Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda Önerilen Kitapların Fiyatından ve Niteliğinden Haberiniz Var mı?

Okullarda Önerilen Kitapların Fiyatından ve Niteliğinden Haberiniz Var mı?
 

resim, www.haber53.com'dan alıntı


Bugünkü yazım, değişen sınav sisteminin eğitim camiasında algılama ve uygulama farklılıklarıyla ilgili olarak öğrenciye önerilen okuma ve test kitapları, yardımcı kaynaklar üzerine olacak.

SBS’deki puan sistemi üzerine tartışmalar hiç bitmeyecek gibi. Özellikle öğrencinin okuldan getirdiği yıl sonu başarı puanının SBS puanını çok etkilemesi, okul derslerinin ve ders öğretmenlerinin önemini daha da artırdı.

Bir haftadır velilerimle toplantı yapmaktayım. Daha eğitim yılının başında velilerin en çok yakındığı konu okullarda öğrencilere önerilen kitap ve dergi konusu…

Birçok okulda öğretmen ve idareci arkadaşımız öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için farklı projeler uygulamaktadır. Ümit ve sevinçle takip edip takdir ettiğimiz bu çalışmalarda öğrencilere okumaları için önerilen kitap listesinin çok ciddi gözden geçirilmesi gerektiğini fark ettim.

Kitapların niteliği, seviyesi ve içeriği öğrencinin yaş grubuna hitap etmelidir. Öğretmen, öğrenciye popüler kitap önerme heveslisi olmaktan kaçınmalıdır. İlköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine mafyayı, derin devleti, uluslar arası ilişkileri ve tarikatları, gizemleri, siyaseti, duygusal ilişkileri anlatan kitaplar yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği ve öğrenme çağındaki çocuğa Türk kültür ve irfanını anlatan Türk klasikleri ile dünya edebiyatının önemli ve nitelikli eserlerini önermelidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği 100 Temel Eser dikkate alınmalıdır. Bakanlığın önerdiği kitapları daha önce okumuş öğrencilere, gençlerin dil, kültür ve ruh dünyasına katkıda bulunacak eserler titizlikle seçilerek önerilmelidir.

SBS’nin geçen yıl 6., 7., ve 8. sınıflara uygulamaya başlanmasından sonra adeta dershaneleşen okullarda ders öğretmenlerinin okul ders kitapları dışında öğrencilere önerdikleri yayınlarda yaşanan tartışmalar veliyi ve öğrenciyi zor durumda bırakmaktadır.

İlaç mümessillerinin doktorları oda oda gezdiği gibi kırtasiyeciler ve yayıncıların da ellerindeki test kitaplarını ve yardımcı kaynakları pazarlamak için okul okul gezdiklerini biliyoruz. İlaç mümessillerinin pazarladıkları ile kitapçıların pazarladıkları arasında şöyle bir fark var; mümessillerin tanıttığı ve pazarladığı ilaçlar Sağlık Bakanlığı onayından geçmişken; kitapçıların önerdiği kitapların arasında, bırakın Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayından geçmesini, bakanlığın okullarda uyguladığı müfredatla ve SBS soru stiliyle bile ilgisi olmayanlarına rastlıyoruz.

Eski sisteme göre hazırlandığı halde, kapağı değiştirilerek yeni kitapmış gibi kitabın kapağına “yeni sınav sistemine ve müfredata uygun” palavrasıyla piyasaya sürülen birçok yayının olduğu da bilinmektedir.

Okullarda öğretmen sınıf ortamında kitap önermemelidir. Devlet okulunda öğretmen, ancak kendisinden talep eden öğrenciye ve veliye kitap önermelidir.

Öğretmenin önerdiği kitapların satıldığı kırtasiye veya kitapçılarda veliye başka masraflar dayatılabilmektedir. Veli; öğrencisi üzülmesin, öğretmenin gözünden düşmesin, sınıfta çoğunluktan ayrışmasın diye, dolaylı da olsa öğretmenin muhtemel not baskısından çekinerek bu kitapları almaktadır. Bir de bu kitaplar için kırtasiye isminin adres olarak gösterilmesi hiçbir öğretmene yakışmayacaktır.

Kaldı ki bazı kırtasiyecilerin velilere okuldaki öğretmenin önerdiği kitabın yanı sıra kendi kafalarına göre hazırladıkları eğitim veya kitap seti arasına bir iki fazladan kitap ekleyerek adeta veliye dayatarak veliden daha çok para alma sevdasında olduklarını duymaktayız.

Öğrencileri kitapçıların rehineleri pozisyonuna düşürmeyelim.

Okul idarelerinin bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir.

O kalın kalın test kitapları öğrencilerin çantalarına sığmadığı gibi, öğrencilerin o küçücük bedenleri o kitapları taşıyamaz. Yeni nesil bu ağır çantalar yüzünden kambur olacak!

Devlet okuluna öğrencisi devam eden velinin, okula yapamadığı yardım parasının da çok çok üstünde bir parayı, sırf ders öğretmeninin inisiyatifiyle, yardımcı ders kitaplarına vermesini doğru bulmuyorum.

Benim tüm öğrencilere önereceğim kitap Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz dağıttığı ders kitaplarıdır. SBS soruları da bu kitaplardan sorulmaktadır.

Tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..