak sizler, çocuğunuzun yaşamında en önemli ve etkili yetişkinlersiniz. Çocuğunuzun okula başlamasıyla birlikte, öğretmeni de, onun yaşamında önemli yetişkinlerden biri oldu. Kuşkusuz bu durum sizin yerinizi sarsmayacak, endişelenmeyin! Sizin, öğretmeniyle olumlu ve uyumlu bir iletişim kurduğunuzu görmek, çocuğunuzun hem okula ilişkin tutumunu hem de başarı düzeyini olumlu yönde etkileyecektir. Bunu başarabileceğinize inanıyoruz. Öğretmeniyle sizin aranızda olumlu, uyumlu ve yakın iletişimin ve işbirliğinin, çocuğunuzda yaratacağı olumlu etkileri göreceksiniz.  

Sizlere verilen, Yrd. Doç. Doktor ..... ...... 'nın yazdığı "Okul Çağında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi" adlı kitabı aile üyelerinizle birlikte okumanızı ve başucu kitabı olarak bu ve bunun gibi kitaplardan sürekli olarak yararlanmanızı rica ediyoruz. Öğrencimizin iyi bir eğitim yaşamı geçirmesi dileğiyle.  

 

Dr. Mustafa AYRAL
Okul Müdürü  

 
Toplam blog
: 17
: 3175
Kayıt tarihi
: 09.02.11
 
 

Eğitimciyim. Yaklaşık on yıldır eğitim yöneticiliği yapıyorum. Eğitim yönetimi ve öğretmenlik mes..